Hoe ga je om met stress tijdens een quarantaine?

Hoe ga je om met stress tijdens een quarantaine?

Simpele tips om het hoofd koel te houden en perspectief te bewaren terwijl we ons in deze nieuwe situatie bevinden.

Nieuwe situaties vragen om een andere mindset. Hoe kunnen we in de huidige situatie een positieve kijk behouden? Als we binnen zitten opgesloten kunnen we vaak angst en stress ervaren. Als we thuis gevangen zijn, maken we ons zorgen over de toekomst, worden we snel moe van ons gezin of voelen we ons geïsoleerd en eenzaam. Hoe kunnen we deze uitdaging aangaan en deze situatie als een kans zien?

1. Houd je aan je dagelijkse routine

Een paar dagen ontspannen en een pauze nemen is heel iets anders dan gedwongen worden om ons normale dagelijkse schema te doorbreken. De eerste dagen zijn voorbij en het is tijd om een nieuwe routine te vinden. Onze dag moet een bepaald ritme hebben, anders zullen we ons snel verloren en angstig voelen. Dagelijkse routines zijn een must. Degenen die kinderen hebben, weten dit heel goed. Degenen die dat niet doen, zullen dit snel beseffen wanneer ze zich geïrriteerd gaan voelen in hun pyjama (die ze de afgelopen vier dagen hebben gedragen). Schrijf een duidelijk plan op een vel papier met exacte tijden voor werk, leren, vermaak, gezelligheid en ontspanning. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en houd je aan je geplande schema. Een duidelijk idee van wat je moet doen zorgt ervoor dat je je overdag niet verloren voelt. Je kunt het!

2. Bewust ontspannen met spelletjes en beweging

We hebben misschien het gevoel dat we al ontspannen zijn omdat we thuis zijn in plaats van op het werk. Niets is minder waar: ontspanning is een bewuste activiteit en je moet ervoor zorgen dat je tijdens het ontspannen niet wordt gestoord, anders werkt het niet. Tegenwoordig is ontspanning een kunst, die je moet leren en oefenen. Maak in je dagelijkse programma dus duidelijk tijd om boeken te lezen, te schilderen, muziek te maken of spelletjes te spelen. Vergeet ook beweging niet. Je kunt ook altijd een warm bad nemen, mediteren of genieten van een gezamenlijke massage met je partner. Slechts vijf minuten ‘s ochtends of aan het einde van een drukke dag kan al genoeg zijn. Het is belangrijk om bewust voor je relaties te zorgen.

BEWUST ONTSPANNEN MET SPELLETJES EN BEWEGING

3. Door relaties op te bouwen creëren we een echt gezin

Sommige gezinnen hebben moeite om een week samen op vakantie te blijven, laat staan een maand in quarantaine. Dit is de perfecte kans om een beter gezin te worden met diepere en echte relaties. Regelmatig „gezinsvergaderingen“ houden is een manier om de band tussen gezinsleden te versterken. Kom bij elkaar op een afgesproken tijdstip, praat en maak een plan voor de volgende dag. Spreek uit waar je vandaag dankbaar voor bent en wat je zou willen veranderen. Probeer om niet automatisch te antwoorden en te reageren, maar in plaats daarvan anderen met nieuwe ogen te zien. Werk aan je gezin. Denk ook aan je vrienden: ook al zie je elkaar nu een tijdje niet meer in de sportschool of kroeg, betekent dat niet dat je de vriendschap niet kunt onderhouden. Onderhoud je relaties bewust. Het is het waard.

4. Wat te doen met werk

Of je nu thuis werkt of momenteel geen werk hebt, we staan allemaal voor een uitdaging. Zie het als een kans om weer op adem te komen. Misschien kun je iets nieuws en spannends bedenken voor je bedrijf. Je geeft misschien aan jezelf toe dat je je leven tot nu toe hebt verspild en de dingen anders wilt doen. Deze situatie heeft ons gedwongen het rustiger aan te doen en na te denken over ons leven, dus maak er gebruik van. Als je duidelijk weet elke richting je op wilt, besteed dan elke dag tijd aan het werken aan je doelen en het plannen van je „reis“. Als je niet zeker weet welk pad je in de toekomst wilt nemen, ontspan dan, haal diep adem en laat het antwoord naar je toe komen.

