Superfoods – een duurzame trend?

Superfoods – een duurzame trend?

Zijn superfoods echte vitaminebommen? 

Superfoods: je ziet en leest er alles over. Ze zijn constant onder de aandacht, zowel positief als negatief. Maar hoe zit het nu precies? In dit artikel leggen we het uit. Zoals de naam al aangeeft, zijn superfoods „goede“ en „gezonde“ producten met een hoge voedingswaarde. Maar waar komen ze vandaan en waarom worden ze zo genoemd?

Herkomst

Het telen van de zogenoemde superfoods heeft een lange traditie die teruggaat naar de tijd van de Inca’s. Bij deze stam hoorden de inheemse bewoners van Zuid-Amerika, die op verschillende plekken in Peru, Ecuador, Chili en Argentinië woonden. Al eeuwenlang staan ze bekend om hun unieke kennis wat betreft voedselproductie, die inmiddels over de hele wereld verspreid is. Het wordt beweerd dat deze producten speciale krachten hebben, en ze worden op verschillende manieren gebruikt. Door hun speciale eigenschappen zijn ze echte „all-rounders“. Het is niet voor niets dat Peru ook wel de „Tuin van Superfoods“ genoemd wordt.

Baobab in Africa

Wat zijn superfoods precies?

Je vraagt je hoogstwaarschijnlijk af wat superfoods nu eigenlijk zijn, en daar heb je groot gelijk in! Superfoods zijn planten die uitzonderlijk rijk aan voedingsstoffen zijn, en meer vitaminen, mineralen, antioxidanten of andere phytonutriënten bevatten dan normaal. Om deze planten te onderscheiden van andere, is de naam „superfood“ bedacht. Hierdoor kan iedereen herkennen welke planten belangrijk en nuttig zijn om in je eetpatroon op te nemen.

Superfoods zijn de perfecte aanvulling

Deze kleine krachtpatsers bieden de perfecte ondersteuning voor een gezond eetpatroon. Dit geldt al helemaal als je veganistisch bent. Gevarieerde voeding is enorm belangrijk, en superfoods zijn een welkome aanvulling.

Ook al hebben we ook veel „lokale superfoods“ (duindoornbessen, bosbessen, kersen, paardebloemen en meer), wordt de term „superfood“ meestal gebruikt voor planten van exotische afkomst. Dit geldt vooral voor superfoods die te koop zijn in de vorm van poeders.

Waar vind ik superfoods?

De lijst aan producten lijkt bijna oneindig, omdat alle voedingsmiddelen hun eigen voordelen en plek in je eetpatroon hebben. Maar producten zoals maca, gerstegras, tarwegras, chlorella en spirulina worden beschouwd als de meeste krachtige superfoods.

Plate with superfoods

"Bij Lifefood geloven we dat iedere groente en fruit een superfood is. Maar er zijn een aantal planten waarvan de voedingswaarde heel divers en daarom heel waardevol voor ons is. Tereza – de oprichtster van Lifefood – speurt de hele wereld na om deze natuurgeheimen te ontdekken. Daarom vind je veel van deze superfoods terug in onze producten, zoals bijvoorbeeld onze energierepen Lifebar Superfoods.

Deze repen zijn ideaal wanneer je een tussendoortje nodig hebt en ze helpen je om alle nodige vitaminen te absorberen. Als het lastig voor je is om vers fruit van de biologische markt te halen of je wilt gewoon een voedzame snack terwijl je aan het werk bent, heb je bij ons een grote keuze aan producten die al superfoods bevatten, zoals de Lifebar Superfoods repen. Deze worden gemaakt van ingrediënten zoals acai-bessen, quinoa of guarana en zijn 100% van rawfood kwaliteit, veganistisch en biologisch.

Superfoods voor altijd

Veel mensen associëren het woord „trend“ met het feit dat deze vaak over een tijd overgaan en niet meer populair zijn. Als het gaat om superfoods, mogen deze wat ons betreft blijven! Ze verdienen hun naam aan hun krachtige eigenschappen, en zullen altijd een welkome aanvulling blijven op je normale voeding. Vooral in tijden waarin je druk bent, veel werk hebt, gestresst bent of voedingsstoffen tekort komt (bijvoorbeeld tijdens lange reizen of in de winter), kunnen superfoods ons enorm helpen. Wij zijn blij dat ze er zijn!