Olijven – voedingsrijke vruchten van de olijfboom

Olijven – voedingsrijke vruchten van de olijfboom

Blijf gezond door olijven te eten - ontdek de voordelen.

De vruchten van de olijfboom zijn enorm populair en ze bieden voedingsstoffen die ons lichaam kunnen ondersteunen in de strijd tegen ziekten. Olijven worden al meer dan 4000 jaar gekweekt - maar de eerste wilde vruchten werden al meer dan 9000 jaar geleden gezocht en geplukt. Zelfs toen werd de olijfboom al beschouwd als een heilige boom van de godin Athena. Toen Poseidon en Athena vochten om de overheersing van Athene, gaf ze de mensen een olijfboom als een geschenk. Mensen kenden de genezende krachten van olijven, daarom werd Athena door de Grieken als godin gekozen, in plaats van Poseidon. Nog altijd worden de genezende krachten van olijven zeer gewaardeerd. In dit artikel lees je welke waardevolle voedingsstoffen in de vruchten zitten.

Olijven – voedingsrijke vruchten van de olijfboom

Waar komt de olijf vandaan?

De olijf wordt voornamelijk geteeld in het Middellandse Zeegebied, maar ook in Zuid-Afrika, Argentinië, Californië en zelfs in Australië. Een aangenaam warm klimaat (maar niet té) creëert de ideale omstandigheden voor olijfbomen. Bij Lifefood kopen we olijven in die uit een steppe aan de kust in Peru komen. Al meer dan 400 jaar worden de beste bomen geselecteerd en gekweekt volgens een oude familietraditie.

Er zijn honderden soorten olijven in verschillende kleuren. De kleur geeft echter niet het type aan, maar de mate van rijpheid van het fruit. Dit betekent dat groene olijven worden geoogst voordat ze rijp zijn.

De voedingsstoffen die de olijf en zijn boom ons bieden

De olijfboom kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het hout is bijvoorbeeld extreem stabiel en robuust, en de bladeren zijn uitstekend te gebruiken als thee. Deze staan erom bekend het immuunsysteem te beschermen en te versterken.

Olijven – voedingsrijke vruchten van de olijfboom

In 100 gram groene olijven zit slechts 3 gram koolhydraten; de zwarte variëteit bevat ongeveer twee keer zoveel. Mineralen en sporenelementen zoals fosfor, ijzer, natrium, zink, calcium en magnesium, evenals een veelvoud aan vitamines, waaronder foliumzuur, maken van olijven een rijke bron aan voedingsstoffen. Ze bevatten ook polyfenolen en sterolen, die behoren tot de familie van antioxidanten en die een ontstekingsremmend effect hebben op het menselijk lichaam.

Olijven – voedingsrijke vruchten van de olijfboom

De speciale olijventeelt van Lifefood

Zoals je wellicht al weet, richten we ons bij Lifefood altijd op de beste biologische kwaliteit. Onze boeren gebruiken vaak alternatieve methoden zodat ze de allerbeste producten kunnen oogsten. Onze olijventelers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat maïs wordt aangetast door hetzelfde ongedierte als de olijfboom. Om te voorkomen dat ongedierte de olijfboom besmet, worden maïsplanten rondom de olijfboom geplant, zodat het ongedierte op de maïs blijft en de kostbare olijven niet aantast.

Op die manier is het dus mogelijk om olijven van topkwaliteit te telen zonder pesticiden! Het kost meer en vereist ook meer geduld en tijd, maar je kunt het verschil proeven en het is dus zeker de moeite waard!

De gezouten Botija-olijven garanderen een zeer speciale smaakervaring met een verscheidenheid aan voedingsstoffen. De vruchten van de olijfboom worden twee hele maanden lang in een mengsel op basis van zeezoutwater (gistingsproces) gelegd en worden vervolgens gedroogd onder de 45 graden. Ideaal als snack of als aperitief.

Als je het assortiment aan lekkere dingen verder wilt verkennen, nodigen we je uit om ons heerlijke, rauwe, biologische olijfbrood met wortelen, amandelen en boekweit te ontdekken. Ze zijn op smaakt gebracht met een tapenade van Peruaanse olijven, en geven je een explosieve smaakervaring.

Bronnen:

zentrum-der-gesundheit.de

fddb.info