Detox na de feestdagen | Deel 1

Detox na de feestdagen | Deel 1

Januari detox – op een duurzame en gezonde manier!

Met de feestdagen komt ook een overvloed aan heerlijk, maar helaas ook vaak ongezond eten. Veel feestjes, familiegelegenheden en etentjes staan op de agenda en dat betekent voor veel van ons dat er een aantal „cheat days“ voor ons liggen.

Als je normaal gesproken tijdens de rest van het jaar gezond en gebalanceerd eet, zul je snel voelen hoe de grote hoeveelheid aan eten je vol, slaperig en uit balans maakt. Voor sommigen kan het moeilijk zijn om nee te zeggen tegen al het lekkers tijdens de Kerstdagen – het is immers „de tijd van het jaar“ en dat maar één keer per jaar. En daarmee begint de kleine vicieuze cirkel van concessies en compromissen.

Wat zijn de consequenties van de „ongezonde“ tijd van het jaar?

Vooral je lichaam voelt de gevolgen. Je merkt snel dat je je vol en vermoeid voelt. En op z´n laatst in januari vraag je je af waarom je spijkerbroek ineens zo strak zit. 

Als je daar iets aan wilt doen, is het slim om na te denken over een detox nadat de feestjes voorbij zijn. Januari is dé tijd om afscheid te nemen van een ongezonde levensstijl en van je dieet weer iets gezonds en voedzaam te maken.

Detox

Tips van Lifefood

We zijn blij dat we je tips kunnen geven over detoxen. Al is het niet te vergelijken met een échte en complete detox, zoals bijvoorbeeld vasten tijdens de herfst of lente, wat overigens ook erg goed is voor je lichaam. 

1. Eet veel vezels 

Vezels kun je het beste halen uit biologisch fruit en groente. Bloemkool, boerenkool, savooiekool maar ook groenten zoals wortel of venkel zijn uitstekende bronnen van vezels. Ze hebben de volgende voordelen: ze zorgen voor een vol gevoel en beschermen ons darmstelsel. Ze stimuleren onze spijsvertering en helpen het lichaam om in balans te blijven.


2. Drink veel

Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnen krijgt en vergeet niet om veel te drinken. Het helpt om een glas op je bureau of naast je bed neer te zetten.

Om de dag gezond en fit te beginnen, kun je een glas met warm water en citroen nemen. Dit versterkt je immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij het detoxen. Een positieve bijkomstigheid is dat het je spijsvertering reguleert en helpt om af te vallen na de Kerstfeestjes.

Gedurende de dag kun je altijd een kop groene thee zetten. Dit stimuleert je metabolisme. Bovendien helpt het om schadelijke stoffen uit je lichaam te krijgen.

Zdravé čerstvé jídlo je základ

3. Slaap genoeg

Het menselijk lichaam heeft slaap nodig. Tijdens je slaap reinigt het lichaam zichzelf. Als je slaapt wordt je lichaam niet blootgesteld aan milieuvervuilers. Omdat je niet eet tijdens je slaap, geef je je lichaam de mogelijkheid om optimaal te verteren en de tijd te gebruiken om te herstellen.

4. Vasten met tussenpozen (Intermittent Fasting)

Je vraagt je vast af wat intermittend fasting, oftewel vasten met tussenpozen is. Simpel gezegd: je eet niets tijdens een bepaalde tijdsperiode – bijvoorbeeld 16 uur in het begin. Dat betekent dat je je eerste maaltijd hebt om 11 uur ´s ochtends, de rest van je dagelijkse eten opeet tot 19 uur en vervolgens weer vast tot 11 uur ´s ochtends de volgende dag. 

Dit helpt niet alleen om je beter te voelen, maar het helpt ook tegen veroudering en het vergroot de levensverwachting. Bovendien verdwijnt het volle gevoel van de feestdagen en je voelt je niet langer futloos en moe.

5. Sport, Yoga & Stretchen

Iedereen die constant aan de tafel of op de bank zit tijdens de feestdagen en alleen maar aan het eten is, is niet bepaald gezond bezig. Regelmatige yoga of stretch-oefeningen bewegen je hele lichaam en bevorderen de bloedcirculatie. Je voelt je fitter en je stimuleert ook je spijsvertering. Betere bloedcirculatie zorgt er ook voor dat je je minder moe voelt en alerter bent.

Dýchání

6. Zorg voor frisse lucht

Ondanks het koude seizoen, of misschien juist wel hierom, moet je niet vergeten om regelmatig te bewegen. Frisse lucht is niet alleen goed voor je longen en lichaam, maar ook voor je gedachten en ziel. Ga een stuk lopen of – als de zon schijnt – ga een tijdje buiten zitten zodat je weer vitamine D binnenkrijgt. Als de temperatuur het toelaat, rol dan vooral je mouwen even op en laat je huid de zon absorberen.

Als je niet van wandelen houdt, probeer dan in ieder geval even in de tuin, op het terras of op je balkon te zitten tijdens het middaguur (wanneer de zon het hoogst staat en het sterkst is) en laad jezelf weer op. De combinatie van een gezond en gebalanceerd dieet samen met frisse lucht is het perfecte detox-programma.

7. Sauna tijdens koude dagen

Om je detox compleet te maken zijn regelmatige sauna-sessies bijna verplicht. Het lichaam scheidt gifstoffen af door te zweten, waarbij je lichaam zichzelf reinigt. Bovendien werkt de sauna ontspannend en stimuleert het de bloedcirculatie. We raden het iedereen aan.

Sterk het nieuwe jaar in

Ook al zijn de verleidingen groot en heb je waarschijnlijk veel feestdiners achter de rug, het is belangrijk om je te realiseren dat je je ritme weer moet bijstellen. Begin met een detox in het nieuwe jaar en doe je lichaam een plezier.

Het lichaam kan herstellen en het gewicht van het afgelopen jaar letterlijk loslaten. Een detox versterkt en helpt je gezondheid op allerlei manieren. We hopen dat onze tips je inspiratie hebben gegeven en we wensen je fijne feestdagen!

detox II Detox na de feestdagen | Deel 2