5 manieren waarop Baobab goed voor je is

5 manieren waarop Baobab goed voor je is

Combineer het nuttige met het aangename!

Baobab (Adansonia digitata), waar we hier bij Lifefood een voedzaam poeder van maken, is een loofboom die tot de familie van de Malvaceae en het Adansonia-geslacht hoort. De boom groeit voornamelijk in tropisch Afrika, waar de bevolking het „de boom van dode ratten“ noemen. Deze naam heeft Baobab te danken aan het uiterlijk van zijn vruchten. Ook wordt het wel de „boom van apenbrood“ genoemd, vanwege het fruitvlees, of de „ondersteboven-boom“, omdat de takken van de boom op wortelen lijken nadat ze hun blad hebben verloren.

Baobab-bloesems zijn wit en kunnen wel 12 centimeter lang zijn. ´s Nachts worden ze bestoven door vliegende honden. Baobabvruchten groeien uit tot 25 centimeter lange ovale vruchten, die rijpen en drogen aan de boom. Nadat het op de grond gevallen is, valt het fruit meestal uit elkaar en wordt de harde, witte pulp zichtbaar, wat lijkt op hard brood. Dit is oplosbaar in water.

De baobab-boom speelt een belangrijke rol in het leven van de Afrikanen uit de Sub-Sahara. Het is een bron van voedsel, water, medicijnen, een plek om te schuilen en de basis voor veel mythes en bijgeloven. De inheemse bevolking gelooft dat vrouwen die in de buurt van Baobab-bomen wonen meer kinderen zullen baren en dat kleine jongens die gebadderd worden in Baobabstam-water op zullen groeien tot sterke, gezonde mannen. Ook geloven ze dat het drinken van water van Baobab-bloemen helpt om krokodillen af te weren. (Rahul, 2015)

Wat al duizenden jaren geobserveerd en geloofd wordt in Afrika, is nu ook bevestigd door wetenschappers.

Laten we kijken wat er waar is van de beweringen over Baobab.

1. Baobab versterkt je gezondheid

Baobabvruchtenpulp bevat grote hoeveelheden aan vitamine C. Lifefoods biologische Baobabpoeder bevat bijvoorbeeld 225 mg aan vitamine C per 100 gram aan poeder. (De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 80 mg)

Raw cake with baobab

Vitamine C is nodig voor de synthese van collageen en is verantwoordelijk voor het creëren van sterke bloedvaten en tanden. Vitamine C ondersteunt ook de absorptie van ijzer uit voedsel, stimuleert de groei van bonen, tanden en kraakbeen, en zorgt voor een goede zuurstoftoevoer in de weefsels.

Het helpt ook om ziektes en infecties te voorkomen, en zorgt voor de productie van witte bloedcellen, die ons lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en vreemde stoffen. 

2-3 theelepels baobabpoeder bevatten 33% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, en 40 gram aan pulp bevat maar liefs 84-100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen.

De inheemse mensen gebruiken een drankje van baobabpulp om dysenterie en koorts te behandelen (Kinghorn, 2011).

Tip: Verrijk je sinaasappelsap of je favoriete smoothie met baobabpoeder of voeg het toe aan je rawfood taarten. Het poeder heeft een heerlijke, citrusachtige smaak.

2. Baobab helpt om energie uit voedsel geleidelijk op te nemen, wat helpt tegen vermoeidheid en overeten.

Wetenschappers van de Oxford Universiteit gaven deelnemers aan hun onderzoek een baobabdrankje voor een maaltijd, en observeerden hun metabolische reacties. Ze kwamen erachter dat deze deelnemers een lagere glycemische reactie lieten zien in vergelijking met de controle-groep, die dezelfde maaltijd voorgeschoteld kreeg zonder baobab-drankje. Dit betekent dat de glucose uit het voedsel langzaam en constant werd afgegeven, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen werden.

Baobab

Als we voedsel eten met een hoge glycemische index, stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed ineens heel sterk, wat ervoor zorgt dat een grote hoeveelheid insuline wordt vrijgegeven om de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Vervolgens krijgen we honger als ons bloedsuiker weer lager is en we het gevoel hebben dat we iets zoets moeten eten om energie terug te krijgen. Voedsel met een lage of medium glycemische index geven geleidelijk suiker af, wat ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt. En baobab kan dus helpen om de glycemische index te verlagen van het voedsel dat je eet (Coe, 2013).

Tip: Probeer om pure baobabmelk te drinken voor een maaltijd, net zoals de deelnemers aan het onderzoek. Je zult je langer verzadigd voeden.

3. Baobab verschoont de darmen en voedt de microflora

Baobabpulp bevat een grote hoeveelheid aan vezels. Lifefood Baobabpoeder bevat maar liefst 45 gram vezels per 100 gram poeder.

Er bestaan oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels absorberen water en vormen een dikke gelatine in de maag, die vervolgens de symbiotische bacteriën in de darmen voedt. Op die manier werken oplosbare vezels als prebiotica. Het meest belangrijke natuurlijke probioticum is inuline oligosaccharide, wat je bijvoorbeeld in grote hoeveelheden terug vindt in de yaconknol, waar yaconsiroop van gemaakt wordt. 

