Lifefood lanceert 100% composteerbare verpakkingen

Lifefood lanceert 100% composteerbare verpakkingen

Als het op productverpakkingen aankomt, streeft Lifefood ernaar om voor 100% milieuvriendelijk en duurzaam te worden. 

Voor ons is alleen het produceren van producten van de allerbeste kwaliteit niet genoeg. Als het op productverpakkingen aankomt, streeft Lifefood ernaar om voor 100% milieuvriendelijk en duurzaam te worden. 

Op het eerste gezicht lijkt het niet zo’n grote stap om van traditioneel plastic over te gaan op composteerbare verpakkingen. Maar dan moeten we ons afvragen – waarom zijn er niet meer bedrijven die hun producten verpakkingen in composteerbare dozen, zakken of wikkels? 

eco obaly Life BreakfastFeit is dat het vinden van composteerbare verpakkingen die écht helpen om onze aarde schoon te houden en tegelijkertijd geschikt zijn voor voedselproducten niet een gemakkelijke taak is. In dit artikel leggen we uit waarom het zo moeilijk is om biologisch afbreekbare verpakkingen te vinden en waarom sommige materialen die verkocht worden als gelijkwaardige alternatieven zelfs schadelijker zijn dan normaal plastic. 

Ons eerste project begint met ons nieuwste product, Life Breakfast, wat verpakt is in uitsluitend composteerbare verpakkingen. Langzamerhand zullen al onze producten overgaan op biologisch afbreekbare verpakkingen. 

Het is een proces wat langer duurt dan je zou denken, maar we zijn trots te kunnen zeggen dat onze proteïnepoeders snel zullen volgen. De verpakking zal veranderen van plastic potten naar dezelfde, bruine, composteerbare zakken die we gebruiken voor onze Life Breakfast mixen. 

De volgende op de lijst zijn de dunne, plastic zakjes die binnen in de doosjes van onze Life Crackers zitten. Binnenkort zullen deze gemaakt worden van cellulose en zullen ze ook 100% composteerbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de populaire Lifebar energierepen – die erg lastig te verpakken zijn op een milieuvriendelijke manier – waarvoor we ons best doen om de plastic wikkel te vervangen door een composteerbaar alternatief. 

Helaas bestaan er veel soorten verpakkingen die op het eerste gezicht milieuvriendelijk lijken, maar dat uiteindelijk niet blijken te zijn. Het uiterlijk blijkt bedrieglijk en de meeste van deze verpakkingen hebben een tweede laag van plastic aan de binnenkant van de hoofdverpakking. Wat betekent dat niet de hele verpakking gecomposteerd kan worden en dat alle moeite vrijwel voor niets is geweest. Voor onze Life Breakfast mixen gebruiken we papier (gemaakt van landbouw-afval) voor de buitenlaag en biologisch afbreekbaar plastic voor de binnenlaag. Beide materialen zijn gemaakt op basis van hernieuwbare grondstoffen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. 

eco obaly

Het volgende obstakel in de poging om een 100% composteerbare verpakking te maken is het etiket: etiketten zijn vaak gemaakt van glanzend papier en worden geprint met giftige inkt. Bovendien moeten de etiketten blijven plakken op de verpakking en hier wordt vaak giftige lijm voor gebruikt. Het is dus belangrijk om niet alleen te kijken naar de buitenkant van een verpakking, maar ook naar de etiketten, en erop te letten dat ook deze voldoen aan milieuvriendelijke criteria om een productverpakking volledig composteerbaar te maken.

Na een lange zoektocht hebben we een Nederlands bedrijf gevonden dat in staat is om 100% milieuvriendelijke etiketten te produceren, inclusief bedrukking en lijm. Bio4Life heeft ons geholpen om weer een stap dichterbij ons doel te komen om volledig composteerbare verpakkingen aan te bieden. 

Maar hiermee zijn we nog niet klaar! Het laatste detail is de hersluitbare strip waarmee je de verpakking opnieuw kunt sluiten na gebruik. Veel producenten denk niet aan dit detail, omdat het “maar een klein stukje plastic is”. Maar als je als consument de verpakking vervolgens bij het bio-afval gooit, komt dit kleine stukje plastic hier ook in terecht. Jammer!

Daarom vind je in onze verpakkingen een hersluitbare strip die gemaakt is van biologisch afbreekbaar plastic, die – net als de rest van de verpakking – 100% composteerbaar is.  

Misschien vraag je je af waarom we al deze moeite doen? Het mag duidelijk zijn dat de productie van zulke milieuvriendelijke verpakkingen veel duurder en tijdrovend is dan van verpakkingen van puur plastic. Maar we leven simpelweg niet alleen op deze planeet en we moeten zuinig zijn op onze beperkte grondstoffen en er goed gebruik van maken. Iedereen kan iets goeds doen voor het milieu en een bijdrage leveren door minder afval te creëren. Als jij ook wilt laten zien dat je toegewijd bent, koop bewust. Het is aan ons om de juiste keuze te maken! 

Life Breakfast E-SHOP Ontbijtmixen BIO RAW

ProteinE-SHOP Proteïnepoeders BIO RAW