Amandel - een gezonde en veelzijdige noot

Amandel - een gezonde en veelzijdige noot

Amandelen voor bescherming tegen ziekten - deze noten zijn geweldig!

Amandelen zijn gezond, smakelijk en rijk aan voedingsstoffen van goede kwaliteit. Het is niet voor niets dat ze waarschijnlijk één van de meest populaire noten zijn, vooral gebruikt in gebak, in muesli of gewoon als tussendoortje. Amandelen ondersteunen onze gezondheid op verschillende niveaus. Een klein handje noten per dag kan voldoende zijn om ziekten zoals diabetes te voorkomen. Strikt genomen behoort de amandel echter niet tot de groep noten in botanische zin, maar is het in feite een zaadje. Toch wordt hij in de meeste landen een “noot” genoemd.

De amandel komt oorspronkelijk uit Californië en Azië en wordt nu ook in veel andere landen gevonden. Tegenwoordig worden bijvoorbeeld amandelen geteeld in Spanje en Italië. In dit artikel zullen we je vertellen waar onze amandelen vandaan komen en wat de eigenschappen en gezondheidsvoordelen zijn die ze ons opleveren.

Amandel - een gezonde en veelzijdige noot

Amandel - rijk aan voedingsstoffen

Enkele honderden jaren geleden werden amandelen beschouwd als een edele vrucht. Hoogwaardige eiwitten (ongeveer 19 gram per 100 gram amandelen) en gezonde vetten hebben aanzienlijk bijgedragen aan het bijzondere feit dat mensen in het Middellandse Zeegebied over het algemeen een goede gezondheid hebben. Zelfs kleine hoeveelheden helpen om in vorm te blijven.

Mineralen zoals magnesium en calcium helpen om gezonde botten en goed functionerende spieren te behouden. Magnesium helpt het lichaam te ontspannen en calcium helpt spieren aan te spannen. Verder werkt vitamine E als een antioxidant voor het lichaam. Het beschermt daarom tegen vrije radicalen, die in grotere hoeveelheden vrijkomen, vooral in het geval van ontstekingen.

Laten we vooral vitamine B1 niet vergeten, wat onze zenuwen versterkt bij regelmatig gebruik. Het is daarom niet verwonderlijk dat amandelen nu een integraal onderdeel zijn van de populaire “notenmixen”. Een mengsel van noten en gedroogde vruchten is de perfecte gezonde snack voor tussendoor of handig krachtvoer tijdens activiteiten zoals bergwandelen of klimmen. 

Regelmatige consumptie beschermt tegen ziekten

Van de waardevolle samenstelling aan voedingsstoffen van amandelen is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen. Ze kunnen ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Als je gedurende enkele weken elke dag amandelen eet, kun je al veranderingen opmerken. Één van de belangrijkste redenen zou het feit zijn dat amandelen polyfenolen en veel voedingsvezels bevatten.

Amandel - een gezonde en veelzijdige noot

Studies hebben ook aangetoond dat amandelen een direct effect op de gezondheid van de botten kunnen hebben. Tijdens een studie ontving een deel van de deelnemers ongeveer 60 gram amandelen, het andere deel rijst of aardappelen. Bij de mensen aan wie amandelen werden gegeven, was snel een toename van de botdichtheid op te merken. Botvernietigende cellen waren met ongeveer 20% gekrompen.

Amandelen en hun vetzuren

Het is heel normaal om je zorgen te maken over het hoge vetgehalte van amandelen. De amandel bevat ongeveer 55 gram vet per 100 gram. Maar we moeten onderscheid maken tussen goede en slechte vetten. Net als olijven bevatten amandelen alleen gezonde vetzuren, en hun consumptie is gezond. Degenen die willen afvallen, moeten deze heerlijke noten daarom helemaal niet vermijden. De goede voedingsstoffen en het hoge eiwitgehalte bevorderen zelfs gewichtsverlies, als ze met mate worden geconsumeerd.

Lifefood-producten met amandelen

In de meeste winkels vind je amandelen vaak in geschilde vorm (wat vaak betekent dat ze zijn blootgesteld aan warmte) of al gemalen (waardoor ze sneller oxideren en ranzig worden). Ongeschilde noten zijn veel gezonder en minder vatbaar voor schimmels.

Onze rauwe biologische amandelen worden niet geschild. We halen ze rechtstreeks uit Spanje van gecertificeerd biologische boeren. Omdat een klein handje amandelen per dag niet altijd of voor iedereen te integreren is, is er een alternatief: een heerlijke amandelpasta, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor verrukkelijke desserts of kan worden toegevoegd aan muesli.

Voor een ontspannen avond met vrienden zijn onze Teriyaki Amandelen of onze knapperige crackers met rauwe amandelen perfect op een bord met gesneden verse groenten. Het eiwit en de kruidige smaak maken de avond met vrienden niet alleen buitengewoon lekker maar ook veel gezonder.

Voor degenen die ze liever zoet hebben, zijn er onze Vanille Kokos amandelen. Deze bieden een ideaal alternatief voor mierzoete geroosterde amandelen.

Bronnen:
fddb.info

Zentrum-der-gesundheit.de

Studie