Kelp algen – een natuurlijk bron van jodium

Kelp algen – een natuurlijk bron van jodium

Een interessante alg met essentiële voedingsstoffen – lees hier welke!

De zee heeft niet alleen een kalmerend effect op ons lichaam en onze geest, maar is ook de leefomgeving voor een aantal planten die rijk aan voedingsstoffen zijn. Één van deze planten is de kelp-alg, die al jaren gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Kelp is een bruine alg en is vooral te vinden in de Noord-Pacifische oceaan. Maar wat kan deze gezonde alg allemaal en hoe kunnen we het thuis gebruiken? Alles wat je wilt weten kun je hier lezen.

Kelp: een belangrijke bron van jodium om ziektes weg te houden. 

Kelp algen zijn belangrijke, natuurlijke leveranciers van biologisch jodium en daarom een populair product in de natuurgeneeskunde. Jodium speelt een belangrijke rol in het lichaam en is een essentieel spoorelement, dat onder andere de functie van de schildklier ondersteunt en daarom invloed heeft op veel belangrijke processen in het lichaam. Een tekort aan jodium kan leiden tot hypofunctie van de schildklier, en daardoor de hormoonproductie in de war brengen. Met als gevolg klachten zoals vermoeidheid of een trager metabolisme. 

Kelp zeewier voorziet je lichaam op een natuurlijke manier van jodium en kan een groot positief effect hebben op ons welzijn. Maar in geval van problemen, zul je altijd met je dokter moeten overleggen, want ook een overdosis aan jodium kan voorkomen. Één gram kelp bevat al 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan het spoorelement jodium. Het wordt daarom niet aangeraden om het vaker dan één keer per week te eten, vooral tijdens een zwangerschap.

We hebben jodium ook nodig voor ons immuunsysteem, onze hersenen en hormoonbalans. In veel landen komt een jodiumtekort vaak voor, vooral onder zwangere vrouwen en schoolgaande meisjes. Dit komt vooral door het lage gehalte aan jodium in de bodem. De Association of UK Dieticians raad een dagelijkse inname van 150-200 gram aan, om te voldoen aan de behoefte van een volwassene.

Kelp algen – een natuurlijk bron van jodium

Algen en hun gezonde voedingsstoffen

Maar kelp kan nog zoveel meer! De algen zijn ook rijk aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B6, kalium, chromium, en nog veel meer. Niet alleen bevatten ze het al eerder genoemde jodium, maar ook calcium, fosfor, ijzer, natrium, magnesium, zink en mangaan. Mangaan wordt maar in kleine hoeveelheden opgenomen door het lichaam. We hebben ongeveer 10 tot 40 mg, waarvan het grootste gedeelte opgeslagen is in onze botten. Mangaan is onmisbaar voor veel functies van het lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij de botopbouw en de aanmaak van melanine en dopamine. 

De vitaminen en spoorelementen van bruin zeewier helpen het lichaam om een gezonde huid en haar te behouden. Dit is ook de reden waarom je algen vaak terugvindt in cosmetica. Bovendien is kelp enorm rijk aan voedingsvezels en ondersteunt hiermee een gezonde spijsvertering. 

Kelp helpt ook bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes. Het is bekend dat kelp de bloedsuikerspiegel verlaagt en het afbreken van koolhydraten vertraagt. 

Kelp algen – een natuurlijk bron van jodium

Waar vinden we dit populaire zeewier?

Zoals als eerder genoemd, wordt kelp meestal gevonden in koudere regio’s zoals de Noord-Pacifische of Noord-Atlantische oceaan (waar onze Lifefood kelp vandaan komt). Sommige soorten van dit zeewier kunnen wel een halve meter per dag groeien in watertemperaturen tussen 6°en 14°C. Het is daarom niet ongewoon dat de algen tot een lengte van 60 meter groeien. 

Om zo te kunnen groeien hebben de algen water nodig dat extreem rijk aan voedingsstoffen is. Dan vormen ze beruchte zeewierbossen, ook wel algenbossen genoemd. Deze bossen zijn vaak dicht bij de kust te vinden en bieden veel zeedieren een thuis. 

Kelp algen – een natuurlijk bron van jodium

Producten en recepten van Lifefood

Bij Lifefood hebben we kelp van biologische kwaliteit. Na het oogsten, worden de algen zongedroogd of op lage temperaturen luchtgedroogd. Alleen op die manier blijven alle belangrijke voedingsstoffen bewaard.

Een ander belangrijk aspect van biologische kelp is de manier van oogsten: biologische kelp wordt heel voorzichtig geoogst, zodat de zeebedding niet onnodig beschadigd wordt. Bovendien wordt biologische kelp regelmatig gecontroleerd op sporen van zware metalen of pesticiden – nog een pluspunt voor biologische producten!

Je kunt maandenlang van kelp genieten. Dankzij het voorzichtige droogproces kunnen de heerlijke zee-algen (die letterlijk naar de zee smaken) veel langer bewaard blijven dan de verse, mits goed verpakt.

Als je een klein beetje kelp aan je favoriete gerecht wilt toevoegen kun je onze populaire kelpvlokken gebruiken. Ook deze zijn biologisch en zijn een heerlijke, zoute toevoeging voor een gezond en vitaminerijk gerecht. Als je inspiratie mist, kun je bijvoorbeeld dit heerlijke en simpele recept maken.

Bronnen: 

 

gesundenatur.info

ugb.de

gesundheitswissen.de