Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Natuurlijke kleurstoffen kunnen worden gebruikt om mooie en kleurrijke paaseieren te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn wat hardgekookte eieren en wat simpele, natuurlijke ingrediënten. Hoe makkelijk kan het zijn. Probeer het de komende Paasdagen eens uit!

Natuurlijk geverfde paaseieren hebben hun eigen onmiskenbare magie en charme. Het gebruik van natuurlijke kleurstoffen is een veel dieper en creatiever proces dan het gebruik van chemische kleurstoffen. Het duurt iets langer, maar de resultaten zijn de moeite waard, omdat elk ei op zijn eigen manier uniek en mooi zal zijn. Je zult verrast zijn om te zien hoeveel tinten grijs, groen, rood, paars, geel en meer je zult ontdekken. Dus laten we beginnen!

Voorbereidende fase - niet te onderschatten!

Het is belangrijk om elk ei altijd goed te wassen en te ontvetten, anders blijft de kleurstof er niet goed aan plakken. Je kunt ecologisch afwasmiddel gebruiken, maar warm water met een snufje zuiveringszout werkt ook. We raden ook aan om witte eieren te gebruiken, omdat de natuurlijke kleurstoffen daarop beter zichtbaar zijn dan op bruine eieren.

Verven – met een beetje skills verricht je wonderen!

Het is altijd magisch voor kinderen om te zien hoe gewone bladeren en schillen in een kleurstof veranderen, wat op zijn beurt op magische wijze de kleur van de paaseieren verandert. Het proces blijft min of meer hetzelfde, je hoeft alleen de ingrediënten te veranderen op basis van de gewenste kleur.

Voeg twee lepels azijn toe aan je kleuroplossing en laat de eieren een nacht staan - hoe langer hoe beter, omdat natuurlijke kleurstoffen tijd kosten. Je moet de eieren van tijd tot tijd roeren om te voorkomen dat de planten eraan blijven plakken en vlekken op de eieren maken.

Hoe maak je specifieke kleuren?

Bruin

Uienschillen zijn een klassieker, ze werken het beste en kunnen zelfs worden gebruikt met bruine eieren. Ui-kleurstof is vrij eenvoudig, daarom raden we aan om ermee te beginnen. Hoe meer uienschillen je gebruikt, hoe beter en donkerder bruin je krijgt. Het gebruik van sterke donkere koffie, eikenbast of donkere zwarte thee werkt ook.

Groen

Groen is een andere klassieke kleurstof waar kinderen gek op zijn. Brandnetels of peterselieblaadjes werken goed om de groene kleurstof te krijgen. Je kunt ook donkergroen maken door de bouillon van rode kool te nemen en 2 eetlepels kurkuma en twee eetlepels azijn toe te voegen.

Blauw

Verrassend genoeg kan blauwe kleurstof op verschillende manieren worden bereikt: met bosbessen, hibiscusthee of rode koolbladeren. We raden aan om een eetlepel zuiveringszout toe te voegen om de kleur dieper te maken.

Roze en rood

Je kunt experimenteren met rode biet en het brede scala aan roze en rode tinten dat het geeft. Hoe korter de verftijd, hoe lichter roze het zal produceren en andersom. Maar pas op, het koken van de rode biet vernietigt zijn kleur. Het is veel beter om de eieren in geraspte rauwe bieten te dopen. Je kunt ook proberen rode wijn te gebruiken, of rubia tinctorum - meekrapwortel - als het in je tuin groeit.

Geel

Kurkuma, dat ook wordt gebruikt als kleurstof in de voedingsindustrie, zorgt voor een mooie gele kleur. Gebruik drie eetlepels kurkumapoeder voor een halve liter water. Je kunt ook saffraan gebruiken als je het hebt, hoewel het een ietwat dure optie is.

Het afwerkingsproces

Wanneer je de eieren uit de kleurstofoplossing haalt, laat je ze drogen op een absorberend oppervlak, zoals een theedoek of keukenpapier. De eieren mogen elkaar niet raken, anders laat het sporen achter. Poets de gedroogde eieren met een beetje plantaardige olie om ze glanzender te maken.

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen
 

.