Voordelen van een lenteschoonmaak

Voordelen van een lenteschoonmaak

Eens per jaar jaar moet iedereen eraan geloven: de lenteschoonmaak. Wij laten je zien waarom dit zo belangrijk is.

Sorteren, schoonmaken, opruimen....

Als je van plan bent om een lenteschoonmaak te doen, heb je jezelf een grote taak gegeven, ook al is dit het absoluut waard. Maar wat moet er eigenlijk allemaal schoongemaakt worden? Aan jou de keuze, maar het is vrij normaal om het hele huis schoon te maken en alle kamers weer netjes te krijgen.

Te beginnen met de klerenkast, waar je waarschijnlijk veel oude broeken en t-shirts zult vinden, en de voorraad- en keukenkasten, waar plaats gemaakt moet worden voor nieuw eten. Gedurende het jaar stapelen er dingen zich op in elke kamer, die onnodig in de weg staan of ergens anders beter op hun plek zouden zijn.

Stof en viezigheid stapelen zich ook op en beïnvloeden de luchtkwaliteit in je huis. Vooral op slecht bij te komen plekken, zoals kastjes of lampen, is het van belang toch regelmatig schoon te maken.

Voordelen van een lenteschoonmaak

Weg met oude dingen en creëer ruimte!

De lenteschoonmaak is een lange traditie en terecht... Iedereen wordt op die manier gedwongen om in ieder geval één keer per jaar oude dingen weg te gooien en ruimte te maken voor nieuwe. Vooral in de keuken kunnen sommige etenswaren zich opstapelen, die niet meer gebruikt worden of zelfs al niet meer houdbaar zijn. Eten wat je niet meer gebruikt maar nog wel goed is, kun je aanbieden op plekken waar dit aangeboden of uitgewisseld wordt. 

Degenen die de moeite hebben genomen op het huis op te ruimen creëren netheid en overzichtelijkheid in hoekjes die anders vol zouden staan met oude rommel. Deze kunnen nu gebruikt worden om bijvoorbeeld mooie planten neer te zetten. 

Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimde geest

Als je je huis schoon en opgeruimd houdt, zul je merken dat je je van binnen ook een stuk opgeruimder voelt. Je voelt je beter in balans en gelukkiger – dus schoonmaken kan zelfs helpen om je humeur te verbeteren. Een ander voordeel van schoonmaken is dat je meteen het resultaat ziet van je werk!

Voordelen van een lenteschoonmaak

Bovendien geeft het ons afleiding – mocht je dat nodig hebben – en is het een fysieke bezigheid. Zodra je begint zul je merken dat je motivatie groeit en kun je niet meer wachten om je huis weer schoon en fris te zien. De uren vliegen voorbij en voordat je het weet is de lenteschoonmaak voorbij.

Doe je familie en vrienden een plezier

Zoals al kort aangegeven hierboven, hoeft niet alles wat jij niet meer nodig hebt rechtstreeks de prullenbak in. Oude meubelstukken of andere dingen kun je weggeven aan de kringloop. Eten kunnen je weggeven aan familie of vrienden en delen via een online platform – zo maak je niet alleen jezelf maar ook een ander blij! Hetzelfde geldt voor kleren: als ze nog in goede staat zijn, kun je ze weggeven aan een liefdadigheidsinstelling zodat ze bij mensen terecht komen die ze hard nodig hebben.

Het goede moment voor de lenteschoonmaak

Zoals de naam al suggereert is de lente een goed moment om je huis schoon te maken. Je bereidt je hiermee voor op de rest van het jaar en je begint de komende maanden met een ontspannen gevoel. Het is natuurlijk aan jou maar het helpt om van tevoren een datum te prikken. Als je een specifiek weekend hiervoor uit kiest, is het gevaar kleiner dat je het uitstelt (en van uitstel komt afstel).

Voordelen van een lenteschoonmaak

Voordelen van de lenteschoonmaak

Je ziet hopelijk in dat de lenteschoonmaak veel voordelen heeft, waaronder ook een positief effect op je geestelijke gesteldheid. Degenen die één of twee dagen ervoor opofferen voelen zich daarna beter in balans en weten wat ze hebben bereikt. Het resultaat is meer ruimte en een goed gevoel: reden genoeg om aan de slag te gaan!