Je zou het misschien niet denken, maar dit is een klassiek voorbeeld van het bestrijden van symptomen zonder op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaken. Je moet je niet afvragen hoe je je immuunsysteem kunt versterken, maar hoe je verzwakking kunt voorkomen.
Zwak immuunsysteem?
Iets gesimplificeerd kan je zeggen dat we de immuniteit krijgen die we verdienen op basis van onze levensstijl. Iedereen wordt geboren met een uitstekend afweersysteem dat beschermt tegen de gevaren van de buitenwereld. Als er gesproken wordt van het ‘verhogen van immuniteit’ is dat eigenlijk een marketingstrategie. Het ‘versterkende’ lapmiddel wordt als het antwoord gepresenteerd, terwijl de oorzaak van de verzwakking in nevelen gehuld blijft.
Iedere keer dat je je gekookt voedsel eet, neemt daarna het aantal witte bloedcellen in het bloed toe (ook wel leukocytose genoemd). Het lichaam reageert dus hetzelfde op gekookte voeding als wanneer het wordt aangevallen door een virus, bacterie of een andere gifstof. Wanneer het immuunsysteem hier meerdere keren per dag mee te
maken krijgt, raakt het uiteraard uitgeput. Het enige wat je dan nog moet toevoegen is onvoldoende slaap of stress, gekookte voeding van slechte kwaliteit, te weinig zonlicht of frisse lucht, en je hoeft niet lang te wachten tot de
eerste problemen zich aandienen.
Het lichaam is uitgeput en heeft geen kracht meer om zichzelf te beschermen, waardoor het gemakkelijk bezwijkt onder de aanvallen van virussen en dergelijke. Die negatieve externe krachten zijn van invloed op de algemene fysieke gesteldheid, maar werken ook in op de geest; iets dat weinig mensen zich realiseren. We gaan op zoek naar externe lapmiddelen, in de vorm van bijvoorbeeld wonderpillen, om ons immuunsysteem weer op pijl te brengen, nu dat ons zo verassend in de kou heeft laten staan. Een echte oplossing is veel gecompliceerder, of eigenlijk simpeler; stop met het verzwakken van je immuniteit.
Hoe kun je verzwakking van je immuunsysteem voorkomen?
Je lichaam is een complex organisme, dus er is niet één simpele oplossing, maar we kunnen een verzameling maatregelen aanraden. Om te beginnen bij ons eigen onderwerp – voeding. Voor rawfood-ies is er een duidelijk antwoord: haal gekookt voedsel van het menu. Maar let wel, dit betekent niet dat je al je zakdoeken gelijk weg kunt gooien! Het hangt af van hoelang je al rauw eet, hoe gezond je voorheen leefde, en vooral van het soort rawfood-dieet dat je volgt; niet elk rawfood-dieet is namelijk hetzelfde.
Na de overstap op een natuurlijk dieet begint je lichaam zichzelf te reinigen (dit wordt ook wel detoxen genoemd). Dit is niet altijd prettig; het kan hoofdpijn, diarree, huiduitslag, slijmvorming en gewichtsverlies tot gevolg hebben.
Hou vol, want als het lichaam klaar is met de grote schoonmaak waar het zo’n behoefte aan had, zal het vet gaan afbreken, met de daarin opgeslagen schadelijke stoffen, en spierweefsel gaan opbouwen (als je voldoende beweegt natuurlijk). Je zult je onvoorstelbaar veel beter voelen, zowel fysiek als mentaal en je immuunsysteem zal geen ondersteuning meer nodig hebben.
Echter, een gereinigd lichaam zal op dezelfde manier reageren op onnatuurlijk voedsel in de maag, als een niet-roker op het binnenkrijgen van rook. Dit heeft niks te maken met overgevoeligheid, maar is gewoon een terugkeer van de natuurlijke wijsheid van je perfecte lichaam en je eigen vermogen om signalen van je lichaam waar te nemen.
Ik wil niet stoppen met het eten van verhit voedsel, wat kan ik doen?
Als iemand niet wil stoppen met het eten van gekookt voedsel is dat nog niet het einde van de wereld. Net als rawfood, kun je niet al het gekookte eten op een grote hoop gooien. Zelfs met een gematigde hoeveelheid gekookt voedsel kun je op een manier eten die geen grote belasting vormt voor je lichaam. Je moet dan wel letten op wat én hoe je eet.
In de eerste plaats is het belangrijk om het gekookte voedsel te combineren met een grote hoeveelheid rauwe groente, liefst een grote kom bladgroente zonder olie of zout. En idealiter eet je eerst, dus vóór de maaltijd, voldoende zoet fruit. Ja, echt waar, eet vooraf altijd zo veel mogelijk fruit, en dus niet als toetje na de maaltijd. Iedereen die hier een gewoonte van maakt, zal merken dat dit meerdere voordelen heeft. Door vooraf fruit te eten, ben je al relatief verzadigd voor de hoofdmaaltijd en kun je ontbrekende calorieën en voedingsstoffen aanvullen. Omdat je daarna minder honger hebt, zal je vervolgens aanzienlijk minder eten.
