Superfood voor elke dag: zuurkool

Superfood voor elke dag: zuurkool

Een lokaal superfood. Zuurkool voor je gezondheid.

Je denkt misschien dat superfoods zoet en fruitig horen te zijn, maar wees gerust: voor ieder wat wils. Liefhebbers van hartige en pittige maaltijden, opgelet! Maak kennis met lokale zuurkool! Wat in sommige landen een traditioneel nationaal gerecht is, is ook al bekend in de superfood wereld. “Krachtkool”, wat gemaakt wordt van witte kool of spitskool, bevat een enorme hoeveelheid aan nutriënten. We leggen uit wat er zo speciaal aan deze groente is. 

De voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen

Zuurkool was oorspronkelijk populair in de Centraal- en Oost-Europese keuken, maar ook in andere landen zoals Nederland, en Frankrijk (waar het choucroute genoemd wordt). De groente dankt zijn naam letterlijk aan het feit dat het zure kool is.

Ook al wordt het meestal als bijgerecht gegeten, wordt het nu beschouwd als een superfood. Zeelieden hebben zichzelf door weer en wind boven water weten te houden op de hoge zeeën met behulp van zuurkool, die belangrijke voedingsstoffen bevatte die hen hielpen om gezond te blijven. Dit lang houdbare product voorzag de zeelieden uit vroegere tijden met belangrijke vitaminen gedurende de lange maanden op zee, en beschermde ze daarmee tegen ziekten. Tegenwoordig kunnen we creatief zijn en een lekkere, verse maaltijd maken met zuurkool.

Micro-organismen, die aanwezig zijn in rauwe en onbewerkte zuurkool, beschermen onze darmflora en zorgen voor een goede spijsvertering. Als deze organismen afgebroken worden, bijvoorbeeld door het nemen van antibiotica, raakt de darmflora verstoord. Dit kan niet alleen vermoeiend zijn, maar het ook makkelijker maken voor andere ziektemakers om een doel te vinden. Door zuurkool te eten kan de darmflora herstellen en onze gezondheid verbeteren. Vooral rauwe en onbewerkte zuurkool biedt de meeste voordelen. Gepasteuriseerde zuurkool bevat niet langer de levende micro-organismen (die doodgaan door verhitting), waardoor de gewenste effecten vaak uitblijven.

Bio

Bovendien bevat zuurkool ook vitamine C, wat niet vergeten zou moeten worden. Het beschermt ons immuunsysteem, waardoor dit superfood vooral populair is tijdens het koude winterseizoen. Griep en verkoudheden zijn snel verdwenen met behulp van een beetje zelfgemaakte zuurkool. De acetylcholine die tijdens de fermentatie wordt geproduceerd, verhoogt de bloedcirculatie en heeft ook een kalmerende en stemmingsbevorderende werking. Door de combinatie van deze voedingsstoffen heeft zuurkool de naam "Superfood" meer dan verdiend.

Waar wordt zuurkool van gemaakt?

De naam “zuurkool” beschrijft slechts het eindproduct, zoals het later op ons bord terecht komt. Het bestaat namelijk vooral uit witte kool en zout. Zout onttrekt het water aan de kool en zorgt ervoor dat het langer houdbaar blijft. 100 gram witte kool bestaat voor een groot gedeelte uit water. De gezonde en stevige kool bevat maar 0,1 tot 0,2 gram vet. 

Als je verse rauwe zuurkool besprenkelt met een plantaardige olie, zoals lijnzaad olie, en wat aromatisch fruit toevoegt, kun je een compleet nieuwe smaakervaring creëren. Verse zuurkool heeft een intense en unieke smaak, die helaas verloren is gegaan bij de producten die je verpakt in zakken bij de normale supermarkt vindt. 

Lifefood zuurkool: dé optie voor onderweg. 

Als je niet de mogelijkheid hebt om verse rauwe groenten en zuurkool in je eetpatroon in te passen, kun je altijd terugvallen op vers bereide snacks. Dit gezonde “Powerfood” zou immers niet alleen maar binnen de 4 muren van jouw eigen keuken te krijgen moeten zijn.

Onze stevige Life Crackers met zuurkool en boekweit hebben alle goede eigenschappen en zijn tegelijkertijd enorm handig. Gemaakt met blond lijnzaad en zonnebloempitten, gekruid met karwijzaad, is dit de perfecte combinatie om de smaak van zuurkool naarvoren te halen.

Voor de variatie hebben we ook Life Crackers met chiazaden en zuurkool. We gebruiken uitsluitend ongepasteuriseerde zuurkool voor onze producten, om alle belangrijke voedingsstoffen te behouden. De gecertificeerd biologische chiazaden voegen gezonde omega-3 vetzuren en een grote hoeveelheid calcium toe. Ze zijn perfect als een tussendoortje of een gezonde snack als alternatief voor chips in de avond.

Elke dag superfoods bij jouw thuis

Zoals je ziet, hoeven superfoods niet altijd exotisch te zijn. Het is belangrijk om lokale producten te waarderen en er het beste uit te halen. Zuurkool is één van die ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen bieden en wordt daarom met recht steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen.

Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme.

Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout. Voeg appels of peren toe, of wat kruiden, en je maakt er een feestmaal van!

Bronnen:

Zentrum der Gesundheit

Superfood-Germany

Schrot und Korn