Wat is gezond eten? Tereza geeft antwoord

Wat is gezond eten? Tereza geeft antwoord

Hoe denkt Tereza Havrlandová, de eigenaresse van Lifefood, over gezond eten? Wat zijn haar aanbevelingen?

Onlangs was de eigenaresse van Lifefood, Tereza Havrlandová, te gast bij het Tsjechische online lifestyle-tijdschrift "Týden". Twee uur lang beantwoordde ze veel interessante vragen van de lezers over rauw voedsel en gezonde voeding in het algemeen. Hier delen we enkele interessante voorbeelden met je die je hopelijk interessant vindt.

JOHANA: HOI, IS RAWFOOD NIET GEWOON EEN TREND? IS HET ECHT EEN GOEDE MANIER VAN ETEN? EN WAAROM?

Hallo Johana, bedankt voor je vraag. Vanuit een natuurlijk oogpunt gezien en als we kijken naar de fysiologische functie van het menselijk organisme, is het de meest elementaire en natuurlijke manier van eten. Niemand van ons is geboren met een kachel op onze rug, oftewel: de natuur had niet verwacht dat we ons eten zouden koken of grillen. Vanuit dit oogpunt is het niet alleen een trend, maar een terugkeer naar een meer natuurlijke manier van eten. Het enige wat er 'trendy' aan is, is dat je op elke hoek van de straat rawfood producten kunt vinden. Helaas zijn deze niet allemaal echt RAW en daarom zijn we er trots op producten te maken die we "Really RAW" of van échte rawfood kwaliteit kunnen noemen.

 

Het is zeker een gezonde manier van eten, en de resultaten zijn zichtbaar zodra je meer rauw voedsel aan je eetpatroon toevoegt. Het basisprincipe is om levend voedsel te consumeren: dat wil zeggen voedsel dat voldoende stoffen bevat die belangrijk zijn voor ons lichaam in een onveranderde, natuurlijke vorm die ons lichaam kan opnemen, of het nu vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen of antioxidanten zijn.

Tegelijkertijd is het bij het eten van rawfood gemakkelijker om giftige en bijzonder schadelijke stoffen te vermijden die het gevolg zijn van warmteverwerking. Je kunt dit bereiken door vers fruit, groenten, noten en zaden, gedroogd fruit, kruiden en specerijen en voedingsmiddelen gemaakt van al deze ingrediënten te eten. Je moet er vooral voor zorgen dat noten en gedroogde vruchten van echte rawfood kwaliteit zijn zijn (écht RAUW en BIO), omdat je alleen op deze manier de bovengenoemde gezondheidsvoordelen eruit kunt halen. Over het algemeen is het toevoegen van meer rawfood aan het eetpatroon geschikt voor iedereen en het is ook een geweldig alternatief voor junkfood.

What is healthy food? A perspective from Lifefood’s owner

LUCIE: HALLO TEREZA, HOE HEB JE ZELF ZO´N GROOT BEDRIJF OP KUNNEN BOUWEN? WAAR HAAL JE INSPIRATIE VANDAAN EN HOE BEHEER JE ALLES? BEDANKT VOOR JE ANTWOORD.

Hoi Lucie, wat een brandende vraag :) Het heeft me 13 jaar gekost om Lifefood vanaf de grond af op te bouwen, wat niet echt een korte tijd is. Ik heb het vooral gered dankzij geweldige collega's en partners. Inspiratie is over de hele wereld en ook thuis te vinden, maar mijn belangrijkste drijfveer is nog steeds de aanvankelijke missie die ik in het begin had: mensen laten zien dat je gezond, maar toch lekker, leuk en verzadigend voedsel kunt eten.

Dankzij Lifefood-producten hebben mensen de mogelijkheid om gezonde snacks mee te nemen onderweg, naar kantoor of naar de sportschool, en worden ze niet tegengehouden doordat ze niet genoeg tijd hebben om gezonde maaltijden klaar te maken. De afgelopen jaren is mijn drijfveer versterkt door mijn visie om het idee van "eerlijk zakendoen" te verspreiden: een commerciële activiteit die niet schadelijk is voor onze planeet, voor de samenleving, voor haar werknemers of lokale gemeenschappen en die zich richt op de verkoop van duurzame en vooral eerlijke producten.

KATKA: HALLO TEREZA, JE HEBT ECHT EEN HOOP BEREIKT, WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN? HOE IS HET OM ZO´N GROOT BEDRIJF TE RUNNEN? HEB JE WEL EENS TIJD VOOR JEZELF?