WAT TE DOEN MET WERK

5. Leren kan leuk zijn!

Nieuwe dingen leren en plezier horen bij elkaar! Dit moment is een unieke kans om aan onszelf te werken. Je kunt een vreemde taal leren, elke ochtend beginnen met yoga oefeningen, luisteren naar interessante TED-talks en genieten van podcasts. Veel organisaties, zoals theaters en scholen, bieden hun inhoud gratis online aan - profiteer ervan! Stel kleine doelen voor iedere dag, zoals het leren van een paar nieuwe woorden in een vreemde taal of het lezen van een paar pagina's in een leerboek. Als dit allemaal voorbij is en je jezelf afvraagt wat je in deze periode hebt bereikt, heb je een goed antwoord.

6. Goed eten en drinken is essentieel voor je welzijn

Niemand stelt tegenwoordig meer vragen bij het verband tussen wat we eten en hoe we ons voelen. Let daarom meer dan ooit op elke hap. Lokale boerenmarkten zijn nog niet open en de planten in onze tuinen groeien nog niet veel. We raden aan om eenvoudige maaltijden te maken en natuurlijk de neiging te weerstaan om veel ingeblikt voedsel te kopen. Natuurlijk raden we ook onze producten aan (link to e-shop), die uitsluitend zijn gemaakt van biologische ingrediënten en dus vol voedingsstoffen zitten. We raden ook aan om plantaardige melk te maken van zaden en noten, aangevuld met superfoods. Deze drankjes vullen je maag en zijn een echte "vitaminebom". Zo kun je bijvoorbeeld je smoothie zoeten met baobabpoeder, waarvan we de voordelen hier.  hebben opgeschreven.

GOED ETEN EN DRINKEN IS ESSENTIEEL VOOR JE WELZIJN

7. Goed slapen

En last but not least: lange, diepe en rustgevende slaap is het beste tegengif voor stress. Na een goede nachtrust zijn we geduldiger, kan niets ons uit balans brengen, en voelen we innerlijke kracht. Ga vroeg naar bed, blijf niet tot laat in de nacht op en gebruik geen elektronica voor het slapengaan, maar pak liever een goed boek of luister naar wat rustige muziek. Slaap in een donkere en goed geventileerde kamer. Moeders met jonge kinderen zouden kunnen zeggen dat een goede nachtrust met kinderen onmogelijk is en ja, het is moeilijk met kleine kinderen. Probeer ze mee naar bed te nemen, of wissel de zorg voor de kinderen af met je partner, zodat tenminste één van jullie goed kan slapen. Onderschat niet wat goed slapen voor je kan betekenen. Maanzaadmelk wordt aanbevolen voor een betere nachtrust en je kunt het gemakkelijk thuis maken.

8. Alles staat ondersteboven

Thuis lijkt het alsof alles op zijn kop staat, vreemd, chaotisch. Laten we eerlijk zijn. Accepteer dingen en probeer ze met een nieuwe lens te bekijken. Is het thuis een zooitje? Vraag je kinderen om te helpen met opruimen. Zelfs je partner moet meedoen. Alles verandert. Moet je koken? Wat als het gewoon het perfecte moment is om nieuw voedsel en nieuwe recepten uit te proberen? De wereld die we kennen verandert voor onze ogen. Dit is allemaal een kans.

9. Stress is je vriend

Als de stress toch opkomt, stop dan. Let goed op en probeer te begrijpen wat het je vertelt. Praat openlijk over de situatie, laat het niet ophopen. Delegeer dingen of laat ze voor wat ze zijn. Bel iemand. Het is goed om één ding te beseffen: je bent niet de enige. We allemaal in hetzelfde schuitje. Hou je taai! En blijf lachen!

STRESS IS JE VRIEND