Waarom wij persoonlijk contact met onze boeren hebben

Waarom wij persoonlijk contact met onze boeren hebben

Wat voor ons de normaalste gang van zaken is, is niet altijd voor anderen zo.

Duurzaamheid en een gezonde levensstijl maken een ware come back. Hierdoor wordt ook de herkomst van ons voedsel onder een vergrootglas gelegd. We vragen ons meer en meer af waar ons voedsel nu eigenlijk precies vandaan komt. Waar groeit het en hoe wordt het bewerkt?

Sinds de oprichting van Lifefood in 2006 is het onze missie om precies te weten waar onze ingrediënten voor de producten vandaan komen en te vermijden dat ze uit de massa-productie komen. Maar hoe ziet de realiteit er uit?

Begrijpen wie je kunt vertrouwen

Het is een uitdaging om meer te weten te komen over je producten als je deze inkoopt van dealers en importeurs. Als je bijvoorbeeld producten uit het buitenland koopt, gaan deze vaak via verschillende tussenpersonen voordat ze uiteindelijk bij de kwaliteitsmanager terecht komen. En het is twijfelachtig wat er onderweg mee gebeurt. Je kunt er helaas nooit 100% zeker van zijn dat alle informatie juist wordt gecommuniceerd en daarom is de kans dat je een product krijgt van goede kwaliteit en wat écht rauw is veel kleiner. 

In Peru with farmers

Je kunt het bijna vergelijken met het spel „doorfluisteren“. Als een zin doorgegeven wordt door verschillende mensen – soms wel 5 of meer – krijgt dezelfde zin vaak een andere betekenis. Het is zelfs heel waarschijnlijk dat de zin een compleet nieuwe betekenis krijgt doordat de informatie onderweg ergens niet correct is doorgegeven. 
Dit is nadelig voor de persoon aan het eind van de keten, in ons geval de koper.

De situatie ziet er heel anders uit als je zelf naar de lokale boeren gaat. De lokale boeren en kwaliteitsmanagers laten je ter plekke zien hoe de ingrediënten verbouwd, geoogst en eventueel bewerkt worden. Als je dit hele proces kunt bekijken, kun je zelf vaststellen of er chemicaliën en pesticiden worden gebruikt en of de producten van goede kwaliteit zijn.

Tereza, de eigenaresse van Lifefood, heeft zichzelf de taak gegeven om haar eigen lokale boeren te vinden, ze te bezoeken en beoordelen, en goede relaties te onderhouden – zo weet ze precies wat ze krijgt. Dit is de enige manier voor Lifefood om waar te maken wat ze beloven: dat alle producten (van ingrediënt tot eindproduct) van échte rawfood kwaliteit zijn.

Buitenlandse boeren

De kwaliteitsstandaarden in Europa zijn relatief hoog vergeleken met andere landen in de wereld. Er zijn landen waar kwaliteitscontrole niet de prioriteit heeft, of waar gesjoemeld wordt met etiketten. Er zijn echter uitzonderingen waarbij strenge controles niet nodig zijn. Er zijn bepaalde producten, zoals boekweit, zonnebloempitten of lijnzaad, die over het algemeen niet verhit worden en dus bijna altijd standaard van rawfood kwaliteit zijn.

Olive farm


Wat veel mensen vergeten is dat andere landen leven van landbouw en dat het voor de mensen daar de enigste bron van inkomsten is. Dus als bedrijven goede relaties onderhouden met deze boeren, creëren ze een vertrouwensbasis en is het waarschijnlijk dat ze de producten blijven produceren op de manier zoals het is afgesproken. Dit geeft zowel de koper als de boer een goed gevoel en motiveert om producten in rawfood kwaliteit te blijven produceren. 

Waarom er nog altijd veel op grote schaal geproduceerd wordt.

Helaas wordt de markt nog altijd beinvloed door geld en macht. En dat betekent dat voedsel vaak zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden en dat er zoveel mogelijk op verdiend moet worden. Maar betekent dit dat het eindproduct dan van goede kwaliteit is? Het antwoord is helaas nee. Productie op grote schaal leidt vaak tot verlies aan voedingsstoffen en/of het afschaffen van biologische kwaliteit.

En door dit fenomeen is het moeilijk voor kleine boeren om aan de vraag te kunnen voldoen. Ze worden snel van de markt gedreven en ze kunnen niet concurreren als het gaat om hoeveelheden. De voordelen van de producten van kleine boeren worden vaak over het hoofd gezien: biologische kwaliteit, zonder genetische modificering en zonder chemicaliën!

Snelle productie ten koste van de ingrediënten

Je moet voorzichtig zijn wanneer je gedroogde tropische vruchten koopt. Mango´s, bananen, ananas en veel noten worden normaal gesproken gedroogd met behulp van stoom en vervolgens verder bewerkt. Cacaobonen worden bijna altijd geroosterd op nog hogere temperaturen.

Cocoa farm in Peru

Omdat deze producten populair zijn, is er geen commerciële reden voor grote bedrijven en kleine boeren om deze vruchten op lage temperatuur en met zorg te drogen. Een langzaam droogproces zou de productietijd onnodig verlengen en daarmee de kosten opdrijven. De keerzijde is dat door „snelle productie“ veel waardevolle voedingsstoffen verloren gaan en de vitaminewaardes flink dalen.

Fairtrade in de landbouw

Voor Lifefood zijn goede werkomstandigheden belangrijk. Ze kijken hierbij naar eerlijke lonen, passie voor het werk en eerlijke voorwaarden voor iedereen die betrokken is. Dit is een noodzakelijke randvoorwaarde voor verdere samenwerking 

Het zijn niet altijd grote plantages met enorme oppervlaktes. Het zijn vaker kleine familiebedrijven met kleinere plantages die hun producten telen met hun hart.

Cashew farm in Indonesia

Terug naar kleine boeren

De bezorgdheid over duurzaamheid groeit en in tijden waarin gezond leven essentiëel is voor een goede gezondheid, is het ook van groeiend belang om kleine boeren te steunen. Helaas worden ze vaak van de markt gedreven om plaats te maken voor gigantische bedrijven die op grote schaal produceren.

Is ons voedsel echt zo gezond als we denken? Of wordt het misschien zo goedkoop mogelijk geproduceerd en lijkt het alleen maar voedzaam en gezond van de buitenkant? De manier waarop iets verbouwd en geoogst wordt speelt een veel grotere rol dan je zou denken. Één ding is zeker: bij Lifefood kijken we zorgvuldiger en met jou aankoop steun je kleine boeren over de hele wereld!

Lifebar energy bars ESHOP Lifebar Energierepen