Waarom we allemaal minder afval zouden moeten produceren

Waarom we allemaal minder afval zouden moeten produceren

De hoeveelheid afval die we produceren is een globaal probleem wat ons allemaal aangaat. Lees hier waarom!

Het thema “afval” is niet langer een probleem voor afzonderlijke huishoudens maar gaat ons inmiddels allemaal aan. Elk jaar komt er ongeveer 13 miljoen ton aan plastic in de oceaan terecht, waar het opstapelt. De schatting is dat er nu zo’n 150 miljoen ton aan plastic afval is, en het werkelijke aantal is waarschijnlijk nog hoger.


Veel van ons afval is niet afbreekbaar en daardoor stapelt het zich op in de wateren. Als we bijvoorbeeld kijken naar plastic flessen, zien we dat deze veranderen in kleine microdeeltjes als ze in de zee terecht komen, die vervolgens ongemerkt opgegeten worden door kleine beestjes en in hun maag blijven zitten. Daardoor sterven jaarlijks zo’n 100 000 zeezoogdieren een pijnlijke dood. Dit is absoluut een reden om te vechten tegen afvalophoping.

Helaas komt er op allerlei verschillende manieren steeds meer afval in het water terecht, wat impact heeft op allerlei levende wezens, waaronder de koraalriffen. 

Waste

 

Door de bergen plastic van onder andere plastic wegwerpbekers verdwijnen koraalriffen overal ter wereld. De bovenste laag wordt beschadigd door harde plastic deeltjes die op snelheid circuleren door de stroming. Hierdoor raken vissen hun leefomgeving kwijt en kunnen ze niet schuilen voor de stroming of golven bij de kust.

Iedereen kan helpen bij de preventie van afval. Als iedereen er elke dag een beetje rekening mee zou houden, zouden elk jaar tonnen afval vermeden kunnen worden. Wij laten je zien hoe!

1. Zeg “Nee” tegen de plastic zak

Veel supermarkten hebben de vervelende, kleine plastic zakjes vervangen door herbruikbare “bags for life” en papieren tasjes. Bij de kassa vind je een groot aanbod aan herbruikbare stoffen tassen, die niet alleen duurzamer zijn dan plastic tassen, maar er ook veel mooier uitzien. Voor een paar euro kun je het milieu een beetje helpen.

Waste


Er zijn alternatieven voor de afdeling met fruit en groente, zodat je ook daar geen plastic zakjes meer nodig hebt. Je kunt gehaakte tasjes of groentenetjes gebruiken die je bij iedere boodschap weer opnieuw kunt gebruiken. Als je deze niet hebt, kun je een van de lege dozen van de supermarkt gebruiken. Perfect om je groente en fruit in te leggen en te transporteren!

2. Shampoo, douchegel & meer

De supermarktschappen zijn overweldigend vol en het aanbod is enorm: shampoo-flessen, crèmespoeling, haaroliën en veel meer. Allemaal individueel verpakt in kleine tubes, flesjes en potjes – die uiteindelijk allemaal in de afvalbak belanden. Er zijn inmiddels echter milieuvriendelijke opties die kilo’s aan afval besparen – wil je weten hoe?

Douche- of haarzeep in herbruikbare dozen of verpakt in milieuvriendelijke, composteerbare verpakkingen zijn steeds meer verkrijgbaar. Een blok zeep doet zeker niet onder voor vloeibare zeep uit flessen: soms zijn ze zelfs effectiever en schuimen ze beter. Steeds meer drogisterijen breiden hun aanbod aan zeep uit om een statement te maken wat duurzaamheid betreft en een stap in de richting van een afval-vrije leefomgeving te zetten.