Hallo Katka, ik haal mijn energie voornamelijk uit het eten van veel fruit en uit een lange en goede nachtrust. Vooral het krijgen van voldoende slaap beschouw ik als absoluut cruciaal bij het leiden van zo'n groot bedrijf. En natuurlijk is het managen van een team van bijna honderd medewerkers niet makkelijk en het is niet echt leuk. Nee hoor, we hebben eigenlijk heel veel plezier met elkaar :D. Tijd voor jezelf hebben is erg belangrijk: je moet consistent, gedisciplineerd en in staat zijn om die tijd te nemen en niet los te laten. Ik besteed deze tijd vooral aan sporten of tuinieren.

IVETA: IK VRAAG ME AF OF JE EVENTUEEL OVERWEEGT OM EEN WORKSHOP TE DOEN OVER HOE JE VERGELIJKBARE PRODUCTEN MAAKT? EN IK ZOU OOK GRAAG WILLEN WETEN HOE JE DIT SOORT VOEDSEL TOEGANKELIJKER KUNT MAKEN VOOR MENSEN DIE NIET ECHT OPEN STAAN VOOR RAWFOOD. DANKJEWEL!

Hallo Iveta, bij Lifefood zijn we voornamelijk gespecialiseerd in voedselproductie. Maar we hebben ook verschillende RAWFOOD-festivals georganiseerd met workshops en demo-presentaties over technieken voor het bereiden van rawfood. Dit is echter niet onze belangrijkste focus. Tegenwoordig kun je veel video's en cursussen online vinden, inclusief coaching die je hierbij kan helpen. De producten die we produceren en aan winkels leveren, zijn bedoeld om dit dieet gemakkelijker te maken voor iedereen die nog niet zo 'gevorderd' is in het Rawfood dieet. De cursussen leren je vaak hoe je verschillende rawfood crackers, brood, snoep en andere soortgelijke lekkernijen maakt, maar wij bij Lifefood maken deze dingen zodat je ze meteen in de winkel kunt kopen.

Daarnaast maken we onze producten van ingrediënten van de allerbeste rawfood en biologische kwaliteit, die je vaak niet in de reguliere winkels kunt krijgen. Vaak zijn ingrediënten die écht rauw zijn helemaal niet verkrijgbaar (maar je kunt ze natuurlijk altijd op onze webshop. Met onze producten heb je gezonde snacks zonder ze te hoeven maken, zodat je tijd hebt om je te concentreren op andere belangrijke aspecten van gezond leven, zoals hoofdgerechten, voldoende verse groenten, fruit, voldoende beweging, goede ademhaling, goede nachtrust en zelfstudie over gezonde voeding. Misschien dat ik ooit ook cursussen ga organiseren :)

What is healthy food? A perspective from Lifefood’s owner
 

ROMA: HOI, IK ZOU GRAAG EEN PAAR DINGEN WILLEN WETEN: 1) WELKE RICHTING ZOU JE GRAAG OPGAAN WAT BETREFT HET AANTAL AANKOMENDE NIEUWE PRODUCTEN, TRENDS, SEIZOENSHITTEN, LANGE-TERMIJN BESTSELLERS ETC. EN WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST? 2) HOE VERVANG JE VLEES IN EEN RAWFOOD DIEET? 3) HEB JE OOIT EEN KLANT DIE „SEMI-RAW“ IS? (IEMAND DIE VERSCHILLENDE DIËTEN COMBINEERT). BEDANKT VOOR DE ANTWOORDEN.

Hallo :) 1) Ons assortiment aan producten groeit voortdurend. We voegen geleidelijk nieuwe productlijnen toe en breiden bestaande uit. Ons belangrijkste product is de Lifebar energiereep, die goed is voor iets meer dan de helft van onze omzet. Klanten waarderen en begrijpen dit product het meest. Daarom voegen we vaak nieuwe smaken of nieuwe subcategorieën toe, zoals de Lifebar Protein en Lifebar Superfoods. We richten ons echter niet alleen op het produceren van repen, ons assortiment is heel erg breed. Vanaf het begin maken we rawfood crackers, nu onder het merk Life Crackers, waaraan we recent ook Proteïne Crackers hebben toegevoegd. Producten met extra proteïne zijn de laatste tijd een grote trend geworden. Maar niets blijft voor altijd bestaan, dus we verwachten dat dit op een gegeven moment overwaait en hoogstwaarschijnlijk zal worden vervangen door vezels, probiotica en omega 3 "voedingstrends".

We hebben het voordeel dat onze producten van nature voldoen aan alle nieuwe trends, dus we hoeven geen nieuwe productlijnen te maken bij een volgende golf. Maar wie weet, misschien is het volgende product wel een Lifebar Voedingsvezel:)), omdat al onze producten een hoog vezelgehalte bevatten vanwege de onbewerkte en rauwe ingrediënten waarvan ze zijn gemaakt. Maar we komen liever met andere innovaties zoals de “RAWsage”, de eerste RAW veganistische worst: een hartige snackreep gemaakt van groenten, noten en kruiden die uniek is op de markt en die binnenkort in veel nieuwe heerlijke smaken zal komen.

