Superfood Rode Biet

Superfood Rode Biet

We vertellen je hier waarom het zo goed voor je is.

Een superfood is een voedingsrijk product wat een gehalte aan vitaminen en mineralen bevat dat hoger is dan gemiddeld. De rode biet valt in deze categorie. Ook al komen veel superfoods oorspronkelijk uit Peru of andere verre landen, hebben we ook veel lokale superhelden. Dus laten we het hebben over de rode biet: wat maakt deze zo speciaal?

Voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van de „superknol“

Vitaminen en mineralen houden ons gezond en beschermen ons lichaam tegen negatieve invloeden en schadelijke stoffen. Hetzelfde geldt voor de rode biet. De lever en galblaas worden beschermd en versterkt door stoffen zoals betaïne en foliumzuur. De positieve invloed op de galkanalen, die vrijgehouden worden door deze plantaardige stoffen, verbetert de spijsvertering en gifstoffen kunnen efficiënter afgescheiden worden door het lichaam. Het zijn precies deze twee stoffen die helpen om het homocysteïnegehalte laag te houden en ons daarmee beschermen tegen ziektes zoals hartinfarcten en hersenbloedingen. Alzheimer en Parkinson worden ook steeds vaker in verband gebracht met hoge homocysteïne-waarden. Het inpassen van rode biet in je dagelijkse eetpatroon kan daarom een echte boost zijn voor je gezondheid. 

Maar het zijn niet alleen betaïne en foliumzuur die zorgen voor een goed metabolisme en gezonde cellen: rode biet bevat ook kalium en ijzer, die een goede ondersteuning bieden. Het gehalte aan vitamine A en C beschermt onze slijmvliezen, waardoor onze huid er steviger en gezonder uitziet. Ook helpen ze om een sterk immuunsysteem op te bouwen, wat de basis legt voor een gezond leven, zonder ziektes.

Rote Beete Gesund

Wat zit er in rode biet?

Behalve het gehalte aan voedingsstoffen dat boven gemiddeld is, bestaat rode biet vooral uit water. Ongeveer 87% van de knol bestaat uit water, wat aangevuld wordt door 8% aan koolhydraten en 3% aan vezels. 100 gram bevat maar ongeveer 42 caloriën en tegelijkertijd maar 0,1 gram vet.

De rode biet heeft zijn kleur te danken aan de hierboven genoemde stof betaïne. Deze natuurlijke kleurstof is ook wel bekend onder de naam E162 in de ingrediëntenlijst van bepaalde producten en zorgt voor de intense kleur van rode producten zoals bijvoorbeeld aardbeienijs. 

Zoals het geval is bij alle fruit en groente, gaan belangrijke voedingsstoffen verloren door blootstelling aan overmatige hitte. Daarom kan de knol het beste rauw gegeten worden om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. De bladeren van de rode biet hoeven zeker niet in de compostbak te belanden: deze kunnen ook gegeten worden en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten, B6 en zink. En als je kiest voor biologische producten, is dit niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu.

Lifefood producten van rode biet

Bij Lifefood gebruiken we rode biet als ingrediënt voor sommige van onze producten en natuurlijk willen we dat je hiervan kunt profiteren. Rode biet zit niet alleen in onze raw vegan Lifebar, maar biedt onze fans van chips ook een gezond alternatief in de vorm van groentechips.

Onze Lifebar Rode Biet bevat niet alleen gezonde en voorzichtig gedroogde rode biet, maar ook dadels, rozijnen en zonnebloempitten: allemaal gecombineerd in één energiereep. De ideale snack voor tussendoor. De dadels zorgen voor natuurlijke zoetheid, waardoor de reep gezond blijft. Het gehalte aan de vitaminen B1, B2, B6 en A komen van de zonnebloempitten: deze geven je lichaam niet alleen gezonde vetten maar ondersteunen ook je metabolisme en stimuleren de spijsvertering. 

Voor degenen die liever wat hartigs hebben: probeer onze glutenvrije rode bieten chips, die de lichtzoete bieten combineren met de hartige smaak van gemalen mosterdzaadjes. Doordat de rode bieten voorzichtig en op lage temperatuur gedroogd worden, blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard tijdens de bewerking: deze chips zijn hierdoor een ideaal en schuldvrij alternatief voor normale chips!

Rote Beete Gesund

ORAC waarde van de Lifebar Rode Biet

We hebben verschillende tests uitgevoerd om te onderzoeken hoeveel antioxidanten er in onze producten zitten, en ze getest op hun ORAC waarde (een speciale waarde van allerlei verschillende antioxidanten die de volledige antioxidant-capaciteit meet). De FDA beveelt een dagelijkse inname van 3000-5000 eenheden aan (een eenheid is μmol TE). De inname bij een gemiddeld dieet is ongeveer 1200.

De ORAC waarde van een Lifebar Rode Biet is 4800 
μmol TE, precies vier keer de hoeveelheid wat de meeste mensen uit een gemiddeld dieet halen. Dus een Lifebar zou theoretisch gezien de dagelijkse ORAC waarde van een hele dag halen. 

Rode biet voor een gezond lichaam en meer vitaliteit

Rode biet vormt ondersteuning voor ons lichaam op allerlei manieren. Niet alleen heeft het een positief effect op ons metabolisme, maar ook helpt het bij preventie van cardiovasculaire ziekten. De knol kan op veel manieren gebruikt worden en is zowel op een zoete als hartige manier te bereiden. 


Rode biet is een echte superfood en zou bovenaan je boodschappenlijstje moeten staan!

Zentrum der Gesundheit

Veganblatt

Eat move feel

Essen und Trinken