Veganisme vanuit een ethisch perspectief

Veganisme vanuit een ethisch perspectief

Vegan vanwege ethische redenen. Wat ligt hierachter?

Mensen kiezen voor een veganistische levensstijl vanwege allerlei redenen. Deze redenen kunnen zowel ethisch, ecologisch of gezondheid-gerelateerd zijn. Soms weegt met name één van deze redenen het zwaarst, soms kiezen mensen voor veganisme vanwege de combinatie van meerdere redenen. Wat zijn de beweegredenen en wat zijn de verschillen daarin? In het eerste deel van onze serie over veganisme gaan we dieper in op de ethiek.

"Dieren zijn onze vrienden en die eet je niet op“

Dit argument is waarschijnlijk het meest bekend en ook meteen een goede samenvatting. Dieren zijn levende wezens – net als wij - , dus wat geeft ons het recht om ze op te eten? Het tegenargument „we hebben altijd al zo geleefd“ wordt vaak op tafel gelegd, ook al is dit niet waar.


Als het gaat om ethiek, zijn de meningen enorm verdeeld. Vooral voorstanders van de consumptie van vlees en andere dierlijke producten nemen het ethieke aspect minder serieus dan veganisten. De reden hiervoor kan natuurlijk zijn dat veel veganisten bekend zijn met het onderwerp en hun onderzoek naar wat er gebeurt in slachthuizen al hebben gedaan. Kennis en achtergrond informatie zijn daarom uiterst belangrijk. Tegenwoordig zijn er genoeg documentaires en boeken die de praktijken in slachthuizen en op boerderijen omschrijven.

Veganisme vanuit een ethisch perspectief

Informatie en argumenten voor veganisme

Zoals hierboven al genoemd, is het belangrijkste argument simpelweg dat dieren er niet voor zijn om op ons bord te belanden. Als je dieper ingaat op het onderwerp, komen ook thema’s zoals „missers“ en „jonge dieren“ aan bod. 

Wanneer dieren gedood worden, kun je er nooit zeker van zijn dat ze geen pijn lijden als ze sterven. Er circuleren berichten op internet waarin we lezen dat dieren plotseling weer wakker worden. Ook worden jonge dieren over het algemeen niet gespaard: jong vlees wordt beschouwd als zacht en daarom lekker. Deze dieren hebben dus niet of nauwelijks geleefd en zijn alleen gefokt om op ons bord te belanden.

Veganisme gaat niet alleen over het vermijden van vlees. Als je een veganistische levensstijl aanhoudt, gebruik je geen enkel product van dierlijke afkomst. Koeien en kippen worden ook vaak gefokt om aan de lopende band melk en eieren te geven. De natuurlijke cyclussen van de dieren worden hierbij volledig genegeerd. Koeien worden kunstmatig geïnsemineerd, zodat wij mensen onze ontbijtgranen kunnen eten met melk. Is dit nu écht te verdedigen vanuit een ethisch perspectief?

Veganisme vanuit een ethisch perspectief

Een blik op je maaltijd van dichterbij

"Je moet er niet langer overna denken” is wat je vaak hoort van mensen die de confrontatie liever niet aangaan. Het is bijvoorbeeld een feit dat voor het vlees op je bord een levend wezen moet sterven. Je ziet en weet dit, doordat je het ziet op het nieuws en in documentaires etc. Maar veel mensen onderdrukken deze informatie bij hun maaltijd. Veganisten kijken op een hele andere manier naar eten: als ze een gehaktbal zien, dan associëren ze dat meteen met de pijn die het dier heeft moeten lijden. Daarom vinden ze het vaak moeilijk om toe te kijken hoe anderen eten en dierenleed negeren.

Objectieve discussies helpen beide partijen

Een discussie die gebaseerd is op feiten en zowel “voors” als “tegens” naarvoren brengt, helpt de twee partijnen vaak meer dan ze denken. Veel mensen vinden het moeilijk om de laatste step te zetten, en een aantal goed-beargumenteerde punten voor een veganistisch dieet kunnen ervoor zorgen dat ze eindelijk overstag gaan. Goed onderzochte data en feiten zijn hierbij heel belangrijk.

Veganisme vanuit een ethisch perspectief

Veganisme en ethiek voor het welzijn van dieren

Dieren moeten eindeloos lijden voor ons genoegen aan de eettafel – dit is een feit. Veganisme uit ethische redenen is daarom waarschijnlijk de wijdst verspreide reden voor mensen om hun dieet en levensstijl te veranderen. Veganisme wordt ieder jaar populairder.