Leder jaar in de herfst zijn pruimen weer te vinden op de boerenmarkten en in de supermarkt. Deze steenvrucht is vooral lekker in jam, taarten en toetjes, en daarom erg populair. Maar er is meer... De vrucht bevat bijvoorbeeld ook veel voedingsstoffen en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel.
Wereldwijd bestaan er zo ongeveer 2000 verschillende soorten pruimen: er zijn veel verschillende smaken en eigenschappen. Iedereen die op zoek is naar pruimen komt er al snel achter dat ze niet perse paars zijn, maar ook rood, zwart, blauw of geel kunnen zijn. Behalve de vruchten zelf, is ook de boom interessant. Het hout, de bladeren en de hars ervan hebben naar verluid genezende eigenschappen. In dit artikel lees je meer over wat de pruim uniek maakt.
De voedingsstoffen – wat een pruim speciaal maakt
Met maar 45 calorieën per 100 gram, kun je pruimen eten zonder schuldgevoel. Bovendien is de vrucht rijk in voedingsstoffen zoals kalium, belangrijke B-vitamines zoals B1 en B2 en vitamine C, wat ons immuunsysteem ondersteunt en werkt als een energie-booster. Maar er is onderscheid tussen verse en gedroogde pruimen. De gedroogde variant is ook rijk aan voedingsstoffen maar bevat meer calorieën en suiker, en moet daarom met mate gegeten worden.
Pruimen voor je gezondheid
Gedroogde pruimen staan erom bekend goed te zijn voor de spijsvertering. Het gehalte aan voedingsvezels van gedroogde pruimen is ongeveer 5 keer zoveel als dat van verse pruimen. Om van het natuurlijke laxerende effect van pruimen te profiteren, wordt het aangeraden om genoeg water te drinken. Geweldig om op een natuurlijke manier de gezondheid van je darmen te verbeteren.
Naast de spijsverteringseigenschappen, heeft onderzoek aangetoond dat het consumeren van gedroogde pruimen kan helpen om het cholesterolgehalte binnen het normale bereik te houden. De plantenvezels van de pruim helpen ook om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen, wat bijdraagt aan het verminderen van het risico op kanker.
Pruimen van Lifefood
Onze RAW BIO pruimen zijn geschikt om op allerlei manieren te gebruiken. Je kunt ze gebruiken als zoetmaker, terwijl ze tegelijkertijd jouw gezondheid ondersteunen. Als ze regelmatig gegeten worden, bieden ze op veel manieren steun aan je lichaam en voorzien je van belangrijke voedingsstoffen.
Recept-ideeën met dit typische herfstfruit
In de keuken kun je onbegrensd creatief zijn. Pruimen kunnen op allerlei manieren gebruikt worden in allerlei gerechten. Als je nog wat pruimen in je fruitschaal hebt liggen en je weet niet wat je er mee moet, hebben wij een lekker recept voor je. Wat dacht je van chia-pudding met pruimenpuree? Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
Voor 2 porties
- 150 ml water of plantaardige melk
- 2-3 el chiazaden
- 1 tl gemalen maanzaad
- mespuntje vanillepoeder
- handvol pruimen
- 1 el agavesiroop
- ½ tl kaneel
Om de chiapudding te maken, doe je de plantaardige melk (of water) met de chiazaden, maanzaad, vanille en kaneel in de blender. Zet het mengsel vervolgens apart.
Was de pruimen, haal de pitten eruit en snij ze in kleine stukjes.
Mix de pruimen met de agavesiroop en een beetje kaneel in de blender. Laat de smaken ongeveer 30 minuten intrekken.
Mix de chiapudding opnieuw en laat het 30 minuten opzwellen.
Als laatste maak je afwisselende laagjes met de chiapudding en pruimenpuree. Je kunt het meteen opeten of 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
.