3. Tupperware

Als je elke dag je eigen eten kookt, zul je waarschijnlijk vaak kliekjes hebben die je de volgende dag weer kunt gebruiken. Helaas gebruiken veel mensen het welbekende aluminiumfolie, aangezien dit de eenvoudigste manier is om eten te verpakken. Ze vergeten hierbij dat aluminium uiteindelijk op de vuilnisbelt terecht komt. Ook kunnen er kleine microdeeltjes in het eten komen, afhankelijk van het soort voedsel wat je verpakt.

Waste

Makkelijker en goedkoper zijn de ouderwetse maar praktische Tupperware bakjes. Ze zijn herbruikbaar en bijna iedereen heeft ze. Als je ze echt niet hebt kun je een glazen pot gebruiken. Zelfs een glas of kom kan een goede optie zijn om je eten te bewaren. 

Verder komen er steeds meer alternatieve verpakkingsmaterialen op de markt: bijenwasdoeken zijn hier een goed voorbeeld van en kunnen op dezelfde manier als aluminiumfolie gebruikt worden om eten in te verpakken. 

4. Upcycling in plaats van weggooien

Het ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens heel handig: upcycling! Upcycling is het geven van een nieuw doel of bestemming aan oude objecten en er prachtige, nieuwe dingen van maken. De oude tafel van je grootvader kan er weer als nieuw uitzien met een likje verf en van een eikenhouten stoel maak je een klassiek meubelstuk met nieuwe bekleding. Als je een beetje creatief bent en het leuk vindt om te klussen, verven en renoveren, zou je het zeker uit moeten proberen. Het voordeel mag duidelijk zijn: je produceert minder afval en belast hierdoor minder het milieu.

5. Coffee to go vs. herbruikbare thermobekers

Je vindt ze in de meeste winkels en benzinestations: kleine papieren bekers met plastic deksels voor dranken onderweg. Nadat ze één keer gebruikt zijn, belanden ze in de vuilnisbak en maken ze een groot deel uit van al ons afval.

Waste

Iedereen die graag iets voor het milieu wil doen en – als bonus – zijn koffie of thee ‘s ochtends langer warm wil houden, kan simpelweg een thermobeker kopen. Deze zijn te krijgen in allerlei verschillende soorten, maten, en kleuren – voor ieder wat wils! Ze blijven eeuwig bruikbaar en kunnen elke ochtend opnieuw gebruikt worden. En je koffie blijft warm!

6. Stap over naar composteerbare verpakkingen

Voor ons is het niet alleen belangrijk om gezonde producten van topkwaliteit te produceren, maar ook om ze op een milieuvriendelijke manier te verpakken. Het doel van Lifefood is om 100% milieuvriendelijk te worden.

Daarom hebben we recentelijk onze Life Breakfast ontbijtmixen gelanceerd in een exclusieve, volledig composteerbare verpakking. Geleidelijk zullen al onze producten die nu nog traditioneel verpakt worden overgaan naar biologisch afbreekbare verpakkingen. Onze lijn met proteïnepoeders volgt snel: deze zullen in dezelfde composteerbare zakken worden gemaakt als onze Life Breakfast mixen.

Waste

Het zakje van de Life Crackers die in de doosjes zitten zullen van cellulose worden gemaakt en worden 100% composteerbaar. Hetzelfde geldt voor de populaire Lifebar energierepen – die het moeilijkst te verpakken zijn op een ecologische manier – waarvan de plastic verpakkingen vervangen zullen worden door een composteerbaar alternatief.

Met kleine maar regelmatige stappen kunnen we afval van ons dagelijks leven behoorlijk reduceren. Het is goed voor onze portemonnee en sommige opties zijn echt fantastisch. Op lange termijn zorgt minder afval ervoor dat we ons milieu en de oceaan beter beschermen, wat alleen maar goed is voor alle levende wezens en planten – en voor de hele aarde. 

We zullen er zelf ook de vruchten van plukken, want het zijn de natuur en een stabiel klimaat die ons leven beschermen en aangenamer maken. Met onze tips voor het dagelijks leven verklaren we eindelijk de oorlog aan afval!