Ten tweede kunnen de groente- en fruitvezels helpen het gekookte voedsel door je spijsverteringsstelsel te krijgen en met name kunnen ze helpen het hele proces te versnellen. Rauwe groentes zijn rijk aan vitaminen en mineralen waarmee het tekort aan voedingsstoffen van gekookt voedsel wordt aangevuld. Dit maakt het tot op zekere hoogte mogelijk om ons immuunsysteem te misleiden. Een interessant gegeven vanuit ons voedselperspectief, waarbij we dan maar even voorbij gaan aan het feit dat we natuurlijk liever niet misleiden wie en wat ons dierbaar is. Fruit voor, en voldoende rauwe groente (liefst bladgroente) tijdens de maaltijd, kunnen de reactie van het immuunsysteem opschorten, of op z´n minst verminderen.
Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat de aanslag op je lichaam die het eten van een stevig gegrilde worst met mosterd pleegt, of een Big Mac met Cola, waarschijnlijk niet kan worden verijdeld door wat dan ook.
Wanneer de consumptie van gekookt voedsel de uitputting van het immuunsysteem verergert doordat het een zure omgeving in het lichaam creëert, wordt het probleem voor het lichaam bijna onoplosbaar. Het is dan ook van belang om in het lichaam de ideale zuurgraad te handhaven, dat wil zeggen; licht alkalisch.
Hoe houd je het lichaam alkalisch?
Een deel van het antwoord op die vraag is simpel: kies voor alkalisch voedsel. De meeste groene planten met chlorofyl zijn alkalisch. We adviseren bladgroentes, zoals paardenbloemen, brandnetels en de vlier; alles dat je tot nu toe waarschijnlijk ongemerkt links liet liggen. Wilde bloemen bezitten een grote kracht vanwege het feit dat ze niet naast de snelweg geplukt zijn of van een overbemeste akker komen.
Je hebt er dan ook minder van nodig dan van gewone gekochte groenten. Een goed tip is ook om watermeloen te eten en dan ook de zaden, want deze zijn sterk alkalisch. Goed kauwen voor je ze doorslikt want ze bevatten namelijk ook veel andere waardevolle stoffen. De stelregel is dat je elke dag voldoende biologische groente en fruit moet eten, liefst zo vers mogelijk.
Over het algemeen geldt dat je groente het beste nog onder de boom of in de tuin kunt eten; verser kun je de lokale producten niet eten. Opslag en transport van geplukt fruit terwijl het nog onrijp is, en het rijpen zonder verbinding met de moederplant, zorgen voor verlies van levenskracht en dus ook van voedingswaarde.
Je kunt een alkalische omgeving op vele manieren creëren, en met allerlei verschillende recepten. Ayurveda raadt bijvoorbeeld aan om ’s ochtends honingwater te drinken (water, honing en citroen). Het is sowieso belangrijk voldoende te drinken gedurende de dag. Pas hierbij wel op met kraanwater want water met veel chloor verhoogt de zuurgraad. Stress heeft ook een duidelijk verzurend effect op ons lichaam, net als sport overigens. Desondanks is sport - en beweging in het algemeen - zo essentieel voor ons organisme en onze gezondheid dat het beslist onverstandig is sport te vermijden om zo de zuurgraad van het lichaam niet te verstoren. Maar het is goed te beseffen dat de zuurgraad van ons lichaam niet alleen bepaald wordt door het mooie rawfood dat we eten.
Mooie zielen, proost op ons immuunsysteem
Zoals gezegd is het van groot belang iedere individuele cel van de juiste voeding te voorzien. Voeding is echter geen wondermiddel. Zelfs de mooiste en gezondste organische bladeren die je met tegenzin of zelfs walging eet, zijn minder gezond dan gekookt voedsel dat je met smaak, plezier en in het gezelschap van vrienden eet.
Hiermee willen we al het voorgaande niet ontkrachten; dat houdt onverminderd stand. Maar we moeten nooit vergeten om aardig voor onszelf te zijn. Als we kiezen voor het pad van rawfood, dan moeten we onze levensstijl aanpassen in een haalbaar tempo, en moeten we niet triest worden als we soms ‘zondigen’, of boos worden van een schijnbare ‘terugval’. Zodra je begint met een rawfood-dieet, zal je merken dat je lichaam langzaam wakker wordt. Dat er steeds minder vaak een terugval komt en dat je lichaam begint te leren wat het nodig heeft. Maar ook kun je er achter komen dat de tijd nog niet rijp is, of dat rawfood gewoon niet bij je past. Vergeet dus bij het ontdekken van je voedingsbehoeftes vooral ook je spirituele behoeftes niet.
Maak je geen zorgen, ga lekker naar buiten en geniet van de frisse lucht en het zonlicht. Ga sporten en doe yoga. Verwen jezelf met massages. En zet af en toe je telefoon en je computer eens uit. Wees dankbaar voor elk moment van je leven en geniet er zoveel mogelijk van. Wees aanwezig, liefdevol en welwillend. Je lichaam, je immuunsysteem en je omgeving zullen hetzelfde aan je teruggeven.