Veganisme – vanuit een gezondheidsperspectief

Veganisme – vanuit een gezondheidsperspectief

Bestaat er een verband tussen veganisme en een goede gezondheid? We delen onze ervaringen met je.

Als je recentelijk hebt besloten om veganistisch te worden, heb je dit wellicht vooral gedaan vanwege gezondheidsredenen. Veganistische voeding en haar relatie met gezondheid krijgt steeds meer aandacht en er wordt ook steeds meer onderzoek naar gedaan. Maar waar gaat het eigenlijk over? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Veganisme en gezondheid

Iedereen die besloten heeft om over te gaan op een veganistische levenstijl uit liefde voor zijn eigen lichaam en gezondheid, heeft zichzelf waarschijnlijk al goed geïnformeerd over dit onderwerp. Dankzij het internet en vele bronnen van informatie, is dit gelukkig heel makkelijk tegenwoordig.

Wie kent het spreekwoord „An apple a day, keeps the doctor away“ niet? Er zit meer achter dit spreekwoord dan je zou denken. Ook is het niet voor niets dat veel dokters je aanbevelen om minimaal 5 stuks groente en fruit per dag te eten. Voedsel zoals fruit en groente zijn erg belangrijk voor ons lichaam, en geven ons de vitaminen, mineralen en vooral veel voedingsvezels die we hard nodig hebben. Het mag duidelijk zijn dat deze dus essentieel zijn voor een gezonde levensstijl.

Veganisme – vanuit een gezondheidsperspectief

Worden veel voorkomende ziekten veroorzaakt door dierlijke producten?

De Academy of Nutrition and Dietetics bestaat uit meer dan 70 000 voedingsspecialisten, onderzoekers en medische experts. Deze organisatie en vele anderen geloven dat een volledig veganistische voeding gezond is en geschikt voor iedereen en alle leeftijden.


Je hoort vaak over het verband tussen dierlijke producten en kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ben je op lange termijn gezonder als je stopt met het eten van dierlijke producten? Als we kijken naar de sporen van antibiotica in vlees en andere dierziekten, dan zou je kunnen zeggen van wel. Vlees wordt ook vaak in verband gebracht met darmkanker. Verder maakt het hoge cholesterolgehalte en de hoeveelheid aan verzadigde vetten vlees ook een riskant product.


Mensen die overgaan naar een puur plantaardig dieet en een patroon volgen dat goed uitgedacht en gebalanceerd is, beïnvloeden hiermee kun gezondheid positief en kunnen veel van de bovengenoemde ziekten voorkomen. Sommige voedingsstoffen hebben echter wel extra aandacht nodig. Vitamine B12 is bijvoorbeeld erg belangrijk en zou daarom (ook door niet-veganisten) in voldoende mate ingenomen moeten worden door voedsel of supplementen.

Maagproblemen door melk?

Verschillende onderzoeken hebben onderzocht in hoeverre het menselijk lichaam melk kan verdragen. Volgens de resultaten kan 70% van de mensen melk niet goed verteren. Velen klagen over maagpijn en misselijkheid na de consumptie ervan. Hierdoor worden we aan het nadenken gezet over hoe belangrijk melk eigenlijk is in ons dieet. Mensen met intoleranties die toch terugvallen op melkproducten riskeren een prikkelbaredarmsyndroom en meer. Terwijl er heerlijke, plantaardige alternatieven te vinden zijn in iedere supermarkt!

Veganisme – vanuit een gezondheidsperspectief

Teveel medicijngebruik

Er bestaat een pil voor iedere pijn en klacht. Of je nu last hebt van brandend maagzuur of een zwak immuunsysteem, medicijnen dienen tegenwoordig alles onder controle te houden. Maar wat vaak vergeten wordt is dat veel van deze problemen veroorzaakt worden door een ongezond eetpatroon, vol met dierlijke en ongezonde vetten. Veel mensen zijn geneigd om hun immuunsysteem te versterken met synthetisch geproduceerde supplementen en zijn bereid om daar bakken vol geld aan uit te geven. Maar we kunnen zonder veel van deze pillen en poeders als we deze zouden vervangen door een gezond en evenwichtig plantaardig dieet.

Gezond met planten

Als je graag iets goeds voor je lichaam wilt doen en afstand wilt doen van ongezonde dierlijke vetten, is een veganistisch dieet perfect voor jou. Als je goed let op alle benodigde voedingsstoffen en een evenwichtig dieet volgt, heb je een verminderde kans op bepaalde ziekten en zul je je een stuk gezonder en fitter voelen. Als jij besluit om de stap te zetten naar een veganistisch dieet uit gezondsheidsredenen, ben je op weg naar een gezonder en smaakvoller leven.