Lijnzaad is voor veel mensen een onmisbaar ingrediënt in hun keuken. De gunstige spijsverteringseigenschappen zijn té waardevol om het te laten staan. Maar waar komen ze vandaan en wat maakt ze zo onmisbaar voor ons dieet?
De plant bereikt een hoogte van ongeveer een meter en draagt de zaden in een capsulevormige vrucht. Eeuwen geleden werd lijnzaad al gebruikt als hulp bij verschillende ziekten en klachten. Dit is nog steeds het geval. Lees hier meer.
DE VOEDINGSSTOFFEN DIE DIT ZAAD ZO GEZOND MAKEN
Lijnzaad kan zowel gemalen als in oliecapsules worden geconsumeerd. Naast belangrijke voedingsstoffen beloven zowel het gemalen zaad als de capsules gezondheidsbevorderende effecten. De zaden bevatten ongeveer 27 gram voedingsvezels en iets meer dan 18 gram eiwit per 100 gram. Met 42 gram vet per 100 g hebben veel mensen hun twijfels, maar deze vetten bestaan voornamelijk uit linoleenzuur dat tot de omega-3-vetzuren behoort.
Ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterol- en bloeddrukniveau. Aangezien we maar ongeveer 15 gram lijnzaad per maaltijd zouden moeten consumeren, maakt het aantal calorieën niet echt uit. Naast vitamine E bevat lijnzaad ook belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, calcium en fosfor.
LIJNZAAD VOOR EEN BETERE SPIJSVERTERING
Door het hoge vezelgehalte ondersteunt lijnzaad onze spijsvertering. Omdat de zaadjes veel slijm en zwellende stoffen bevatten, zorgen ze ervoor dat je je langer verzadigd voelt. Door de zwellende stoffen is het echter uitermate belangrijk om de hele dag voldoende water of ongezoete thee te drinken. Als de zaadjes in de darmen komen, binden ze zich aan het daar aanwezige water en zwellen daardoor op. Dit water moet dan worden aangevuld door een goede vochtopname. Net als psyllium voorkomen ze op natuurlijke wijze constipatie. Om ze goed hun werk te kunnen laten doen, is het het beste om gemalen lijnzaad in te nemen. Hele zaden gaan vaak onaangetast en onafgebroken door de darmen waardoor niet al hun voedingsstoffen en effecten benut worden.
LIJNZAAD-PRODUCTEN VAN LIFEFOOD
Bij Lifefood gebruiken we deze gezonde zaden als basis voor veel crackers, zoetigheid of groentechips. De vele voedingsstoffen, die niet alleen uit belangrijke vitamines, maar ook uit mineralen bestaan, vormen een goede aanvulling in onze producten. Vooral als je op pad bent, is het vaak moeilijk om iets gezonds te vinden wat tegelijkertijd makkelijk is. Onze rauwe biologische crackers zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende smaken, maar ook met verschillende ingrediënten. Je kunt dus kiezen tussen pittige knoflookmarjolein crackers of je honger stillen met heerlijke amandelproteïne crackers.
Geef je de voorkeur aan iets zoets, maar wil je toch kunnen profiteren van deze geweldige zaden? Dan zijn onze lijnzaadrollen met speculaaskruiden precies wat je zoekt. Met 45% lijnzaad als basis en aangevuld met natuurlijke ingrediënten, zoals gedroogde vijgen en zonnebloempitten. Onze appel-kaneel lijnzaadrollen zijn favoriet bij kinderen en bevatten appels en zoete rozijnen.
Natuurlijk hebben we ook iets om te snacken voor bij een lekkere filmavond! Onze Crawnchies zijn een gezond alternatief voor conventionele chips en bestaan uit slechts een paar ingrediënten. Je kunt kiezen uit de volgende smaken: spicy paprika, pompoen kurkuma, spinazie knoflook of zeesla. Hartstikke gezonde chips en ze hebben allemaal één ding gemeen: lijnzaad is het basis-ingrediënt.
ONZE RECEPTEN MET LIJNZAAD
Wat dacht je van een heerlijk eetbaar huisje perfect voor de kerst? Zelfs buiten de feestdagen om kan de smaak en het gehalte aan voedingsstoffen verleidelijk zijn. Om dit kersthuisje te maken, heb je amandelen, lijnzaad, dadels en abrikozen nodig, evenals kruiden zoals vanille, steranijs en kaneel.
Afhankelijk van jouw creativiteit en voorkeur, kun je het veganistische huis versieren met verschillende ingrediënten. Je kunt goji-bessen, gedroogd fruit of noten gebruiken. Lees meer over hoe je zo’n huisje maakt in dit recept (LINK: I‘m sending the translation in a separate document – Christmas house).
Als je op zoek bent naar een echte allrounder die op elk moment van het jaar gewoon heerlijk zoet en verfrissend smaakt, kijk dan eens naar ons recept voor een citroendessert. Behalve lijnzaad worden hier ook cashewnoten voor de basis gebruikt. Als je het citroendessert zelf wilt maken, heb je verse citroen, abrikozenpitten, vanillepoeder, cashewnoten, bananen, citroenolie, wat agavesiroop en baobabpoeder nodig. Water wordt toegevoegd om de juiste consistentie te bereiken. Kijk op onze website voor het volledige recept.
Bronnen: