Waarom dadels zo gezond zijn en je goede energie geven

Waarom dadels zo gezond zijn en je goede energie geven

Dadels zijn zoet, lekker en zitten boordevol energie. Lees hier meer!

De vruchten van de dadelpalm, die ook wel „het brood van de woestijn“ genoemd worden, zijn al jaren populair. Waarom? En welke soort is de koningin der dadels? En wat kun je allemaal voor lekkers maken met deze zoete vruchten? Lees het hier.

Herkomst en eigenschappen

De echte dadelpalm is een woestijnplant die mensen beschermt tegen strenge klimaatomstandigheden. Behalve een grote behoefte aan zon en water is het een relatief weinig eisende plant. Het kan goed tegen arme aarde die weinig voedingsstoffen bevat en winter. Het „brood van de woestijn“ houdt echter van warmte. De vruchten groeien alleen bij temperaturen van 30 tot 35°C. 

Oorspronkelijk komt de dadel uit Afrika. Tegenwoordig vind je de dadelpalm echter in veel plekken op de wereld. 

Palm

Smaak

De smaak hangt af van de dadelsoort. Wat dadels echter met elkaar gemeen hebben is hun natuurlijke zoetheid, die varieert in sterkte en kleur. De dadels van de Medjool-variëteit zijn een echte delicatesse: ze hebben een zoete, honingachtige smaak en een hint van karamel. Door het malse vruchtvlees hebben ze een zachte consistentie en ze zijn relatief groot.

Dadels geven je goede energie

Dadels zijn échte energiebommen! 100g dadels bevatten maar liefst 60g aan koolhydraten. 

Om misverstanden over koolhydraten uit de wereld te helpen: er is een groot verschil tussen normale suiker en suiker uit fruit. Normale suiker is geïsoleerde suiker en past niet in een gezond dieet. En hoewel koolhydraten uit fruit en gedroogde vruchten chemisch hetzelfde zijn, zijn ze niet geïsoleerd. Pure fructose (= suiker uit fruit) is ook niet de gezondste optie, maar in zijn natuurlijke vorm inclusief alle vitaminen en vezels wordt het een heel ander verhaal!

Bovendien bevatten dadels veel essentiële micronutriënten, zoals calcium, kalium, magnesium en B-vitaminen. Dit is één van de redenen waarom dadels beschouwd worden als de perfecte bron van energie voor atleten en actieve mensen. 

Date paste

Recepten

Omdat wij zo van dadels houden, gebruiken we ze in veel van onze producten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in onze Lifebars en Rawmeo Bonbons. Ook hebben we hier een aantal van onze favoriete recepten met dadels voor je op een rij gezet:

Dadelpasta recept

Voor een heerlijke en aromatische dadelpasta laat je de dadels een nacht weken met zo min mogelijk water. Mix ze vervolgens met een hoge snelheidsblender of food processor tot een romige en gladde pasta. Je kunt dit 10 dagen bewaren in de koelkast en je kunt er letterlijk alles heerlijk zoet mee maken!

Geniet ervan!

Dates  Dadels Ontpit RAW BIO