What is healthy food? A perspective from Lifefood’s owner

2) Ik vervang vlees niet omdat vlees niet vervangen hoeft te worden. Wij, mensen, zijn niet gemaakt om vlees te consumeren, en het feit dat we ons hebben aangepast om vlees te consumeren, betekent niet dat we het nodig hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het veganistische dieet ook geïdentificeerd als een eetpatroon dat volledig aan al je voedingsbehoeften kan voldoen en gezond is voor zowel het lichaam als de planeet. Het is natuurlijk noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten, mineralen en vitamine B12 binnenkrijgt, maar hetzelfde kan gezegd worden over een dieet dat gebaseerd is op vlees.

3) Ik heb zulke mensen zeker ontmoet, het komt eigenlijk veel vaker voor dan mensen die een volledig 100% rawfood dieet volgen. De beste versie van een dergelijk eetpatroon zou bestaan uit ongeveer 70-80% van het rawfood dieet (rauwe groenten, fruit, noten en zaden, gefermenteerd voedsel), aangevuld met bonen en andere peulvruchten, aardappelen of zoete aardappelen , bruine rijst, enz. Ik hoop dat ik alles heb beantwoord wat voor jou essentieel is.

JINDRA: HALLO TEREZA, IS HET RAW FOOD DIEET OOK GESCHIKT IN DE WINTER? IK KAN ME NIET VOORSTELLEN DAT IK KOUD ETEN EET ALS HET BUITEN VRIEST. BEDANKT VOOR JE ANTWOORD.

Hallo Jindra, ik begrijp dat je het in de winter echt koud kunt krijgen. Maar niet elke rawfood maaltijd hoeft koud te zijn. Rawfood soepen zijn de perfecte oplossing. Rawfood kan tot 45 graden Celsius worden verwarmd, en als je zelf ooit zo'n buitentemperatuur hebt meegemaakt weet je dat dat niet koud is. Het is het eenvoudigst om dit te doen met een soep: verwarm het zachtjes zodat het warm is, maar nog steeds niet heet. Zo'n soep kan je lekker opwarmen en toch blijft het super voedzaam. Thee is ook geweldig in de winter, vooral kruidenthee of gember. Maar niemand zegt dat je 100% rawfood moet eten, vooral in de winter als het moeilijker is.

Over het algemeen geldt dat je producten moet zoeken met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, het liefst gemaakt van rauwe groenten en fruit. Giftige stoffen zoals gerookt vlees en worstjes, gefrituurd voedsel en industrieel verwerkt voedsel kun je beter vermijden. Als je een groentesoep eet die niet rauw is, of wat geroosterde of gekookte bonen gedurende de dag, zul je hier geen last van hebben en zul je het ook niet koud krijgen.

What is healthy food? A perspective from Lifefood’s owner

KRISTYNA: HALLO TEREZA, WAAR MOET IK OP LETTER BIJ HET VOLGEN VAN EEN RAWFOOD DIEET? IK HEB MEERDERE INTENSIEVE TRAININGEN PER WEEK IN DE SPORTSCHOOL EN IK WEET NIET OF IK VLEES HELEMAAL UIT MIJN EETPATROON MOET HALEN EN VOLLEDIG HET RAWFOOD DIEET MOET VOLGEN?

Hoi Kristyna, het is eigenlijk belangrijk om naar dezelfde dingen te kijken als bij elk ander dieet: je moet zorgen dat je voldoende vitamines, mineralen, enzymen en hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt. In een rawfood dieet zijn bladgroenten de beste bron van eiwitten en mineralen. Je moet ze alleen wel in grotere hoeveelheden consumeren. Ze kunnen dan worden aangevuld of gedeeltelijk worden vervangen door proteïnepoeders. Het is belangrijk om de kwaliteit van proteïnepoeders te checken: kijk van welke ingrediënten ze zijn gemaakt en op welke temperatuur ze worden verwerkt. Lifefood maakt poeders met rauwe eiwitten, aangevuld met superfoods: proteïnepoeders gemaakt van ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. In een veganistisch dieet zijn peulvruchten (vooral bonen en erwten) een geweldige bron van eiwitten. Wat betreft sport en rawfood raad ik de website van Dr. Graham aan. Alles wordt daar uitstekend uitgelegd. Ik ken Dr. Graham inmiddels persoonlijk en zijn advies heeft ooit mijn ogen geopend en mijn leven veranderd.


.