Duurzaam boodschappen doen

Duurzaam boodschappen doen

Tips en trucjes om duurzamer boodschappen te doen.

In de afvalbak – of toch niet?

Je bent vast bekend met dit scenario: je maakt een grote salade, een heerlijke taart voor in het weekend of je koopt meer eten dan je nodig hebt. Wat deze drie met elkaar gemeen hebben? Het is voedsel dat waarschijnlijk niet snel genoeg gebruikt wordt en daardoor wordt weggegooid. Maar er zijn alternatieven voor de “wegwerp-maatschappij” die ook nog eens goed zijn voor je portemonnee. Wij laten je zien hoe.

Ten minste houdbaar tot

Ieder soort voedsel heeft een minimale of uiterste houdbaarheidsdatum. Dat betekent echter niet dat als deze overschreden is, het voedsel meteen de afvalbak in moet. 

Fresh

Houdbaarheidsdata zijn indicatief: afhankelijk van de omstandigheden waaronder je de producten bewaart kunnen ze vaak nog ruim over de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Goed verpakte noten en zaden zijn niet meteen ranzig geworden de volgende dag, en ook koudgeperste oliën van goede kwaliteit kunnen veel langer dan de houdbaarheidsdatum aangeeft gebruikt worden.

Je moet het product slechts van dichterbij bekijken en daarmee voorkomen dat je het meteen weggooit. Deze simpele gewoonte kan het onnodig weggooien van heerlijk en vaak nog vol verpakt voedsel voorkomen.
 

Zoals hierboven aangegeven, is het belangrijk om producten goed te bewaren, omdat dit voor een groot deel bijdraagt aan de werkelijke houdbaarheid. Vaak wordt eten bewaard op plekken die te warm, te koud of vochtig zijn, terwijl het bewaard zou moeten worden op een droge en donkere plek. Goede opslag speelt een grote rol en kan helpen om je producten veel langer dan de aangegeven houdbaarheidsdatum te bewaren. 

Duurzaamheid in de keuken

Ieder jaar belandt er enorm veel eten van allerlei huishoudens in de vuilnisbak, terwijl het vaak nog eetbaar is. In veel gevallen wordt er teveel voedsel ingekocht en daardoor dus ook weggegooid, ook al is dit niet nodig. Wij hebben een aantal tips voor je die je helpen om de kliekjes van de vorige dag weer te gebruiken voor een heerlijke maaltijd.

Ook zijn er steeds meer organisaties die overgebleven eten gratis overnemen en verspreiden onder andere mensen. Verder zul je zien dat de term “food sharing” steeds populairder wordt. Iedereen die iets heeft om weg te geven omdat hij of zij op vakantie gaat of het simpelweg niet langer nodig heeft kan er iemand anders blij mee maken. 
Gebaseerd op het eenvoudige “geef en neem”-principe. Probeer het uit!

Wees creatief

We zijn vaak zo druk met werk en ons gezinsleven, dat we vaak niet bewust nadenken over de boodschappen en daardoor inkopen terwijl het nog niet nodig is. Hier is het noodzaak om creatief te worden. Zelfs als de koelkast een beetje leeg lijkt, kun je vaak nog lekkere recepten verzinnen van eten dat is overgebleven. Een halve tomaat, wat paprika’s, komkommer en maïs? Wat op het eerste gezicht misschien saai lijkt, kan met een paar simpele trucjes en een goede dressing veranderd worden in een heerlijke salade.

Shopping

Iedereen die denkt dat licht gekneusde appels of bruin geworden bananen niet meer gegeten kunnen worden heeft het mis. Donkere plekjes kun je wegsnijden of je pureert alles tot een gezonde smoothie die rijk is aan vitaminen. Je kunt ook alles wat donker is geworden invriezen – voordat het oneetbaar wordt – en het op deze manier redden. De zoetheid van bijvoorbeeld donkere bananen is ontzettend lekker in zelfgemaakte smoothies of bananenijs (nice cream).
 

Een boodschappenlijst is je beste vriend

Wil je alvast boodschappen doen voor de opkomende week en je koelkast zo goed mogelijk vullen? Een goede tip is het maken van een boodschappenlijstje. Dit helpt om te voorkomen dat je producten koopt die je anders niet zou meenemen. Als je boodschappen doet op basis van een lijstje is het risico kleiner dat je verleid wordt om aanbiedingen te kopen die vroeg op laat toch bij het afval belanden.

Laatste kans - invriezen

Iedereen die teveel heeft gekocht en al voorziet dat het niet op tijd wordt gebruikt kan zijn eten invriezen. Veel producten kunnen makkelijk ingevroren worden met een beetje voorbereiding. Probeer het op te delen in individuele porties zodat het makkelijk is om de volgende keer de precieze hoeveelheid die je nodig hebt te ontdooien.

Shopping

Hoe zit het met kruiden? Veel van ons hebben een klein kruidentuintje in de keuken, die vaak gebruikt wordt. Voordat kruiden zoals bieslook, munt en andere kruiden hun versheid verliezen, kun je ze invriezen en vervolgens gebruiken wanneer je ze nodig hebt.

Hergebruiken in plaats van weggooien.

Niet alles wat de voedselindustrie ons vertelt hoeft letterlijk genomen te worden. Uiteindelijk bepaalt nuchter boerenverstand of iets nog eetbaar is of niet. Als het gaat om plantaardig voedsel is de houdbaarheidsdatum vaak maar een richtlijn. Met onze bovengenoemde tips kun je iets goeds doen voor het milieu en tegelijkertijd geld besparen, door ons af te vragen wat we écht nodig hebben tijdens het doen van de boodschappen. Eet smakelijk!!