Immuunsysteem-boosters!

Immuunsysteem-boosters!

Kleine shotjes van kurkuma en gember kunnen het immuunsysteem versterken, en citroen kan zorgen voor het belangrijke vitamine C.

Wanneer het koude seizoen eraan komt, slaat helaas vaak de griepgolf toe. Een zwak immuunsysteem kan onder andere de oorzaak zijn. Om fit en sterk aan het koude herfst- en winterseizoen te beginnen, zijn er speciale „immuun-shots“ die je hierbij helpen. We leggen je uit hoe je deze makkelijk kunt maken en daarmee je gezondheid kunt versterken. 

Versterk je immuunsysteem

Het immuunsysteem van ons lichaam is betrokken bij allerlei processen. Het verhindert dat bacteriën, virussen en schimmels zich in ons lichaam kunnen verspreiden en schade toebrengen. Vanwege de omvang, is het immuunsysteem nog niet compleet onderzocht en geanalyseerd.

Als het immuunsysteem goed werkt, kunnen infecties en ziekten beter worden afgeweerd. Als een infectie opkomt, wordt er „noodtoestand“ uitgeroepen in het lichaam en worden de geïnfecteerde cellen met alle kracht bevochten. Onder bepaalde omstandigheden kan dit ons moe en zwak maken, omdat het lichaam alle energie stopt in het afweren van de bacteriën en virussen. 

Stress, alcohol, medicatie, maar ook ongezonde voeding kunnen allemaal factoren zijn die ons lichaam beïnvloeden en zwakker maken. Als je deze negatieve invloeden ontwijkt of in ieder geval zo veel mogelijk vermindert, zul je niet alleen je lichaam ondersteunen maar je ook over het geheel beter voelen. Rustpauzes waarmee het lichaam zich kan herstellen en een eetpatroon wat rijk is aan vitaminen kunnen de eerste stappen in de goede richting naar een betere gezondheid zijn. 

Immuunsysteem-boosters voor de herfst en winter

Immuun-shots” voor een beter afweersysteem

Als je nog wat extra’s voor je lichaam wilt doen, kun je gemakkelijk zelf immuun-shots maken. Wat eerst lijkt op een hoop werk kan in een paar minuten gedaan worden en met relatief weinig ingrediënten.

Kleine shotjes van kurkuma en gember kunnen het immuunsysteem versterken, en citroen kan zorgen voor het belangrijke vitamine C. Dit vitamine is nodig om het lichaams afweersysteem te versterken. Bovendien gaat het vermoeidheid tegen en zorgt ervoor dat onze bloedvaten goed functioneren. Ook is het verantwoordelijk voor de productie van collageen en vergroot het de absorptie van ijzer. Een echte krachtpatser!

Om ervoor te zorgen dat de kurkuma beter gebruikt en geabsorbeerd wordt door het lichaam, moet je een beetje peper toevoegen. Hierdoor wordt het deeltje curcumine beter verwerkt en opgenomen door het lichaam. Kurkuma wordt beschouwd als een soort van natuurlijke “antibiotica” en zou moeten helpen bij allerlei ziekten. Een kanttekening: als dit shotje voor jou te bitter is, kun je een beetje sinaasappelsap toevoegen. 

Recept voor griepafwerende immuun-shots

Voor een echt immuun-shot heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 stukje gember (ong. 60-10 gram)
4 kurkuma wortelen (of kurkumapoeder)
2 citroenen
een mespuntje fijn gemalen peper
1 sinaasappel

Je kunt deze ingrediënten in de slowjuicer doen of een blender gebruiken.

Immuunsysteem-boosters voor de herfst en winter

Immuun-shot met een slowjuicer

Doe alle ingrediënten in de slowjuicer, stuk voor stuk. Voeg de gemalen peper toe na het juicen en bewaar het drankje in de koelkast. Het shotje blijft 3 tot 4 dagen houdbaar, als het koel bewaard wordt.

Immuun-shot zonder slowjuicer

Als je thuis geen juicer hebt, kun je een blender gebruiken. Hiervoor dien je de sinaasappel van tevoren uit te persen voordat je deze in de blender giet. Als je jezelf werk wilt besparen kun je natuurlijk ook de hele (geschilde) sinaasappel erin doen. Maar vanwege het vruchtvlees zul je wat water moeten toevoegen, om te voorkomen dat het mengsel te dik wordt. 

Snij de gember en kurkumawortel in fijne plakjes. Doe ze in de blender bij de rest en mix alles samen. Voeg aan het einde de gemalen peper toe en mix nog even kort. Deze shotjes moeten in de koelkast bewaard worden. Je kunt er dan 3 tot 4 dagen van genieten gedurende de dag, wanneer je er maar zin in hebt.

Gezond en sterk – laat de winter maar komen

Als je nu je immuunsysteem voorbereidt, krijgt de winter geen kans om je ziek in bed te krijgen. Vanwege het hoge vitaminegehalte en het positieve, natuurlijke effect van curcumine, is je lichaam beter in staat om zich te beschermen tegen aankomende ziekten en pathologische cellen te vernietigen. Tegelijkertijd gaat je lichaam ook beter om met ziekten en zul je je minder moe voelen. Ook zorgt een gezond vitamine-shotje in de ochtend voor een beter humeur: nog een reden om het uit te proberen!

Bronnen

Veganworld.de

Liebenswert-Magazin.de