Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

Eten zoals het bedoeld is…

We zijn tegenwoordig enorm verwend als het gaat om eten. Supermarkten zijn constant bezig om nieuwe opties te ontwikkelen die onze levens een beetje makkelijker maken. Als je in een stad als London woont, kun je bereide maaltijden kopen, eten bestellen wat aan je deur bezorgd wordt of je kunt in de stad take away halen. Maar weten we dan wel wat er in ons voedsel zit en hoe het gemaakt wordt? Zijn deze opties – die op grote schaal geproduceerd worden – echt voedzaam voor ons lichaam?

Bij Lifefood zijn we zo voorzichtig met onze ingrediënten dat alles wat we produceren met de hand gemaakt wordt en de eindproducten volledig rauw blijven. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee?

WAT IS RAWFOOD?

De rawfood beweging is ontstaan rond 1800 tijdens de Natuurlijke Hygiëne beweging (1) en definieert “rawfood” als voedsel dat niet verhit/gekookt is op temperaturen hoger dan 47 °C.  Een rawfood dieet bestaat vooral uit ongekookte en onbewerkte vruchten, noten, zaden, en gekiemde granen en bonen (2).

Bij Lifefood zijn al onze producten – inclusief onze crackers, Lifebars en ontbijtmixen – écht rauw. Ze zijn op zo’n manier geproduceerd dat geen enkel ingrediënt verhit is op een temperatuur hoger dan 45 °C. De belangrijkste reden waarom we dit doen is om alle vitaminen, mineralen en enzymen te behouden in hun natuurlijke vorm, zodat je je lichaam van de allerbeste voedingsstoffen voorziet wanneer je ze eet.

Tereza Havrlandova, de oprichtster van Lifefood, heeft een passie voor rawfood, wat overigens ook wel “living food” genoemd wordt. In een recent interview zegt ze dat wanneer je rawfood gaat eten, “je anders gaat denken over het leven, je lichaam, gezondheid, de natuur en dieren, relaties en de maatschappij”. Kijk op onze blog om het volledige artikel te lezen.

Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

REALLY RAW – LIFEFOOD’S GARANTIE VOOR AL ONZE PRODUCTEN

Er zijn helaas veel producten op de markt te krijgen die gepresenteerd worden als RAW, terwijl sommige van de ingrediënten toch zijn blootgesteld aan hitte, meestal direct na de oogst (gedurende het schillen of het drogen). 

Onze REALLY RAW kwaliteit garandeert dat alle ingrediënten die voor onze producten gebruikt worden écht RAW zijn – vanaf het ingrediënt tot het eindproduct. Alleen écht rauwe ingrediënten kunnen een écht rauw product vormen. Om ervoor te zorgen dat we uitsluitend écht rauwe ingrediënten krijgen, hebben we sterke relaties opgebouwd met onze leveranciers en controleren we persoonlijk de kwaliteit van de ingrediënten, hun bewerking en hun transport. 

Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

RAUW PLANTAARDIG VOEDSEL – ESSENTIEEL VOOR IEDEREEN

Het is aanbevolen dat we allemaal (zowel kinderen als volwassenen) dagelijks veel fruit en groente eten. In het Verenigd Koninkrijk is de richtlijn 3 porties groente en 2 porties fruit per dag. Maar volgens de laatste onderzoeken is het beter om 10 porties te nemen als we chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten) willen voorkomen. 

Het eten van fruit en groente voorziet je lichaam van essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten (4). We kunnen deze zelf niet in voldoende hoeveelheden aanmaken in ons lichaam, en daarom is het belangrijk om deze via plantaardige voeding tot ons te nemen. 

Het is ook belangrijk om variatie aan te brengen in je eetpatroon. Het concept van “regenboog-eten” voor een goede gezondheid is gebaseerd op het feit dat iedere groente en fruit een set aan vitaminen en mineralen bevat die het lichaam nodig heeft. Tot slot, plantaardige producten die niet zijn gekookt behouden hun natuurlijke enzymen. Enzymen zijn essentiële componenten van dieren, planten en micro-organismen, en zijn betrokken bij de complexe reacties van cellulair metabolisme (5). Als het gaat om rauw plantaardig voedsel, werken de enzymen die erin gevonden worden in wisselwerking met de enzymen van het menselijk lichaam. Dit is vooral nuttig bij het ondersteunen van de spijsvertering.

Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

SPECIFIEKE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN RAWFOOD

Sommige observationele studies tonen aan dat rauw plantaardig voedsel gezonder is dan gekookt plantaardig voedsel. Het koken van voedsel vernietigt enzymen en voedingsstoffen en verandert de structuur (6). Dus elke keer dat je ervoor kiest om verse producten te eten, profiteer je van het volgende:

  • een verhoogd vezelgehalte helpt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren
  • een hoger gehalte aan aminozuren is essentieel voor de opname van voedingsstoffen en weefselherstel
  • natuurlijke enzymen stimuleren de spijsvertering
  • een boost aan vitaminen, mineralen en antioxidanten
  • een hoog watergehalte draagt bij aan een gezond hydratatie-niveau

Sommige onderzoeken hebben nog meer voordelen gevonden van het eten van rauwe groente en fruit. Er is bewijs dat de inname van rauwe groente en fruit je humeur en algehele geestelijke gezondheid kan verbeteren (7). De beste producten hiervoor zijn wortels, bananen, appels, groene bladgroenten zoals spinazie, grapefruit, sla, citrus-vruchten, verse bessen, komkommer en kiwi’s. Ook wordt een rawfood dieet als helend beschouwd voor het lichaam: “rawfood helpt om het lichaam te ontzuren en heeft een kleinere kans op gisting in de darmen en ontstekingen of autoimmuune reacties te veroorzaken,” zegt Dr. Axe. Tot slot is gebleken dat de consumptie van rauwe groenten helpt bij veel vormen van kanker (8). 

Lifefood Rawfood Kwaliteit – het beste uit de natuur

RAW FOOD – ONTZETTEND GEZOND, MAAR MEER ONDERZOEK IS NODIG

Wanneer mensen meer rawfood gaan eten, merken ze snel een verschil in hun lichaam. Er is helaas meer onderzoek nodig om de impact van rawfood op ons lichaam te beoordelen, maar het is duidelijk dat het eten van voedsel op een zo natuurlijk mogelijke manier enorm goed is voor zowel ons lichaam als deze aarde. En de zomer is het beste moment om het uit te proberen. 

Bronnen:

Fry T. C., Shelton H. M., Klein D. What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?. Self Healing Power! How to Tap Into The Great Power Within You. Living Nutrition Sebastopol, CA.

Messina V., Mangels A. R., Messina M. J. What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?. The Dietitian's Guide to Vegetarian Diets: Issues and Implications. Jones and Bartlett Publishers Boston, MA.

Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studiesInternational Journal of Epidemiology. Published online February 22 2017

Slavin JL, Lloyd B. (2012). Health Benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr, 3( 4): 506–16.

Robinson, P. K., Enzymes: principles and biotechnological applications. Essays Biochem. 59, 1–41 (2015).

Link, L. B., & Jacobson, J. S. (2008). Factors affecting adherence to a raw vegan diet. Complementary therapies in clinical practice, 14(1), 53–59. doi:10.1016/j.ctcp.2006.12.005

Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers in psychology, 9, 487. doi:10.3389/fpsyg.2018.00487

Donaldson M. S. (2004). Nutrition and cancer: a review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition journal, 3, 19. doi:10.1186/1475-2891-3-19