Superfood Wortel

Superfood Wortel

Een artikel over deze oranje groente en zijn talloze gezondheidsvoordelen.

Wortels zijn echte all-rounders als het gaat om hun gebruik in de keuken. Ze zijn heerlijk op zichzelf, in hun rauwe vorm, en ook makkelijk te gebruiken in salades, sapjes of zoete gerechten zoals cakes. De wortel komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt nu door heel centraal-Europa geteeld. Maar wat maakt deze oranje groente nu zo gezond en krachtig? Wij geven je wat interessante achtergrond-informatie over deze bom aan vitaminen.

Wat zit er in een wortel?

Iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd waar de intense en rijke kleur van de wortel vandaan komt, zou de term „carotenoïde“ eens op moeten zoeken. Ze staan ook wel bekend als de „vetoplosbare pigmenten“ en zitten niet alleen in wortels. Carotenoïden zitten ook in de cellen van planten en dieren zoals vogels en hun veren. De carotenoïden worden verspreid door de opname van planten die kleurstoffen bevatten. Beta-caroteen, wat verantwoordelijk is voor de omzetting van vitamine A, is een soort carotenoïde. Vitamine A kan een positief effect hebben op ons zicht en deze verbeteren. Dus het is niet verbazingwekkend dat mensen beweren dat wortels goed voor onze ogen zijn. 

Net als veel andere groenten, bestaan wortels voor het grootste gedeelte uit water. Bijna 90% is water. Hierdoor bevat een wortel extreem weinig caloriën en zorgt voor hydratatie. De 3,6 gram aan voedingsvezels die in 100 gram wortel zit zwelt op in de maag en verschoont ons lichaam op een gezonde en natuurlijke manier. Vooral verse en rauwe wortels geven ons langer een verzadigd gevoel.

Als aanvulling op het hoge water- en vezelgehalte zit er bijna 5 gram aan koolhdraten, 1 gram eiwit en maar 0,2 gram vet in 100 gram wortel. De groente is zoet door de natuurlijke aanwezigheid van 2 gram suiker. 

Carrote

Gezonde wortelproducten van Lifefood

De gezonde eigenschappen en de goede combinatie van voedingsstoffen had ons al snel overgehaald hier bij Lifefood. We gebruiken deze positieve eigenschappen om heerlijke en unieke producten te maken. Om te zorgen dat alle voedingsstoffen bewaard blijven, worden de wortels voorzichtig en onder de 45°C gedroogd, voordat ze verder bewerkt worden. Hierdoor zijn ze nog steeds „rauw“. 

Onze raw vegan wortelcrackers zijn licht zoet door de wortels en zijn uitsluitend op smaak gebracht met zeezout. Om er echte krachtpatsers van te maken wat voedingsstoffen betreft, zijn er biologische zonnebloempitten en gouden lijnzaad aan toegevoegd. Gouden lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren en heeft een hogere verzadigings-capaciteit dan bruin lijnzaad. De wortelcrackers zijn heerlijk als een snack tussen de maaltijden door, maar ook als aanvulling bij je soepen en salades, of als salade-topping om een beetje „crunch“ toe te voegen.


Als je op zoekt bent naar een ander smaakje, zul je blij zijn om te merken dat we deze fantastische groente ook in andere voedzame en gezonde crackers verwerkt hebben. Neem bijvoorbeeld ons hartige, ongezouten groentecrackers: deze zijn gemaakt van lijnzaad, tomaten, selderij en paranoten – gecombineerd met wortel en zonder toegevoegd zout. De vetten van de paranoten voegen letterlijk een positieve noot toe. Omdat ze onverzadigde vetzuren bevatten, een eiwitpercentage van 14% en vitamine B1, zijn deze noten een gezonde toevoeging en helpen met de opname van Vitamine A uit de wortel.

Voor fans van de Italiaanse keuken en mediterraanse smaken zijn er onze Italiaanse crackers: een gezond alternatief voor brood, gemaakt met zongedroogde tomaten, geurige kruiden en wortels. Ze zijn de perfecte bijlage voor al je favoriete maaltijden en salades.

Als je zin hebt in iets om op te knabbelen, zijn onze pizza crackers dé oplossing. Voedingsvezels en onverzadigde vetzuren maken deze snack gezond en stimuleren onze spijsvertering. Om ze neutraal te houden, maken we ze zonder conserveermiddelen en zijn ze niet extreem gekruid. Deze mini-crackers zijn op smaak gebracht met een selectie aan kruiden en een beetje citroensap.

Wortels, een ingrediënt voor een kleurrijk leven

De nederige wortel zit vol voordelen. Wortels zijn niet alleen heel voedzaam en gezond, maar ondersteunen ook verschillende systemen in ons lichaam. Of het nu gaat om je spijsvertering of je ogen, het draagt allemaal bij aan een gezonder lichaam. Bovendien hebben ze een ontgiftend effect en zijn ze enorm veelzijdig in de keuken. Rauwe wortels houden ons langer verzadigd en hun natuurlijke zoete smaak verleidt zelfs fans van normale zoetigheid.

Alnatura

Zentrum der Gesundheit

Apotheken Umschau

Natural Food Series