Detox na de feestdagen | Deel 2

Detox na de feestdagen | Deel 2

Januari detox – op een duurzame en gezonde manier!

Zoals we al aangaven in ons vorige artikel over „lichamelijk detoxen“ is het altijd belangrijk om goed op je lichaam te letten. De combinatie van sport, goede voeding, frisse lucht en beweging is fundamenteel voor een complete detox en voor een overgang naar een gezondere levensstijl. Maar niet alleen het lichamelijke aspect is belangrijk: ook heb je soms een psychologische detox nodig, zodat je gedachten en ziel weer in harmonie komen, en je een positievere mindset krijgt.  

Zelf-genezende eigenschappen van het lichaam

Als je al bent overgestapt naar een gezond en gebalanceerd dieet wat rijk is aan vitaminen, heb je de eerste stap al gezet. Biologische producten zijn het beste voor je lichaam, omdat veel chemicaliën die voor fruit en groente gebruikt worden schadelijk zijn en het lichaam kunnen irriteren.

Detox

Ook is het belangrijk om veel water te drinken en genoeg te slapen. Maar alleen wanneer iemand helder van gedachten en in balans is, krijgen lichaam en geest de tijd en energie om te genezen en te detoxen. Beide kanten vullen elkaar aan, en zonder elkaar zijn ze niet half zo effectief.

Niet alleen sport stimuleert het detoxen. Er zijn andere, simpele methoden die je perfect kunt integreren in je dagelijks leven, en die ons helpen om goed voor ons lichaam en welzijn te zorgen. Bijvoorbeeld een sap-detox of vasten zijn effectief en goed in te passen in je dagelijkse routine. Het is belangrijk om de eerste stap te zetten en je te realiseren dat iedere stap in de goede richting gaat. Langzaam maar zeker krijgen positieve gevoelens de overhand en zie je hoe je welzijn vooruit gaat.

Psychologische houding

Vaak wordt onze eigen houding onderschat. Vooral tijdens de winter zijn we snel geneigd om ons aan te passen aan het natte en grijze weer wat ons humeur betreft – maar dat is natuurlijk niet de beste manier. Leer om dingen te accepteren zoals ze komen en zoals ze zijn – vooral in situaties die niet te veranderen zijn. Wij geloven dat alles gebeurt met een reden en deuren openen voor nieuwe en andere dingen in ons leven.

Detox


Een positieve houding naar het leven, dankbaarheid en het stellen van niet te hoge verwachtingen helpt je om meer zelfbeheersing en acceptatie in je leven te brengen. 

Een positieve houding heeft ook invloed op je omgeving: anderen zullen zich door jou aangestoken voelen en daarmee creëer je een omgeving waarin je en anderen je goed zullen voelen. Dus je doet niet alleen jezelf maar ook anderen een dienst.

Sociale omgeving

Je sociale omgeving speelt ook een belangrijke rol: vaak pas jij je gedrag en houding aan aan andere mensen om je heen. Als jij het fijn vindt om naar huis te gaan met een goed gevoel en een beetje geluk wilt delen, zorg dan goed voor je vrienden en dierbaren en doe eens iets leuks voor ze.

Detox

Hier zijn een aantal manier om iets te doen voor je omgeving: je kunt bijvoorbeeld een goed doel steunen. Wilde je altijd al helpen in een voedselbank en anderen iets terug geven? Je vindt vast een plek waar alle hulp welkom is en waar ze erg blij met je zullen zijn.

Vrijwilligerswerk kun je doen in allerlei sectoren, zoals in het asiel en andere dierenorganisaties, de gezondheidssector en in de vluchtelingenopvang. Overal zijn ze op zoek naar hulp, dus je kunt vast ergens terecht. Zoek een plek waar je je zowel fysiek als geestelijk in balans voelt.

Complete detox voor lichaam en geest

Lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden en het is daarom belangrijk om aan beide aandacht te besteden. Alleen een lichamelijke detox zorgt er niet perse voor dat je je geestelijk ook goed voelt, ook al is het zeker belangrijk en heeft je lichamelijke gesteldheid uiteraard invloed op je geestelijke gesteldheid. En dus is het belangrijk om ook daarop te letten, en te zorgen voor een complete, holistische en duurzame detox.

Stap voor stap zul je merken dat je sterker wordt en meer energie krijgt. Moeheid en futloosheid zijn verleden tijd: heb vertrouwen in jezelf en neem het heft in eigen handen!

Detox