Veganisme – vanuit een ecologisch perspectief

Veganisme – vanuit een ecologisch perspectief

Veganisme voor onze aarde. We leggen uit waarom.

Een veganistische levensstijl heeft een positieve invloed op ons milieu en is veel duurzamer dan andere vormen van voeding. Nu we zien hoe het klimaat verandert, wordt dit thema steeds belangrijker en het wordt van ook uitgebreid besproken op sociale media. Maar waarom is veganisme eigenlijk duurzamer en wat is het probleem met andere eetpatronen? En waar moeten we opletten bij een veganistische levensstijl om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden?

Ontbossing

Doordat de vraag naar rundvlees, ander vlees en zuivelproducten nog altijd stijgt, hebben de bedrijven steeds grotere oppervlaktes nodig om de dieren te laten grazen of om veevoer te verbouwen. Omdat land hiervoor beperkt is, moeten bossen plaatsmaken voor landbouw. Bossen zijn echter erg belangrijk voor ons klimaat en ze vormen een thuis voor een ontelbaar aantal dieren, die nu uit hun natuurlijke omgeving verdreven worden door de ontbossing. De natuur wordt vernietigd met maar één doel: om veevoer te kunnen verbouwen, wat gebruikt wordt voor de productie van vlees.

Veganisme – vanuit een ecologisch perspectief

Consumptie van grondstoffen

Om planten, fruit of groenten te kunnen verbouwen heb je water nodig – dit is een basis-ingrediënt voor een succesvolle oogst. Dierlijke producten vereisen echter significant meer water en gebruiken een groot deel van belangrijke bronnen. Deze bronnen worden ieder jaar uitgeput tot hun limieten. De reden hiervoor? Teveel dieren worden gebruikt voor consumptie. Volgens de FAO (VN organisatie voor voedsel en landbouw) kost het 14 000 liter om een kilo rundvlees te produceren. In vergelijking kost het maar 290 liter om een kilo aardappelen te produceren, en 2500 liter voor een kilo rijst. Dit is nogal een groot verschil, vind je niet? Over het algemeen kunnen we zeggen dat dierlijk voedsel 5 tot 10 keer meer water verbruikt dan plantaardig voedsel. Laten we een berekening doen. De gemiddelde Europeaan eet 90 kilo vlees per jaar. De gemiddelde Amerikaan eet zelfs 122 kilo per jaar. Je kunt nu zelf nagaan hoeveel water door hen verbruikt wordt, alleen al door het eten van vlees! Bovendien groeit het aantal mensen op aarde en daarmee ook de druk op de productie van dierlijk voedsel. En hoewel waterschaarste wel degelijk een onderwerp van debat is tegenwoordig, realiseren maar weinig mensen zich dat gerelateerd is aan hun vleesconsumptie. 

Aan de andere kant heeft een plantaardig dieet ook een schaduwkant. Als veganist betekent dat niet per se dat je daadwerkelijk ecologisch en duurzaam bezig bent. Kijk bijvoorbeeld naar avocados en producten met palmolie, om maar twee voorbeelden te noemen. Maar hier is een oplossing voor: koop lokale producten uit het seizoen en win zoveel mogelijk informatie in. Het is belangrijk om te weten waar je voedsel vandaan komt en om duurzame boeren te steunen.

Kortom, het kan geconcludeerd worden dat dierlijke producten verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van onze waterconsumptie en het zou veel logischer zijn om de plantaardige producten die verbouwd worden als veevoer direct voor menselijke consumptie te gebruiken.

Veganisme – vanuit een ecologisch perspectief

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day (ook wel Ecological Debt Day genoemd) laat ieder jaar zien op welke dag van het jaar (vanaf 1 januari geteld) er meer van onze bronnen verbruikt zijn dat de aarde in één jaar op kan brengen en wanneer menselijke vraag de natuurlijke bronnen overstijgt. Het doel van deze campagne is het bewust maken van mensen van de limieten van onze natuurlijke bronnen. In 1980 was Overshoot Day nog in december van dat jaar, maar nu is deze dag al opgeschoven naar augustus. Ieder jaar schuift het een beetje op. Op dit moment zijn onze bronnen al verbruikt in de zomer, maar volgens de trend verschuift dit nu naar de lente.

Klimaat-vernietigende gassen

Wist je dat een koe 70 tot 120 kilo aan methaan produceert per jaar?Onvoorstelbaar, vind je niet? Het voedsel wat de dieren eten wordt door hen verteerd en omgezet naar hitte en vloeibare mest, wat vervolgens wordt afgescheiden. Tijdens dit proces komen er ook schadelijke gassen vrij, die ervoor zorgen dat de temperaturen op aarde flink stijgen. De stijgende temperaturen leiden tot het smelten van het ijs op de polen en een stijging van de zeespiegel. Maar de effecten gaan nog veel verder – alles is met elkaar verbonden. Natuurlijk werken ook luchtvervuiling en uitlaatgassen van het verkeer en vliegtuigen hieraan mee. Maar de vervuiling die geproduceerd en vrijgelaten wordt door excessieve veehouderij is veel groter en beïnvloedt ons milieu nog meer. 


Als je het hebt over niet alleen de gasuitstoot van de koeien (methaan) maar de algehele CO2 productie van de vleesproductie, liegen de feiten niet. Volgens de FAO leidt de productie van 1 kilo vlees tot 34,6 kilo of CO2. Het opgeven van vlees kan echt het verschil maken en daarom hebben wij daar persoonlijk ook voor gekozen.

Veganisme – vanuit een ecologisch perspectief

Veganistische voeding gebruiken als excuus?

Als je denkt dat je er bent met een veganistische levensstijl, heb je het mis. Als je je eetpatroon baseert op veel bewerkt voedsel, laat dit een grotere ecologische voetafdruk af dan eerder gedacht. Vers voedsel is essentieel en maken veganisme een gezonde en milieuvriendelijke manier van leven. Ook helpt het om voedsel wat veel water nodig heeft om geproduceerd te kunnen worden te laten staan. Als je een paar tips in overweging neemt en je vooral richt op vers voedsel, help je het milieu een heel stuk. Op die manier kun je je ecologische voetafdruk minimaliseren of zelfs voorkomen.

Sources:

FAO Waterfootprint - pdf

Earth Overshoot Day

Global Livestock Environmental Assessment Model (GLEAM)

Are cows the cause of global warming?