Dadels – Superfood (niet alleen) voor diabetici

Dadels – Superfood (niet alleen) voor diabetici

... en aanstaande moeders.

Er wordt weinig gesproken over de gezondheidsvoordelen van dadels, dus wanneer ik het heb over het gebruik ervan ter preventie en behandeling van diabetes type 2, kijken de meeste mensen me verbaasd aan. Moeilijk te geloven? Zitten dadels niet vol met suikers? Hoe zouden ze dan geschikt kunnen zijn voor diabetici?!?!

Net als voor andere rauwe voedingsstoffen, zijn de meeste onderzoeken over dadels gericht op dadels en dadelpasta als geheel, in plaats van de afzonderlijke bestanddelen zoals de beruchte suikers. Als het gaat om dadels, zijn de suikers een mix van fructose, glucose en bij sommige soorten ook sucrose.

Behalve suiker zitten er ook vezels in (7 g per 100 g dadels), wat de opname van de suikers vertraagd, en een complex aan vitaminen en mineralen (zie de tabel hieronder) die – in samenwerking met de suikers – een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van diabetes.

Voedingswaarde van dadels (in 100g)

Voedingsstof

obsah

% RI

Foliumzuur/vitamine B11

15mcg
4%

Niacine/vitamine B3

1610mg
10%

Panthoteenzuur/vitamine B5

0,805mg
16%

Pyridoxine/vitamine B6

0,249mg
19%

Riboflavinee/vitamin B2

0,060mg
4,5%

Thiamine/vitamine B1

0,050mg
4%

Vitamine A

149IU
5%

Vitamine C

0mg
0%

Vitamine K(-1)

2,7mcg
2%
Natrium
1mg
0%
Kalium
696mg
16%
Calcium
64mg
6,5%
Koper
0,362mg
40%
IJzer
0,90mg
11%
Magnesium
54mg
13%
Mangaan
0,296mg
13%
Fosfor
62mg
9%
Zink
0,44mg
4%


 

Maar dadels kunnen veel meer dan helpen bij de regulatie van bloedsuiker, één van de redenen waarom ze geschikt zijn voor diabetici. Zoals al gesuggereerd wordt in de titel van dit artikel zijn ze ook geschikt voor aanstaande moeders:

 • ze helpen bij ontsluiting
 • ze bevorderen een natuurlijke bevalling
 • ze zorgen voor een snellere bevalling
 • ze verminderen de behoefte aan medicijnen


Andere gezondheidseffecten van dadels, die bevestigd worden door andere onderzoeken, zijn:

 • ondersteunende behandeling voor de genezing van het slijmvlies van de dunne darm
 • preventie van osteoporose
 • ondersteuning van een normale bloeddoorstroming
 • preventie van (colorectale) kanker
 • ondersteuning van neurologische activiteit
 • vermindering van risico op hartinfarcten

Er bestaan verschillende variëteiten van dadels en ook is er absoluut verschil in kwaliteit. Laten we eens kijken naar de geografische locatie: ze groeien in een specifieke klimaatzone. Deze zone strekt zich uit van Noordwest Afrika (Algerije, Tunesië) naar Afghanistan. Iedere regio heeft zijn eigen dominante dadelsoort. In de westelijke regio´s vind je voornamelijk de Neglet Noor soort, in het midden van de regio groeit de populaire Medjool dadel en in het oosten de Aseel soort, die typisch is voor Afghanistan.

EU BIO logoElke soort heeft zijn eigen, specifieke smaak. Als je dadels koopt, moet je vooral letten op de kwaliteit: het is een goed idee om dadels te kopen met het EU biologische logo en die rauw zijn (niet gepasteuriseerd of op een andere manier verhit). Een groot deel van de vitaminen die genoemd staan in bovenstaande tabel kunnen niet tegen hitte en de standaard behandeling van dadels op 70 °C verlaagt de voedingswaarde. 

En nu het allerbeste nieuws: voor de productie van onze Lifebars, gebruikt Lifefood alleen écht rauwe dadels van een EU biologisch gecertificeerde teler van een soort die op de TOP 5 van dadels met de beste gezondheidseffecten staat. De dadelsoort is de Sukkari van Yogi & Yousef.

De geschiedenis van de samenwerking gaat terug naar 2013, toen deze twee mannen met behulp van crowdfunding de kans kregen om de investeren in een nieuwe oogstmethode. De eigenaresse van Lifefood ging akkoord met het afnemen van dadels in plaats van het afgesproken winstdeel. En zo groeiden Lifefood en Yogi & Yousef samen groter. Hieronder vind je de link naar de laatste crowdfunding video´s, waar Yogi onder andere de samenwerking met Lifefood noemt.

Funding pitch for date harvest 2016 by Yogi & Yousef from Yogi and Yousef on Vimeo.

De auteur van dit artikel Martin Novotný


De auteur van dit artikel werd o.a. geinspireerd door de volgende artikelen:

 

 • Effects of date ( Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: a pilot study (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19681613)

 • Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286995)

 • The role of nutrients in bone health, from A to Z. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17092827)

 • Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/)

  Dates protect against heart disease (https://www.israel21c.org/dates-protect-against-heart-disease/)

 

.