Zaaien en planten in de juiste tijd

Zaaien en planten in de juiste tijd

Wilde je altijd al een klein kruidentuintje? Grijp nu je kans! 

Ze vormen een onmisbaar deel van je keuken: kruiden in allerlei soorten. Of je nu fan bent van basilicum, peterselie of thijm – er bestaan geen grenzen als het gaat om creativiteit. Met een paar tips en trucjes kun je al snel de perfecte plek creëren voor je eigen klein kruidentuintje.

Voordelen van fruit en groente uit eigen tuin

Er zijn meer redenen dan één om je eigen kruiden, groenten en fruit te verbouwen. Één van de redenen is natuurlijk de kwaliteit. Iedereen die zijn eigen voedsel verbouwt weet precies waar het vandaan komt. Op deze manier kun je er zelf voor zorgen dat je biologische kwaliteit hebt. 


Als je je afvraagt waar je groenten vandaan komen, moet je het meestal goed uitzoeken. Als je het zelf plant, is dit niet meer nodig en weet je precies onder wat voor omstandigheden de groenten geplant en geoogst zijn.

Een andere reden is financiëel. Veel mensen vinden het verschil in prijs tussen biologisch en niet-biologisch voedsel onverklaarbaar hoog en sommige mensen kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om alleen maar biologisch te kopen. Als je echter toch graag biologisch wilt eten, kun je besparen door het zelf te verbouwen.

Herbs

Zaden of planten?

Iedereen die er over denkt om zelf groente en fruit te verbouwen loopt op een gegeven moment tegen dezelfde vraag aan: koop ik zaden of reeds geteelde planten?

Het maakt niet veel uit waar je voor kiest: met beide bereik je uiteindelijk hetzelfde doel, en elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Zaden kun je overal kopen, wat het makkelijk maakt om te beginnen. Al je planten groeien vanaf het begin in jouw tuin en kunnen langzaam wennen aan de lokale omstandigheden. Als je de instructies op de verpakking nauwkeurig volgt, kun je al gauw je eigen kruiden oogsten.

Maar zelfs met reeds geteelde planten kun je makkelijk een eigen kruidenparadijs maken. Met planten kun je soms al meteen wat bladeren oogsten, zonder dat je hoeft te wachten totdat de zaadjes tot een plant zijn gegroeid. Het is echter bekend dat deze planten sneller sterven, omdat ze vaak een lange afstand hebben afgelegd naar de winkels en ze getransporteerd worden in kleine potjes, waardoor ze beschadigd raken. 

Wat is de beste tijd om je eigen kruiden te planten?

Er gaat natuurlijke enige voorbereiding aan vooraf voordat je je eerste kruidentuin hebt. Met een beetje vaardigheid en de juiste timing zullen je planten sneller bloeien. Voor iedere plant is er een specifieke tijd in het jaar wanneer ze het beste geplant kunnen worden. Lavendel wordt bijvoorbeeld geplant en geoogst in de periode van mei t/m september. Je moet er altijd op letten dat sommige planten, zoals lavendel, eerst moeten voorkiemen. Zoek dit altijd goed en ruim van tevoren uit voor het beste resultaat.

Over het algemeen wordt er tijdens de maanden van november t/m februari niet of nauwelijks geplant en is de lente een goede tijd om te beginnen.

Herbs

Het planten van kruiden: algemene tips.

Als je wilt dat je planten gezond zijn en lang leven, is het van belang dat je rekening houdt met het volgende: ten eerste moet je ervoor zorgen dat er geen vochtvorming plaats kan vinden onder de pot. Dit kun je voorkomen door een paar gaatjes te boren in de bodem van de pot. Op deze manier krijg je geen overmatig vocht en kan er geen schimmel ontstaan.

Om je kruiden de laten bloeien moet je regelmatig dode stengels en bladeren verwijderen. De planten zullen er niet alleen veel mooier uitzien, maar ook is er op die manier meer ruimte voor nieuwe blaadjes om te groeien.

Kruiden die in de zon staan kunnen snel uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je potten van terracotta of klei gebruiken, waarin vocht beter bewaard kan blijven dan in plastic potten. Ook kun je een dun laagje zand op de bodem van de pot strooien of de aarde bedekken met een strooisellaag. 

Zoals al genoemd is het belangrijk om op de tijd van het jaar te letten als je kruiden wilt planten of oogsten. Maar ook de tijd van de dag speelt een rol. Meestal is de ochtend de beste tijd van de dag om kruiden te plukken, wanneer deze het verst zijn en een hoog gehalte aan essentiële smaakstoffen bevatten.  

Herbs

Met een beetje vaardigheid creëer je je eigen kruidenparadijs

Als je de bovengenoemde tips in overweging neemt zul je snel doorhebben wanneer voor jou het beste moment is om met je eigen kruidentuintje te beginnen. Of je nu beginner of gevorderde bent, een kruidentuin is niet moeilijk en bovendien is het voordelig. En je weet voortaan altijd waar je kruiden vandaan komen.