Coronavirus: wat de natuur ons vertelt

Coronavirus: wat de natuur ons vertelt

Ook al zijn er nu veel mensen ziek, er is altijd een positieve kant.

Het kan zijn dat in de havens van Italië de schepen de komende weken of maanden inactief blijven ... maar het kan ook zijn dat dolfijnen en andere zeedieren eindelijk terugkeren naar hun natuurlijke leefgebied. Dolfijnen zijn gespot in Italiaanse havens en zwemmen zelfs weer in de grachten van Venetië!

Het kan zijn dat mensen zich opgesloten voelen in hun huizen en appartementen ... Maar het kan ook zijn dat ze eindelijk samen zingen, elkaar helpen en weer een gevoel van gemeenschap ervaren dat misschien wat verloren is gegaan.

Het kan zijn dat de beperking van het luchtverkeer voor velen een verlies aan vrijheid betekent en professionele beperkingen met zich meebrengt... Maar het kan ook zijn dat de aarde een zucht van verlichting slaakt, dat de lucht kleurrijker wordt en dat kinderen in China voor het eerst in hun leven de blauwe lucht zien. Kijk naar de lucht vandaag, hoe kalm en blauw is het geworden!

Het kan zijn dat de sluiting van kleuterscholen en scholen voor veel ouders een enorme uitdaging is... Maar het kan ook zijn dat veel kinderen eindelijk de kans hebben gekregen om zelf creatief te worden, impulsief te handelen en tot rust te komen. En ook kunnen ouders hun kinderen op een nieuwe manier leren kennen.

Het kan zijn dat onze economie enorme schade lijdt ... maar het kan ook zijn dat we eindelijk beseffen wat echt belangrijk is in ons leven en dat constante groei een absurd idee is van de consumptiemaatschappij. We zijn de poppen van de economie geworden. Het was tijd om te beseffen hoe weinig we eigenlijk nodig hebben.

Het kan zijn dat je op de een of andere manier overweldigd bent ... maar het kan ook zijn dat je denkt dat deze crisis een kans is op een langverwachte verandering, die:

  • de aarde weer laat ademen,
  • kinderen in contact brengt met vergeten waarden,
  • onze samenleving dwingt om tot rust te komen,
  • kan leiden tot een nieuwe vorm van samenzijn,
  • de afvalbergen de komende weken eindelijk eens vermindert,
  • ons laat zien hoe snel de aarde zich kan regenereren als we haar daar de kans toe geven

We zijn wakker geschud omdat we de urgentie zelf niet inzagen. Omdat onze toekomst op het spel staat. En de toekomst van onze kinderen.