Bezoek aan een bijzonder cashewnoten-bedrijf.

Bezoek aan een bijzonder cashewnoten-bedrijf.

Cashewnoten kunnen écht rauw zijn, maar simpel is het niet!

Misschien heb je het al vaker gehoord: cashewnoten kunnen niet rauw zijn. Of misschien hoor je dat het onmogelijk is om cashewnoten uit hun dop te halen zonder daadwerkelijk warmte te gebruiken. Of misschien hoor je 'hou me niet voor de gek, cashewnoten zijn giftig en kunnen nooit worden geoogst zonder het gebruik van hoge temperaturen!' Nou, eigenlijk is het gedeeltelijk waar. De waarheid is dat je wel degelijk rauwe cashewnoten kunt oogsten, maar niemand het doet omdat ... het veel werk is! (Omdat het proces uitzonderlijk en tijdrovend is, werkt bijna niemand zo en hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord). Het is namelijk nog al een gedoe om de cashewnoot uit de dop te halen, zelfs voor de "standaard" bedrijven. Hoe zit het dan met onze missie om écht rauwe ingrediënten te gebruiken?! En waarom geven we eigenlijk de voorkeur aan rauwe cashewnoten?

STANDAARD METHODES BIJ CASHEWBEDRIJVEN

Laten we even kijken hoe "standaard" levensmiddelenbedrijven cashewnoten oogsten. Misschien begrijp je dan beter waarom wij het anders doen. Allereerst worden de cashew-appels geplukt en enkele dagen in de zon te drogen gelegd. Iedere appel bevat één enkele cashewnoot. De eetbare noot zoals je die nu kent zit nog in zijn harde dop.

Om deze harde dop te kraken, wordt warmte gebruikt. Het stomen van de dop maakt hem zachter en daardoor makkelijker om te openen. Dit proces is om twee redenen moeilijk en gevaarlijk: Ten eerste zit er een giftige vloeistof onder de dop en moeten mensen handschoenen en een bril dragen om elke centimeter van hun lichaam te beschermen.

En ten tweede komt kooldioxide vrij wanneer de dop wordt geopend. Als mensen dit inademen, kunnen ze zich misselijk voelen. Na het verwarmingsproces volgt extractie van de noot. De arbeiders kraken elke dop handmatig met een hamer om het nootje eruit te halen*.

Kun je je dat voorstellen? Iedere cashewnoot moet deze handmatige procedure ondergaan om uit zijn dop te worden gehaald. Alles om te kunnen genieten van deze heerlijke romige eetbare noot** ... wacht even. Zeiden we nu „romig“?

Bezoek aan een bijzonder cashewnoten-bedrijf.

ROMIG... KWALITEIT OF HOEVEELHEID?

Is het je opgevallen dat sommige cashewnoten in de supermarkt er 'slecht' uitzien? Sommigen zien er klein, gekrompen en met een onaantrekkelijke geelbruine kleur uit. Sommige zijn zelfs erg droog en smakeloos.

(Als je nu misschien denkt: "Ik ben dol op de cashewnoten van mijn plaatselijke verkoper!", dan vragen we je: heb je ooit andere cashewnoten geprobeerd dan de standaardcashews? Of misschien moeten we zeggen: heb je ooit onze Lifefood rauwe cashewnoten geprobeerd? Als je dat nog niet hebt gedaan, raden we je aan ze eens te proberen. We beloven je dat het een nieuwe smaakervaring zal zijn. We weten 100% zeker dat het smaakverschil voor zichzelf spreekt.)

Onze cashewnoten worden nooit verhit. Ja, het proces om de noot uit de dop te halen duurt daardoor langer. En ja, we weten dat voor standaardbedrijven "tijd geld is". Maar zoals je ook weet, is Lifefood geen gewoon bedrijf. We zijn anders. We geven de voorkeur aan relaties boven zaken. We geven de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit.

Bezoek aan een bijzonder cashewnoten-bedrijf.

En het is het absoluut waard: zowel voor de arbeiders die meer betaald krijgen dan normaal en voor de kwaliteit van de cashewnoten.

OMDAT WE VAN CASHEWS HOUDEN.

Onze cashewnoten worden niet blootgesteld aan bewerking met stoom of roosteren, wat waardevolle voedingsstoffen vernietigt. Onze cashewnoten blijven „levend“ en behouden hun prachtige originele vorm en kleur. Ze behouden ook hun echt romige smaak. Voor ons zijn het de allerbeste cashewnoten. Dit is de reden waarom ze iets duurder zijn dan de standaard cashewnoten. Nu begrijp je hopelijk de situatie.

We verkopen de cashewnoten niet alleen los, maar we gebruiken ze ook in onze producten - omdat je het waard bent. Jij verdient het beste. Geniet ervan!

Bezoek aan een bijzonder cashewnoten-bedrijf.

* Tegenwoordig nemen machines steeds vaker het handwerk over. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de cashewnoot.
** Belangrijke opmerking : deze cashewnoten worden, wanneer ze niet gezouten zijn, vaak gemarkeerd als "natuurlijk" of "naturel". En dat heeft niets te maken met echte RAW-kwaliteit. Het betekent alleen de cashewnoten NA het extractieproces niet meer gezouten of geroosterd zijn.

Wil je meer weten? Bekijk dan deze video met Tereza Havrlandová, de oprichtster van Lifefood, over rauwe cashewnoten.