Gefermenteerde Kaas met Olijfhart

Categorie:
Feestelijke Recepten
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

Tijm en een scheutje agavesiroop zijn in dit recept een tegenwicht voor de enigszins bittere smaak van de olijven en geven het een mooie balans.

Spoel de cashews af en laat ze een nacht weken in koud water. Giet ze af en doe ze in de keukenmachine, samen met rejuvelac.

Het recept voor rejuvelac vind je hier.

Mix de cashews en de rejuvelac en laat ze 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren in een ricotta-vorm (of een zeef) en afgedekt met steriel gaas. Zet er wat gewicht op zodat het water eruit loopt. Roer als de fermentatie klaar is met een houten lepel het kruidenzout, de peper en olie gelijkmatig door het mengsel. Verdeel het mengsel in tweeën en voeg fijngehakte zwarte olijven, tijm en agavesiroop toe aan een van de twee delen. Roer het daarna goed door met een houten lepel.

Doe beide mengsels in een kaasvorm en wissel ze af zoals je zelf leuk vindt. Het mengsel met olijven gaat in het midden als je net als wij een olijvenhart wil maken. Strijk het resultaat egaal af. Laat de kaas 24 uur drogen (let op de temperatuur: onder 42°C). Bewaar het in de koelkast in een luchtdicht bakje.


Dit recept is geschreven in samenwerking met Stefania van het geweldige vegan food blog La Tortoise.

Ingrediënten
cashewnoten Lifefood product 200 g
kruidenzout naar smaak
rejuvelac 50 g
olijfolie 1 tl
peper naar smaak
verse tijm naar smaak
agavesiroop Lifefood product 2 tl
zwarte olijven, zonder pit Lifefood product 7