De kracht van hennepzaad

De kracht van hennepzaad

Een held onder de superfoods

Soms vraag je je misschien het volgende af: wat zijn superfoods eigenlijk? Je hoort er veel over in de media, maar niet iedereen weet waar de term voor staat.


Superfoods zijn producten die veel voedingsstoffen bevatten en die bijzonder goed voor je gezondheid schijnen te zijn. Veel gezondheidsvoordelen worden aan ze toegeschreven: het zijn energy boosters, ze stimuleren je immuunsysteem en ze kunnen helpen met het behouden van een gezond gewicht. Stuk voor stuk belangrijke punten om je goed te voelen.

Je kunt er enorm creatief mee zijn, want superfoods kunnen op allerlei verschillende manier gebruikt worden in de keuken: voeg ze toe aan een smoothie, een salade, ontbijtgranen of pap, als extract, gedroogd of zelfs gepureerd. Jij bent de baas!

Hennepzaden – een all-rounder

Van alle superfoods is er één die in het speciaal gewaardeerd wordt: hennepzaden. Zelfs oude Egyptenaren en Chinezen zworen bij dit waardevolle ingrediënt. 

De zaden groeien aan de hennepplant en zien er uit als kleine nootjes, met een diameter van ongeveer 3 mm. Deze kleine all-rounders zijn echte gezondheids-boosters. Ze bevatten alle essentiële aminozuren en vitaminen, en zijn dankzij hun proteïnegehalte een dankbare aanvulling op het dieet van vele vegetariërs en veganisten.

De lijst van voedingsstoffen die hennepzaden bevatten is bijna eindeloos: calcium, kalium, sulfiet, magnesium, ijzer en vitamine A, B, C, D en E. Ook bevatten ze omega-3 en omega-6 vetzuren, gamma-linoleenzuur en antioxidanten.

Het is dus geen wonder dat steeds meer mensen hennepzaad dagelijks toevoegen aan hun maaltijden.

 

 
De kracht van hennepzaad

Wondermiddel – zelfs voor ziekten

Mochten de reeds genoemde voordelen van hennep je nog niet overtuigd hebben, hennepzaden helpen ook tegen allerlei ziekten. Ze helpen het lichaam om afvalstoffen af te scheiden, waardoor het immuunsysteem versterkt wordt. Ook hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen die het lichaam helpen bij genezing. Hennepzaden kunnen o.a. helpen bij astma, eczeem en allergieën. 

Voor degenen die graag calorieën willen verbranden is hennep ook een goede vriend: hennepzaden helpen je bij het behouden van een gezond gewicht en hebben ook een positieve invloed op het cholesterol niveau.

En voor de schoonheidprinsessen onder ons: dankzij het gehalte aan zink en vitamine E, zijn de zaden ook goed voor je haar en huid.

Alternatief voor melk

Tegenwoordig kun je allerlei vegan alternieven voor melk vinden in de supermarkten, maar heb je ooit hennepmelk geprobeerd? Zo niet, dan raden we je sterk aan om het eens uit te proberen.

Het heeft een nootachtige smaak en is veel voedzamer dan andere veganistische varianten. Het vetgehalte van hennepmelk is ongeveer 30%, wat het een verzadigende drank maakt.

Omdat hennepmelk plantaardig is, bevat het geen lactose of gluten. Dus is het ook geschikt voor mensen met een gluten- en/of lactose-intolerantie.

Hennepproteïne – proteïne met een hoge biobeschikbaarheid

Eiwitten uit hennepzaden zorgen voor veel energie. Het maakt niet uit of je ze eet in poedervorm, gemengd met smoothies of shakes, of gewoon als hele zaadjes. De aminozuren, vetzuren, mineralen en vitaminen zorgen voor een gezond en vitaal lichaam.

De kracht van hennepzaad

Hoge biobeschikbaarheid

Als je een bepaald product eet, waarvan het lichaam goed in staat is om de voedingsstoffen om te zetten naar lichaamseigen eiwitten, dan hebben we het over een hoge biobeschikbaarheid. Hennepproteïne bevat 2 eiwitsoorten: globulinen en albuminen. 

Globulinen zijn de op twee na meest aanwezige eiwitten in ons lichaam en zijn belangrijk voor een sterk immuunsysteem, gezond bloed en aanvoer van voedingsstoffen aan onze cellen. Albumine is makkelijk verteerbaar en bevat veel van de antioxidanten die het lichaam nodig heeft.

Hennepolie – één van de gezondste eetbare olieën ter wereld

Hennep is goed en makkelijk te gebruiken in de keuken. En hennepolie is heerlijk! Hennepolie heeft een nootachtige smaak en past daarom goed bij koude gerechten zoals salades en spreads maar is ook geschikt om toe te voegen aan warme gerechten zoals soep, vlak voordat je het serveert.

Zelfs de geneeskunde heeft de voordelen van hennepolie ontdenkt, omdat dit cholesterol verlaagt en het metabolisme stimuleert. Het helpt ook genezing van ziekten zoals depressie en artritis. Zelfs in het gevecht tegen Alzheimer kan hennepolie een positieve invloed hebben, doordat de vetzuren helpen met het terugkrijgen van hersenfuncties.

Één product – oneindig veel mogelijkheden

Iedereen die hennepzaad nog niet kent zou het moeten uitproberen. Het is een divers product en kan op verschillende manier gebruikt worden: als hele zaadjes, poeder of olie.

Als je op zoekt bent naar iets wat heel gezond is, makkelijk in gebruik en lekker van smaak, zal hennepzaad je niet teleurstellen: een écht superfood!