Voedsel dat je gegarandeerd koel houdt in de zomer. Wat moet je vermijden?

Voedsel dat je gegarandeerd koel houdt in de zomer. Wat moet je vermijden?

Het is heet, de zon brandt en het enige wat je wil is een groot glas met een ijskoud drankje of een grote schep ijs. Maar is dat wel de beste keuze voor je lichaam? Welke voedingsmiddelen werken verkoelend in de zomer en welke moeten we vermijden?

In mojitos en thee 

Munt, een kruid dat iedereen kan verbouwen – of je nou een tuin hebt, een balkon of alleen een vensterbank. Er zit menthol in, dat zorgt voor zijn frisheid. Het kan ook een zenuwreceptor activeren dat het lichaam een vals gevoel van kou geeft. 

Een goede dosis vitaminen

In de zomer heeft ons lichaam nog meer behoefte aan verse groenten en fruit. De beste koelers bevatten veel water – typisch watermeloen bijvoorbeeld. Maar banaan, avocado en aardbeien zijn ook goede keuzes. Onder de zomergroenten is de saladekomkommer koning. Zij het gesneden in dunne plakjes of geraspt en geweekt in azijn, dat het je afkoelt is gegarandeerd. Tomaten en sla kunnen de hitte op eenzelfde manier bestrijden.

vitaminen

Een pittige zomer

Pittig eten kan je het gevoel geven dat je levend aan het verbranden bent.  Pittig eten verhoogt de temperatuur in je lichaam en we beginnen te zweten. Maar dat werkt juist weer verkoelend. Dus wees maar niet te zuinig met de peper en de chili in de keuken tijdens de zomerdagen.

Thee zo heet dat het je weer afkoelt

Op hete dagen hebben we de neiging om  naar een zoet koud drankje te grijpen. Maar ookal geeft het ons een paar minuten respijt, uiteindelijk geeft het ons niet het verkoelende effect dat we zoeken. Koude dranken geven het lichaam geen signaal dat het moet gaan koelen. Dus het klinkt heel vreemd, maar in de zomer kun je beter hete thee maken, en de icetea laten staan. 

thee

Er is één algemene regel voor eten op hete dagen – zwaar eten, moeilijk te verteren eten is lastig voor je lichaam. We moeten dan een hele hoop energie gebruiken voor de vertering, wat één grote bijwerking heeft – we krijgen het warm. 

In de zomer, geniet van:

Vermijd:

food infographic


Wat je afkoelt in de zomer: munt, chilli, peper, hete thee, aardbeien, avocado, banaan, meloen, komkommer, tomaten, ijsbergsla.

 

Wat niet wordt aanbevolen: friet en burgers, steak, jus, koude zoete drankjes.

 

 

 

In de zomer zouden we vooral moeten focussen op lichte, gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen. Het is een goed idee om veel ongekookt voedsel in je dieet op te nemen en tijdelijk een vitarian te worden. Rauwe voedingsmiddelen zitten vol vitaminen, mineralen, enzymen en andere voedingsstoffen en daar kun je eigenlijk nooit teveel van hebben – in tegendeel, je lichaam is er heel gelukkig mee. En nog een pluspunt, door niet te bakken, koken of de oven te gebruiken, wordt je keuken ook niet zo ziedend heet in de zomer.