Verse kruiden en hoe ze te gebruiken buiten de keuken

Verse kruiden en hoe ze te gebruiken buiten de keuken

Kruiden kunnen zoveel meer dan alleen smaak geven aan je gerechten.

Kruiden zijn veelzijdig en tegenwoordig onmisbaar in elke keuken. Ze zijn het geheime ingrediënt in salades en juist gecombineerd geven ze een ware smaak-explosie. Maar kruiden kunnen zoveel meer – ook buiten de keuken! We geven je een aantal ideeën over hoe je je favoriete kruiden kunt gebruiken:

Maak er kruidenthee van

Een vers en goedkoop alternatief voor voorverpakte thee van de supermarkt is zelfgemaakte thee. Snel en makkelijk te maken met een paar verse kruiden en superlekker!

Één of twee takjes tijm, een beetje kamille of munt. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze kunnen allemaal gebruikt worden om er een heerlijk geurende en lekkere thee van te maken. En dat niet alleen: munt heeft bijvoorbeeld een kalmerend en ontspannend effect, perfect om je hoofdpijn te verlichten of om bij te komen van een stressvolle dag op het werk. 

Een kleine tip: zelfs eetbare wilde kruiden zijn geschikt om te gebruiken en volledig natuurlijk.

Herbs

Decoratie en luchtverfrisser van gedroogde kruiden

Er bestaat niets aangenamers dan de geur van fijne kruiden. Alles ruikt heerlijk fris en je appartement krijgt een aangename „feel good“ atmosfeer.

Gedroogde kruiden blijven wekenlang goed en zijn daarom uitermate geschikt om je keuken of woonkamer mee te decoreren. Voor de lavendel-liefhebbers: een klein zakje met gedroogde lavendel op je bedtafeltje ruikt niet alleen heerlijk, maar zorgt er ook voor dat je ontspant en beter slaapt!

Zelfgemaakte essentiële oliën

Als je bereid bent om wat materiaal te kopen ligt de wereld van essentiële oliën voor je open. Alles wat je nodig hebt is een distilleertoestel – maar deze kunnen behoorlijk prijzig zijn. Als je grote hoeveelheden wilt maken is het echter zeker de moeite waard. Volg de instructies van de producent als je de distilleerder gebruikt. Goed om te weten: vanaf een temperatuur van ongeveer 100 graden beginnen de meeste planten hun olie te verliezen. 

Gedroogde kruiden zijn het meest geschikt voor destillatie. Als je klaar bent, kun je de olie filteren met behulp van een schone katoenen doek en het vervolgens in een fles gieten. Et voila! Ruik je de delicate geur van lavendel en andere kruiden al?

Herbs decorations

Een speciaal souvenir

Wil je graag een speciaal cadeautje geven aan je vrienden als je er de volgende keer langsgaat? Of heb je last-minute cadeau-inspiratie nodig? Waarom geef je ze niet een zelfgemaakte kruidenolie? Je cadeau is absoluut uniek en speciaal.

Om een aromatische kruidenolie te maken is het enige wat je nodig hebt kruiden (zoals rozemarijn of oregano) en een koudgeperste olie van hoge kwaliteit. Olijfolie en amandelolie werken bijvoorbeeld goed.

Giet de olie over de kruiden en laat de fles 4 weken op een donkere plek staan. Met een beetje decoratie en een lintje om de flesopening heb je het perfecte cadeau – zelfgemaakt!

Genezende kracht van kruiden

Droge lippen in de winter, rode huid of een steeds weer terugkomende verkoudheid: het komt maar al te vaak voor. Wij hebben een nieuw middel voor je: kruidenzalf en zelfgemaakte cremes!

Kamille is perfect voor gebarsten lippen. Het heeft een kalmerend en genezend effect op kleine wondjes. Het voordeel van zelfgemaakte cremes? Je weet precies wat er inzit en zo bepaal je helemaal zelf wat je op je lichaam smeert.

Wat je nodig hebt voor deze creme is een voedende basis zoals kariteboter, kamille (bij voorkeur gedroogd, aangezien verse bloemen teveel water bevatten), een plantaardige olie en bessenwas (optioneel). De bessenwas zorgt ervoor dat de zalf niet smelt op hoge temperaturen. Met deze zelfgemaakte zalf bent je altijd voorbereid!

Een paar druppels van een pepermunt-tinctuur op je borst helpt om je longen te verlichten en beter te ademen wanneer je verkouden bent. 

Maar het maakt niet uit welke kruiden je gebruikt: iedere soort heeft zijn eigen voordelen en helpt je met verschillende genezende krachten. Dit zijn maar een paar van de vele ideeën om wilde kruiden of overgebleven kruiden uit de keuken te gebruiken. Het geheim is creativiteit en dan zijn er geen grenzen.

Coco oil E-shop Kokosolie RAW BIO

cacaoboterE-shop Cacaoboter RAW BIO