Waarom Lifefood alleen biologische ingrediënten gebruikt

Waarom Lifefood alleen biologische ingrediënten gebruikt

Biologisch is onze standaard en zal dat altijd blijven. Hier leggen we uit waarom.

Lifefood produceert 100% certificeerd biologische producten. We hebben het EU Biologisch Certificaat en als je ons al een tijdje volgt weet je dat alles wat we maken en verkopen biologisch is. Maar waarom is biologische kwaliteit eigenlijk zo belangrijk voor ons? Hier leggen we het uit.

Traditioneel vs. Biologisch

Wat ooit normaal was vóór het tijdperk van industrialisatie heeft nu eigen certificaten, verschillende standaarden en wetten nodig, en onafhankelijke controle-instituten die de kwaliteit kunnen beoordelen. Kortom: biologisch voedsel was ooit de standaard zonder dat daar wetgeving voor nodig was.

Tegenwoordig gaat het er anders aan toe. Nu bestaat de standaard uit fruit en groente die intenstief en op grote oppervlaktes verbouwd worden met behulp van pesticiden, herbiciden, nieuwe technologiën en machines. Als je voedsel koopt in een supermarkt, moet je speciaal zoeken naar producten met het EU biologische logo, omdat je alleen dan er zeker van kunt zijn dat je een biologisch product in je handen hebt. 

Voor ons is het eigenlijk onbegrijpelijk dat we het verschil maken tussen „normaal of traditioneel“ en „biologisch“ voedsel: eigenlijk zou het andersom moeten zijn, toch? Biologisch zou normaal moeten zijn en de rest zou een speciale sticker moeten krijgen.

Bio Gemüse

Maar waarom eigenlijk 100% biologisch?

Biologisch betekent volle smaak

Aroma’s, smaakversterkers, synthetische zoetstoffen of andere kunstmatige toevoegingen zijn verboden voor biologische producten, waardoor de natuurlijke smaak (vooral bij fruit en groenten) bewaard blijft. Biologische producten hebben een natuurlijke smaak, in plaats van een smaak die gebaseerd is op smaakversterkers. Daarom is de smaak vaak intenser en lekkerder. 

Biologisch bevat minder chemicaliën

Hier is een simpele reden voor: het biologische certificaat verbiedt het gebruik van chemisch-synthetische sprays en kunstmatige mest. Normale fruit en groente wordt daarentegen meestal blootgesteld aan een werkelijke cocktail van pesticiden. De consequentie hiervan is belasting van mens en milieu. 

Niet alleen biologische groenten en fruit bevatten minder chemicaliën: ook biologische, bewerkte producten (zoals ready-to-eat producten van biologische ingrediënten) bevatten minder chemicaliën. Normale producten bevatten vaak tot wel 400 verschillende toevoegingen. In biologische producten wordt daar maar 10% van gebruikt. Toevoegingen zoals bijvoorbeeld conserveermiddelen, zoetstoffen of kunstmatige kleurstoffen mogen niet gebruikt worden in biologische producten. Hierdoor zijn biologische producten gezonder. 

Biologisch garandeert GMO-vrij

Biologische producten en voedsel zijn 100% vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO). Volgens de EU regelgeving over biologisch voedsel, zijn de producenten verplicht om het zonder GMO’s te stellen.

De effecten op lange termijn van GMO’s op mensen en de natuur zijn nog altijd niet duidelijk en daarom zouden GMO’s - volgens ons – niet gebruikt mogen worden. Om onszelf te beschermen tegen mogelijke schade, is dit alleen maar een extra reden om te kiezen voor puur biologische ingrediënten en producten zoals van Lifefood.

bio gemuse

Biologisch beschermt de aarde en dieren

Een voorzichtige aanpak van de bodem en de levende organismes die in het ecologische systeem leven ondersteunt biodiversiteit en een natuurlijke cyclus. Hiermee worden culturele en natuurlijke landschappen onderhouden en - heel belangrijk – bewaard.

Biologisch is duurzaam

Verantwoordelijk management in harmonie met de natuur bevordert klimaatbescherming – zodat toekomstige generaties ook nog gebruik kunnen maken van onze natuurlijke bronnen.

Dit geldt ook voor onze motivatie om al onze Lifefood producten milieuvriendelijk te verpakken. Zo hebben we bijvoorbeeld 100% composteerbare verpakkingen geïntroduceerd voor onze Life Breakfast mixen en onze Proteïnepoeders.

We zijn er sterk van overtuigd dat het maken van biologische producten de enige manier is, en dat het het beste is wat we kunnen doen voor onze gezondheid. We beschermen onze landbouw, biodiversiteit, het klimaat, en de hele aarde. Daarom kopen wij alleen maar biologische ingrediënten in en bewerken ze met zorg tot raw vegan traktaties die volledig biologisch zijn.