Macadamia - een wondernoot

Macadamia - een wondernoot

Deze noten lijken misschien niet zo bijzonder, maar ze zitten boordevol magnesium, dat essentieel is voor de ondersteuning van de gezondheid van de botten en hersenactiviteit, en ook helpt bij het bestrijden van ontstekingen...

Deze noten, die oorspronkelijk uit Australië afkomstig zijn, zijn ontzettend lekker, maar mensen vermijden ze vaak vanwege het hoge prijskaartje. En dat is jammer. Met deze korte introductie van deze geweldige noten hopen we je te verleiden iets te kopen dat je lichaam zeker goed zal doen. Het is beter om een kleinere zak macadamianoten te kopen in plaats van een pond geroosterde pinda's.

WAAR KOMEN ZE VANDAAN?

Afgezien van Zuid-Afrika en Australië zijn de grootste producenten van macadamianoten Brazilië, de Verenigde Staten, Costa Rica, Israël, Kenia, China, Bolivia, Nieuw-Zeeland en Malawi. De macadamianoten van Lifefood komen uit het hart van Afrika: Kenia. Ze worden geproduceerd in superieure  biologische kwaliteit en ze worden met de hand geschild, wat ervoor zorgt dat ze écht rauw zijn, zoals alles wat we produceren en verkopen.

Macadamia - een wondernoot

FANTASTISCHE VOEDINGSWAARDE

Macadamianoten bevatten veel heilzame stoffen, maar ze bevatten vooral een aantal belangrijke vitamines en mineralen. Door bijvoorbeeld 100 gram macadamianoten te consumeren, krijgt je lichaam grote doses vitamine B1 (104% ADH), vitamine B6 (21%), mangaan (195%), magnesium (37%), ijzer (28%) en fosfor (27%) binnen. De macronutriënten in macadamianoten zijn ongeveer 76% vet, 14% koolhydraten (waarvan 9% voedingsvezels!) en 8% eiwit.

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN MACADEMIA NOTEN

1) Ziektepreventie

De combinatie van gezonde vetten, voedingsvezels en antioxidanten maakt de macadamia tot een onmisbaar wapen bij ziektepreventie. Antioxidanten voorkomen celbeschadiging die door vrije radicalen veroorzaakt wordt en beschermen ons zo tegen ziekten. Vergeet niet dat vrije radicalen zich ook vormen tijdens reguliere fysiologische processen in het lichaam (bijvoorbeeld tijdens de Krebs-cyclus, een proces dat ATP creëert - bruikbare chemische energie voor ons lichaam) en dat stress ook in veel verschillende vormen kan voorkomen.

Macadamia - een wondernoot

Stress is niet alleen psychologisch ("vandaag kan ik het allemaal niet aan") of chemisch (een reactie op een sterk bewerkt dieet of roken), maar ook fysiek (elke inspannende fysieke activiteit is in wezen een vorm van stress) of milieu (vervuiling , lichtvervuiling of elektromagnetische straling). Het doel is dan ook om te proberen de vrije radicalen in evenwicht te brengen door voldoende antioxidanten te hebben, waarvan een deel het lichaam zelf aanmaakt, maar die extern kunnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld door regelmatige consumptie van gezonde noten, zoals macadamianoten – waardoor ze zeer aan te raden zijn!

Recept-tip:

macadamia

Macadamia Notenkaas met Zongedroogde Tomaatjes

 

Een speciale gelegenheid verdient een speciaal recept - en hier is het! Prachtig op elke tafel voor een diner of een feestje. De combinatie van de macadamia noten en de zongedroogde tomaatjes zit vol verrassing! Probeer het uit!

 

2) Ontstekingsremmende eigenschappen - magnesium bestrijdt ontstekingen

Ontsteking wordt geassocieerd met ziekten zoals diabetes type 2, kanker of hartaandoeningen en nog veel meer. Het is aangetoond dat regelmatige consumptie van noten ontstekingen vermindert.

In macadamianoten is magnesium de belangrijkste voedingsstof die verantwoordelijk is voor het bestrijden van ontstekingen. Een tekort aan magnesium, in combinatie met een laag vitamine D-gehalte, behoren tot de meest genoemde mineralen- en vitaminetekorten bij mensen in de westerse wereld. Magnesium speelt niet alleen een belangrijke rol bij het verminderen van chronische ontstekingen, maar het is ook essentieel voor het behoud van gezonde botten en tanden. Het is ook noodzakelijk voor het voorkomen van bloedstolling (hartinfarct en beroertes). Bovendien wordt ook onze slaapkwaliteit sterk beïnvloed door magnesium.

Uit onderzoek van de University of South Australia blijkt onder meer dat regelmatige consumptie van noten vooral belangrijk is voor patiënten met diabetes type 2, omdat het helpt hun bloedsuikerspiegel te verbeteren en het vetmetabolisme te reguleren.

3) Ondersteuning van de hersenfunctie

Net als andere noten bevatten macadamianoten een grote hoeveelheid vet: ongeveer 72-76% van hun inhoud. Deze vetten bestaan voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Palmitoleïnezuur, een omega-7-vetzuur, is zeer opmerkelijk als het gaat om de gezondheid van de hersenen. Het is een belangrijk onderdeel van myeline, de beschermende omhulling van neuronen. Door het regelmatig in te nemen, help je de gezondheid van je hersenen te beschermen en neurodegeneratieve ziekten zoals seniele dementie of de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

De andere twee voedingsstoffen in macadamianoten, vitamine B1 (thiamine) en koper, helpen ook de hersenfunctie te stimuleren. Er is voldoende vitamine B1 nodig om koolhydraten om te zetten in energie (ATP-productie) en koper werkt in synergie met ijzer (vergroot de ijzeropname), waardoor de hersenen goed van zuurstof worden voorzien.

Macadamia - een wondernoot

4) Houdt het hart gezond

Regelmatige consumptie van noten vermindert het risico op progressie van hart- en vaatziekten met 26%. Dit is al lang een bekend feit. Zelfs de American Heart Association, die zich verzet tegen de consumptie van vetrijke voedingsmiddelen, heeft een artikel gepubliceerd waarin staat dat regelmatige consumptie van noten het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk vermindert, vooral voor degenen die acht keer per week of meer noten consumeren!

5) Ondersteuning voor gezonde botten

Het gehalte aan calcium, fosfor en magnesium in noten, zoals macadamianoten, maakt ze onmisbaar bij het voorkomen van botdemineralisatie. Ben je op een leeftijd waarop je het risico loopt osteopenie of zelfs osteoporose (botontkalking) te krijgen? Koop dan een zak macadamianoten en ga wandelen – de noten geven je energie en de mineralen helpen je botten te versterken.

Macadamia - een wondernoot

Wist je dat macadamianoten...

- oorspronkelijk uit Australië komen, met name New South Wales en Queensland?
- pas in 1828 voor het eerst zijn ontdekt en beschreven?
- giftig zijn voor honden?

Bronnen:

Healthful new oil from macadamia nuts

Fatting the brain: a brief of recent research

Thiamine supplementation mood and cognitive functioning

Health Benefits of Nut Consumption

Nut Consumption is Inversely Associated with Mortality in a Mediterranean Population

Nut consumption on all-cause, cardiovascular, and cancer mortality risk

Magnesium and Human Health

Magnesium deficiency and increased inflammation

Benefits of Nut Consumption on Insulin Resistance and Cardiovascular Risk Factors