Niet-oplosbare vezels verschonen de darmen en verbeteren de afscheiding van afval, waardoor ze het risico op darmziekten en spijsverteringsproblemen verkleinen. (Fuller, 2016)

Tip: Je kunt Baobab ook met hartig voedsel combineren. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan Indiase sauzen.

Baobab

Levend bewijs – Hadza

De Afrikaanse stam Hadza, uit Tanzania, heeft een darmflora die 40% diverser is dan dat van de gemiddelde Europeaan en wellicht het meest divers ter wereld is. De Hadzis leven volgens oude tradities als jagers en verzamelaars, en hun dieet lijkt erg op dat van mensen van 10 000 jaar geleden. Ze eten planten, hertenvlees, honing, allerlei soorten knollen en natuurlijk babaobvruchten. Ze drinken melk van baobabpulp voor het ontbijt, vermalen de zaden tot meel, en voegen de calciumrijke bladeren toe aan soepen. Onderzoeker Tim Spector van London Kings College heeft geprobeerd om te leven en te eten zoals de Hadzis. Na 3 dagen had hij een microflora die 20% diverser was dan daarvoor. (The Conversation)

4. Baobab melk is een voedzaam elixer

Het is gebleken dat melk wat gemaakt wordt van baobabvruchten meer eiwitten en mineralen bevat dan moedermelk, en meer mineralen dan koemelk (Baobabmelk: eiwit 1.5%, ijzer 17.8 mg, calcium 134.2 mg; moedermelk: eiwit 1.3 %, ijzer 0.2 mg, calcium 30 mg; koemelk: ijzer 0.4 mg, calcium 1.20 mg). Bovendien bevat het meer ijzer dan de meeste flesvoeding voor baby’s (10 mg). (Obizoba, 1994) 

Baobab is rijk aan fosfor, kalium en magnesium, en bevat ook zink, koper, mangaan en natrium. Bovendien bevat het vitamine B1 – thiamine, B2 – riboflavine en B3 – niacine. (Phyto Trade Africa, 2009)

Baobabmelk-recept van de Hadzis: meng de droge pulp met water en klop 2-3 minuten stevig door totdat het dik wordt. Professor Spector beschreef dat hij twee glazen dronk als ontbijt en zich hierdoor verzadigd voelde.

Baobab werkt ook als verdikkingsmiddel, door de vitamine C, beta-caroteen en pectine. Daarom kan het goed gebruikt worden om jam, saus of soepen te maken. (Aluko, 2016)

5. Het is een krachtige antioxidant

Volgens onderzoekresultaten bevatten baobabvruchten dezelfde of grotere hoeveelheden aan antioxidanten dan sinaasappels (Nhakarume, 2010). Het effect van deze deeltjes is getest met behulp van de ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) test. Baobabpulp behoort tot één van de krachtigste antioxidanten, samen met acai en gojibessen. (Phyto Trade Africa, 2009)

Antioxidanten neutraliseren het effect van vrije radicalen in het lichaam. Vitamine A, B6, C, E, zink, seleen, beta-caroteen, coenzym Q10, pycnogenol of alpha lipoisch zuur zijn antioxidanten. Antioxidanten schijnen het verouderingsproces te vertragen en veel ziekten te voorkomen, zoals diabetes, sommige kankersoorten, hartziekten, vaatziekten, Parkinson en Alzheimer, en veel meer. 

Baobab

Bronnen:

Aluko, A., et al.(2016) Nutritional Quality and Functional Properties of Baobab (Adansonia digitata) Pulp from Tanzania. Journal of Food Research. 5, 5. 23-31

Chadare, F.J. et al. (2008) Baobab Food Products: A Review on their Composition and Nutritional Value. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 49, 3. 254-274.

Coe, S.A. et al. (2013) The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans. Nutrition research. 33, 11. 888-896.

Fuller, S. et al. (2016) New Horizons for the Study of Dietary Fiber and Health: A Review. PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION. 71, 1: 1-12

Kinghorn, A.D., et al. (2011) The classical drug discovery approach to defining bioactive constituents of botanicals. Fitoterapia. 82. 71-79

Nhukarume, L., et al. (2010) Phenolic Content And Atioxidant Capacities Of Parinari Curatellifolia, Strychnos Spinosa And Adansonia Digitata. Journal of Food Biochemistry. 34, 1. 207-221

Obizoba, I.C., Anyika, J.U. (1994) Nutritive value of baobab milk (gubdi) and mixtures of baobab (Adansonia digitata L.) and hungry rice, acha (Digitaria exilis) flours. Plan Food for Human Nutrition. 46, 2. 157-165.

Phyto Trade Africa(2009) Nutritional Evaluation of Baobab Dried Fruit Pulp and its Potential Health Benefits. Leatherhead Food Research. 1-13

Pláteník, J. (2009) Volné radikály, antioxidanty a stárnutí. Interní medicína pro praxi. 11, 1. 30-33

Rahul, J., et al. (2015) Adansonia digitata L. (baobab): a review of traditional information and taxonomic description. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 5, 1. 79-84.

 http://theconversation.com/i-spent-three-days-as-a-hunter-gatherer-to-see-if-it-would-improve-my-gut-health-78773