Hoe „rauw“ zijn gedroogde vruchten?

Hoe „rauw“ zijn gedroogde vruchten?

De voedselindustrie is helaas ingericht op een manier die zo goedkoop en winstgevend mogelijk is – wat nadelig uitpakt voor de consument.

Als je een rawfood dieet volgt, zul je je ongetwijfeld op een gegeven moment afvragen wat eigenlijk echt rauw is en wat niet. Het is relatief duidelijk als het gaat om vers fruit en groente. Je koopt het rauw, onbewerkt en je eet het ook zo op. Maar hoe zit het met gedroogde vruchten? Hoe worden „rawfood snacks“ (met gedroogde vruchten als ingrediënt) eigenlijk geproduceerd? Worden ze helemaal niet verhit? Wij delen onze ervaringen met je.

Van oorsprong komt gedroogd fruit uit het Midden-Oosten. Het drogen van fruit was de allereerste manier om voedsel langer te kunnen bewaren. Druiven, dadels of zelfs vijgen vielen van de boom of plant en werden door de zon gedroogd. In die tijd gebeurde dat op een hele natuurlijke manier, zonder invloed van mensen. Maar hoe gaat het er vandaag de dag aan toe?

Hoe „rauw“ zijn gedroogde vruchten?

Rawfood kwaliteit bij Lifefood

Alle ingrediënten van Lifefood zijn 100% rauw en van de allerbeste biologische kwaliteit mogelijk. Onze producten zijn ook lactosevrij, glutenvrij, vegan en écht rauw. We hebben veel verschillende producten, en we kunnen je garanderen dat ze allemaal - van onze Lifebars tot zwarte Botija olijven en zelfs rauwe veganistische proteïnepoeders – écht rauw zijn.

Rawfood is niet altijd écht rauw

Niet alle bedrijven volgen dezelfde principes. Veel producten die als rawfood verkocht worden blijken uiteindelijk toch niet echt rauw te zijn, zoals uit uitvoerig onderzoek is gebleken. Ook als tijdens het bewerkingsproces de temperatuur niet boven de 45°C uitkomt, zijn de ingrediënten die gebruikt worden vaak niet rauw.

Dit betekent dat rauwe chocolade alleen rauw is als het productieproces plaatsvindt op temperaturen onder de 45°C én alle ingrediënten rauw zijn voordat ze überhaupt gebruikt worden om er iets van te maken. Om rauwe chocolade te maken, heb je rauwe cacaoboter, rauwe cacaobonen, rauw cacaopoeder en rauwe zoetstoffen (zoals bijvoorbeeld rauwe agavesiroop of rauwe dadels) nodig.

Als het product vervolgens geproduceerd wordt op een temperatuur onder de 45°C kan het écht van rawfood kwaliteit genoemd worden. We komen echter vaak gevallen tegen waarbij producten die niet echt rauw zijn toch als zodanig gepresenteerd en gelabeld worden. In dat geval: neem contact op met de producent en vraag om details!

Hoe „rauw“ zijn gedroogde vruchten?

Zijn zongedroogde producten rauw?

Terug naar de gedroogde vruchten! In sommige gebieden, zoals het Mediterraans gebied, drogen vruchten aan de boom op temperaturen die de 45°C overschrijden. Je zou dus kunnen denken dat vruchten die op een natuurlijke manier en in de zon gedroogd worden niet langer als rauw beschouwd kunnen worden.

Maar onder rawfood-kenners wordt het drogen in de zon beschouwd als de meest natuurlijke manier van drogen (omdat dit traditioneel de allereerste droogmethode was) en daarom zijn ook hogere temperaturen geaccepteerd. De vruchten kunnen nog steeds rauw genoemd worden.

Zolang de vruchten aan de boom hangen zijn ze beschermd. Dit betekent maximale voedingswaarde en minimale impact van factoren van buiten: het resultaat is een voorzichtig droogproces en een product van perfecte rawfood kwaliteit.

Veel van onze producten worden precies op deze manier gedroogd: langzaam, in de frisse lucht en onder de warme zon. Daardoor bevatten bijvoorbeeld onze zongedroogde tomaten alle waardevolle voedingsstoffen en smaak van de Mediterraanse zomer.

Hoe „rauw“ zijn gedroogde vruchten?

Waar moet je op letten als je rawfood producten koopt?

De voedselindustrie is helaas ingericht op een manier die zo goedkoop en winstgevend mogelijk is – wat nadelig uitpakt voor de consument. Niemand besteedt aandacht aan vitaminen of mineralen die hierdoor eventueel verloren gaan. Het is goed mogelijk om andere manieren van drogen te gebruiken (onder de 45°C) maar dit vraagt extra moeite en kosten van bedrijven.

Verder is het belangrijk om erop te letten dat gedroogde vruchten geen sulfiet bevatten of gestoomd zijn tijdens het proces. Voor beide zijn hoge temperaturen (65-70°C) vereist, wat leidt tot verlies aan voedingsstoffen.

En deze voedingsstoffen is nu net hetgene wat we willen bewaren, omdat ons lichaam ze nodig heeft. Dus kijk eerst wat beter naar het etiket op de verpakking. Zorg ervoor dat je producten uitkiest van een merk of bedrijf dat je kunt vertrouwen.

Een ander criterium is de kwaliteit van het fruit wat gebruikt is. Biologische producten zouden je eerste keus moeten zijn, omdat deze niet genetisch gemodificeerd mogen worden – gegarandeerd de betere optie voor jouw lichaam.

Lifefood garandeert de allerbeste rawfood kwaliteit

Bij Lifefood zijn we trots op het feit dat we producten aanbieden van de allerbeste kwaliteit. We verkopen uitsluitend producten die écht rauw, vegan, glutenvrij en biologisch zijn. We weten zeker dat je dit kunt proeven aan de smaak!