5 redenen om rawfood te proberen

5 redenen om rawfood te proberen

Rawfood voedt je lichaam met alle essentiële voedingsstoffen, geeft je enorm veel energie, en verrast je elke keer weer met nieuwe smaken. 

Rawfood = puur genieten van gebalanceerde voeding en het ontdekken van een variatie aan producten die dicht bij de natuur staan. Rawfood voedt je lichaam met alle essentiële voedingsstoffen, geeft je enorm veel energie, en verrast je elke keer weer met nieuwe smaken. 

Het belangrijkste verschil tussen gekookt voedsel en rawfood zit hem in de bereiding ervan. Wanneer je het rawfood dieet volgt, betekent dat dat geen enkel product of ingrediënt verhit wordt boven de 45°C. Hierdoor worden de smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard.

Daarom wordt rawfood ook wel „living food“ genoemd, aangezien alle maaltijden zo natuurlijk mogelijk zijn en niet geroosterd, gebakken of gekookt worden. Hiermee houd je je eten gezond en voedingsrijk! 

Nog niet overtuigd? Hier zijn 5 redenen om het te proberen.

1. Je maakt je eigen maaltijden klaar en je weet precies wat erin zit

Magnetronmaaltijden en maaltijdsalades zijn voor veel mensen een gewoonte geworden – ook al kan het maken van je eigen eten ook makkelijk zijn en geeft het meer voldoening! Als je graag rawfood wilt eten betekent dat niet meteen dat je dan uren in de keuken moet staan. Bovendien hoef je recepten niet helemaal precies te volgen. Een rawfood dieet is een intuïtieve manier van eten.

Over het algemeen eet je veel fruit en groenten in wat voor vorm dan ook: sapjes, smoothies, soepen, salades en zelfs crackers. 

Maar hiermee houdt het niet op: behalve hoofdmaaltijden en tussendoortjes, biedt het rawfood dieet allerlei opties voor heerlijke en gezonde toetjes waar je verslaafd aan raakt!

Maak ijs van bevroren bananen (nice cream) in je eigen keuken. Meng dadels met noten en je hebt een makkelijke basis voor een rawfood taart die je alleen nog maar hoeft te vullen met een creme van bijvoorbeeld avocado, bananen, dadels en cacao. En dit waren nog maar een paar ideeën. Genoeg recepten te vinden!

2. Rawfood verandert je smaakpapillen

Door te switchen naar rawfood kun je makkelijker van je oude eetgewoontes afkomen en stel je automatisch andere eisen aan je dieet. Doordat je veel voedsel eet wat rijk is aan vitaminen en mineralen, heb je waarschijnlijk minder behoefte aan stimulerende middelen zoals koffie en alcohol.

Raw foodHetzelfde geldt voor snoep en zoete snacks – als je last hebt van cravings, zullen deze met de tijd minder worden. En totdat je er helemaal vanaf bent, biedt de natuur je allerlei heerlijke opties: vers fruit zoals verse aardbeiden, een appel, een plakje ananas, een handje vol bosbessen, een banaan, een mango, wat lychees of gedroogd fruit zoals dadels en vijgen. 

Bovendien heb je een gevarieerde keuze aan gezonde rawfood toetjes, waarmee je jezelf kunt trakteren op dat soort momenten! Gezonde alternatieven voor normale tussendoortjes zijn bijvoorbeeld rauwe chocolade, Life Sweets of Rawmeo Energy Bonbons.

Nadat je gewend bent geraakt aan het rawfood dieet, zul je merken dat je smaak veranderd is en dat de smaak van fruit en groente veel intenser is dan voorheen.

3. Het rawfood dieet laat je intuïtiever eten

Als je het rawfood dieet volgt, is het maken van je eigen maaltijden een must. Hierbij kun je creatief zijn en experimenteren – vooral in het begin. Soms zijn we in een bepaalde routine geraakt waarbij we elke dag hetzelfde eten. Het is goed om afwisseling aan te brengen en te luisteren naar je lichaam. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft en waar het naar vraagt. 

Je hebt misschien wel eens gemerkt dat je wanneer je verkouden bent of de griep hebt, je meteen zin hebt in warmend voedsel zoals bijvoorbeeld gember (wat ervoor zorgt dat je het warmer krijgt en bacteriën tegengaat). Hetzelfde geldt voor trek in watermeloen tijdens hete zomerdagen om af te koelen (watermeloen helpt om warmte tegen te gaan in het lichaam).

Door rawfood te gaan eten leer je om intuïtiever te zijn wat betreft keuzes voor eten. Automatisch leer je om te luisteren naar je lichaam en mindful beslissingen te nemen als het op eten aankomt. 

4. Je leert een hoop over voeding.

Door het diverse aanbod aan fruit en groente, wat een belangrijk deel uitmaakt in ieder rawfood dieet, maak je kennis met nieuwe soorten en/of herontdek je wat je ooit lekker vond. 

SmoothieTijdens de overgangsperiode leer je waar alle voedingsstoffen inzitten die je lichaam nodig heeft. Regelmatige bezoekjes aan de supermarkt en gezondheidswinkels helpen je om meer te leren over de herkomst en seizoenen van groente en fruit in jouw regio. Het beste is om je maaltijden te variëren op basis van de seizoenen. 

Er is zeker geen tekort aan blogs en kookboeken die je elke dag inspiratie geven. Bovendien zijn er veel boeken die speciaal geschreven zijn over het rawfood dieet en die je nieuwe manieren laten zien om heerlijke, gezonde, rawfood maaltijden te creëren. 

5. Je voelt je geweldig

Het is welbekend dat het dagelijks eten van veel rawfood goed is voor je hele lichaam. Denk aan voordelen zoals het hebben van meer energie, minder ontstekingen, betere vertering, gegarandeerde inname van meer dan de aanbevolen hoeveelheid vezels, een gezond hart, natuurlijk en stabiel gewichtsverlies, het genezen van ziektes en een stralende en gezonde huid. 

Waarom zou je het niet uitproberen, bijvoorbeeld door stap voor stap meer rawfood toe te voegen aan iedere maaltijd? Bekijk vervolgens zelf wat het met je doet en hoe je je voelt. 

Een rawfood dieet biedt veel voordelen, maar we snappen dat het in het begin overweldigend kan zijn of moeilijk te realiseren. Maar neem maar van ons aan – zodra je begint, wil je niet meer stoppen.

En ook al zijn velen ervan overtuigd dat het rawfood dieet voor 100% uit rawfood moet bestaan, denken wij niet dat dit nodig is om de voordelen ervan te kunnen ervaren. Integendeel, wij geloven dat je je al een stuk beter voelt als je begint met een dieet wat voor 80% bestaat uit rawfood en voor 20% uit overig veganistich en glutenvrij voedsel. Op deze manier kun je je eigen balans vinden. Je geeft je lichaam veel voedingsstoffen en krijgt er enorm veel vitaliteit voor terug!

lifebars E-SHOP Lifebar Energierepen BIO RAW