Een macadamia-kwekerij, net even anders.

Een macadamia-kwekerij, net even anders.

Laat je door ons meenemen naar Kenia, waar met zorg en in harmonie met de natuur en haar bewoners macadamia-noten voor je worden verbouwd.

Lifefood streeft ernaar om zoveel mogelijk samen te werken met kleine familiebedrijven. Het is een belangrijk onderdeel van onze aanpak en helpt ons en onze partners te groeien en zich te ontwikkelen. Onze partners moeten aan veel voorwaarden voldoen: ze moeten niet alleen op een eerlijke manier handel drijven, maar het is ook belangrijk dat ze hun gewassen verbouwen zonder het gebruik van chemicaliën. Kortom, er mogen nooit pesticiden, herbiciden etc. worden gebruikt bij het verbouwen van ingrediënten voor onze producten. Niets dat de natuur, de bodem of de mensen die er voor zorgen zou kunnen schaden, kan worden gebruikt.

Vandaag is het onze eer om je kennis te laten maken met een kleine boerderij in Kenia. Deze levert ons heerlijke en voedzame macadamia-noten. Een klein wonder, want deze noten zitten vol verrassende gezondheidsvoordelen.

BIOLOGISCHE MACADAMIA-NOTEN VAN RAWFOOD KWALITEIT

MACADAMIA-NOTEN VAN FAMILIEBEDRIJVEN RONDOM Mt. KENIA

Onze macadamia's zijn afkomstig van kleine familiebedrijven rond Mt. Kenia. Naast macadamia-noten worden in deze pittoreske tropische omgeving op 1.500 m boven zeeniveau ook andere gewassen verbouwd, zoals mango's, avocado's, bananen, koffie, granen en bonen. Terwijl in grote delen van deze regio thee als monocultuur wordt verbouwd met behulp van pesticiden, staan er macadamia-bomen op kleine en kleurrijke landerijen van kleine boeren, welke het geweldig doen zonder het gebruik van herbiciden en pesticiden. Henry Kinoti is een van de eerste boeren in deze regio die is begonnen met het telen van biologisch gecertificeerde macadamia-noten.

Een macadamia-kwekerij, net even anders.

Op zijn stuk land in de Meru-regio groeien meer dan 1.000 macadamia-bomen. De meeste zijn 15 tot 18 jaar geleden geplant. Verschillende generaties van Henry's familie hebben geprofiteerd van de bomen - zijn zoon Mugambi neemt momenteel de boerderij over. Macadamia's zijn zeer lang vruchtbaar, ze hebben een gemiddelde levensduur van 75 tot 100 jaar. Daaraan hebben ze de naam "pensioen"-bomen te danken.

In het Kirinyaga-gebied zorgt boer Evanson Njeru voor al oudere bomen: zijn macadamia-bomen zijn gewoonlijk rond de 50 jaar oud. Ze zijn al lange tijd een belangrijke bron van inkomsten voor hem.

EERLIJKE HANDEL HEEFT EEN DIRECTE IMPACT OP BEPAALDE FAMILIES

Boeren in Kenia krijgen 10-15% meer geld uit de verkoop van gecertificeerde BIOLOGISCHE macadamianoten dan uit de verkoop van conventionele noten. Ze krijgen daar bovenop nog eens 15% dankzij hun deelname aan het fairtrade-systeem.

Onze leverancier koopt BIOLOGISCHE en fairtrade macadamianoten rechtstreeks bij de boeren in, in plaats van bij tussenpersonen. Dit is veel moeilijker te coördineren, maar hij heeft een goed systeem van regionale aankoopstations en veldwerkers die uitgerust zijn met motorfietsen. Hierdoor kunnen ze zelfs in contact staan met boeren in meer afgelegen gebieden, waar de verkoop van hun producten een onvervangbare financieringsbron voor ze is.

Een macadamia-kwekerij, net even anders.

De boeren ontvangen het geld direct op het moment van verkoop, zonder vertraging, wat voor hen een groot voordeel is. Dit is verre van gebruikelijk: grote bedrijven profiteren van het feit dat ze voorwaarden kunnen stellen aan kleine boeren, die dan maandenlang op hun betaling moeten wachten. Dat gebeurt niet met eerlijke handel. Iedereen wordt zo snel mogelijk beloond voor zijn werk.

BANEN VOOR VROUWEN

Macadamia-noten worden in hun geheel gekocht, nog in de schil. Ze worden vervolgens gedroogd en pas daarna worden ze gedopt. Vervolgens worden ze handmatig en in verschillende fasen, en tenslotte worden de noten verpakt in vacuümzakken. Bij het bedrijf van onze leverancier in Nairobi zijn meer dan 300 medewerkers bij dit proces betrokken, voornamelijk vrouwen. Dit is een zeer belangrijk sociaal aspect, omdat in sommige gevallen hele gezinnen van deze vrouwen afhankelijk zijn. De mogelijkheid om geld te verdienen en onafhankelijk te zijn, is voor hen onvervangbaar.

Een macadamia-kwekerij, net even anders.
 
Een macadamia-kwekerij, net even anders.
Een macadamia-kwekerij, net even anders.
Een macadamia-kwekerij, net even anders.
Een macadamia-kwekerij, net even anders.
 
Een macadamia-kwekerij, net even anders.