Superfood Cacao

Superfood Cacao

Cacao, een zoet superfood. Ontdek de magie ervan...

Het belangrijkste verschil tussen cacao en chocolade is dat cacao het directe product is van een plant – de cacaoboom – terwijl chocolade het resultaat is van de bewerking van de vruchten van dezelfde plant.

Wat is cacao?

Theobroma cacao is de volle naam van de boom en betekent ook wel „het voedsel van de goden.“ Haar zachte, witte vruchtvlees zit vol met ontelbare pitten die het formaat en de vorm van een platte boon hebben. Dit is het waardevolle cacao. Nadat deze zaden gefermenteerd en geroosterd zijn, krijg je cacaopoeder en cacaoboter, wat over de hele wereld gebruikt wordt om allerlei voedselspecialiteiten te creëren. 

Wat zijn cacao-nibs?

Cacao-nibs zijn voorzichtig geroosterde, kleine stukjes van rauwe cacaobonen. In dit geval wordt de cacaoboon niet volledig fijn gemalen, maar slechts „verbrijzeld“.

Hoe wordt chocolade gemaakt van cacao?

Chocolade wordt gemaakt door cacao te mengen met een zoetmaker (wij gebruiken alleen maar agavesiroop en dadels voor onze rauwe chocolade). Cacao is dus een ingrediënt van chocolade.

Waarom is rauwe chocolade beter voor je gezondheid?

Normale, fabrieksgeproduceerde chocolade wordt gemaakt door cacao te roosteren, te vermalen en het dan te mengen met geraffineerde suiker, melkpoeder, gehydrogeneerde vetten, conserveermiddelen en andere toevoegingen. Er blijft feitelijk niets over van de originele voedingswaarde.


De beste manier om gebruik te maken van de voedingswaarde van cacao is om het te eten op de meest natuurlijke manier: ongeroosterde cacaobonen.

Cacaobonen RAW & BIO

Gezond en voedzaam

Cacao is één van de zogenoemde „superfoods“, en bevat ongeveer 300 verschillende stoffen, die het een enorm complex voedselproduct maken.

Cacao is een belangrijke bron van magnesium, één van de stoffen waar we vaak te weinig van binnen krijgen bij een gemiddeld dieet. Het is ook een bron van allerlei andere mineralen en vitaminen. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de cacao-plant het rijkst aan antioxidanten. Het bevat ongeveer 10% aan flavonoïden (een soort antioxidant), wat ongeveer 3 keer zoveel is als in groene thee en 20 keer zoveel als in geroosterd cacaopoeder. 

Cacao heeft een stimulerend en ontspannend effect op het menselijk lichaam. Onderzoekers hebben onder andere gekeken naar de werking van de stoffenanandamide, arginine, dopamine, tryptofaan en fenylethylamine.

Anandamide is een stof die van nature aanwezig is in de hersenen en die gelinkt wordt aan geluksgevoelens. Tryptofaan is een essentiëel aminozuur en een uitgangsstof voor serotonine, een belangrijke neurotransmitter die onder andere je humeur en emoties beïnvloedt. Fenylethylamine (FEA) is een stof in de hersenen die zorgt voor het vrijmaken van dopamine, een andere humeur-beïnvloedende neurotransmitter.

Dankzij deze stoffen is ongeroosterde cacao een écht antidepressivum, die zorgt voor een goed humeur, geluk en lustopwekkende effecten. Cacao bevat ook significante hoeveelheden aan theobromine (1-2%). Theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel en het hart, ontspant de spieren, verwijdt de bloedvaten en heeft een diuretisch effect. 

 effect.

Kakao als echtes Superfood

Bij Lifefood houden we van dit superfood

Bij Lifefood waren we er snel achter dat dit waardevolle superfood ongelooflijke eigenschappen heeft. Niet alleen omdat we van chocolade houden, maar ook omdat dit heerlijke product zoveel voedingsstoffen bevat. Lekker en gezond tegelijkertijd? Dat klinkt als de perfecte combinatie voor ons. 

We bieden niet alleen rauw cacaopoeder van gecertificeerd biologische landbouw aan, maar ook 100% pure en rauwe cacaoboter. Dit is niet alleen een heerlijk basis-ingrediënt voor zelfgemaakt lekkers, maar kan ook gebruikt worden als bodylotion en gezichtscreme vanwege de zachte structuur. Een echte all-rounder. Als je een echte „chocoholic“ bent en je het basisingrediënt in zijn pure vorm wilt ervaren, zul je een ware smaakbeleving ervaren met onze rauwe cacaobonen. 

Het is precies deze combinatie dat onze variëteit aan chocolades het zijdezachte, „in-je-mond-smeltende“ gevoel geeft. Of je nu houdt van fruitige smaken of liever bittere of knapperige chocolades hebt, wij hebben voor ieder wat wils.

Zowel onze Lifebar energierepen als onze Lifebar proteïnerepen met natuurlijke cacao zijn ideaal als snack of een gezond ontbijt ´s ochtends. Behalve cacao bevatten ze ook rauwe amandelen en een vleugje vanille.

Ontbijtliefhebbers kunnen een verzadigend maal maken met onze ontbijtmixen gemaakt van cacao, dadels, quinoa en nog veel meer. Ook in onze Life Breakfast Bosbessen Chia Proteïne Granola vind je heerlijke cacaonibs terug. Het proteïnepoeder gemaakt van natuurlijke ingrediënten is bij uitstek geschikt voor een snel ontbijt voor onderweg of voor na het sporten. Ook hier hebben we opnieuw gebruik gemaakt van de wonderlijke eigenschappen van cacao. 

Cacao als waar superfood

Helaas vallen de meeste chocolades die je in de winkel kunt kopen in de categorie „ongezond“. Chocolade die teveel suiker bevat kan leiden tot overgewicht, en mogelijk zelfs acné en allergieën. Maar dit geldt voor fabrieksgeproduceerde chocolade van geroosterde cacao met toegevoegde suikers en additieven. Het is waarschijnlijker dat de allergieën en acné veroorzaakt worden door het gehalte aan melkderivaten en andere additieven, omdat pure rauwe cacao niet voor dit soort problemen zorgt. 

Ongeroosterde, pure cacao behoudt alle voedingsstoffen die anders verloren zouden gaan door blootstelling aan hitte of een andere vorm van bewerking. Chocolade die gemaakt is van rauwe cacao is de allerbeste van de hele wereld.

Bronnen:

Nährwert-Rechner

Nutrition and Health Claims

Zentrum der Gesundheit