Hoe je je kinderen kunt vermaken tijdens de lockdown

Hoe je je kinderen kunt vermaken tijdens de lockdown

We delen onze tips over hoe je met je kinderen kunt genieten tijdens de lockdown.

Bij Lifefood hebben we veel collega‘s die kinderen hebben en thuis werken, en we weten dus heel goed hoe moeilijk en zwaar het is om voor je kinderen te zorgen en tegelijkertijd te proberen te werken. We willen daarom graag enkele tips en ideeën delen die voor onszelf in deze periode nuttig zijn.

Monika, HR-manager

Mijn dochters gaan niet naar school en zijn thuis. Ik ben alleen thuis met ze, omdat ik thuis werk en mijn man elke ochtend naar zijn werk gaat. Ik heb echter een paar dingen gevonden om mijn kinderen bezig te houden - ik geef ze meestal wat oude kranten en tijdschriften met foto's, een schaar en laat ze foto's en afbeeldingen uitknippen voor een collage. Dit houdt ze vrij lang bezig en ze vinden het nog leuk ook!

Hoe je je kinderen kunt vermaken tijdens de lockdown

Jana, Tsjechische markt

Mijn oudste dochter is 15 jaar oud en is behoorlijk verantwoordelijk. Ze heeft een hoop huiswerk en studeert nu zelf. Ze bevindt zich in een nogal lastige, stressvolle situatie omdat ze toelatingsexamens moet afleggen en zich er helemaal alleen op moet voorbereiden. De ondersteuning van de leerkracht voor dergelijke studenten die zich voorbereiden op examens laat helaas te wensen over. Mijn zoon daarentegen is niet zo betrouwbaar en ik kan er niet op rekenen dat hij altijd doet wat hij moet doen. We doen het huiswerk 's avonds altijd op het laatste moment, wanneer hij het meest bereid is om wat te doen. "Ik ga nog niet slapen, ik moet nog huiswerk doen voor Tsjechisch", zegt hij dan. Hoewel er 6 jaar in leeftijdverschil tussen zit, kunnen ze zich samen vermaken in de tuin. Vorige week speelden ze vooral voetbal. Deze week is het tijd voor verstoppertje. We hebben een vrij grote tuin en de kinderen hebben een grote fantasie. Dus terwijl de een in de bomen klimt, verstopt de ander zich in een kas. Ze lachen allebei veel en rennen in de tuin. We spelen meestal 's avonds samen badminton. De kinderen hebben shuttles met LED-verlichting om mee te spelen, dus het is nog leuker om het te doen als het buiten donker is.

We kijken ook veel TV en gisteren speelden we via internet een quiz met teamgenoten. Ik was verrast door de dingen die mijn kinderen wel (of juist niet) wisten, en ik heb nu een beter idee van wat voor dingen ik met ze door moet nemen. In plaats van TV kijken doen we ook bordspelletjes. Het is voor niemand gemakkelijk. Het moeilijkste was om de kinderen uit te leggen dat dit geen vakantie is, maar thuisonderwijs. Nu weten ze dat ze elke dag hun werk moeten doen.

Andrea, Tsjechische markt

Ik heb twee kinderen - in de 3e en 6e klas, 9 en 12 jaar oud. Mijn jongste heeft elke dag online lessen met haar leraar vanaf 9:40 uur. We hebben een app gedownload waarmee ze zich aanmeldt bij haar lessen. Elke avond geeft de leraar huiswerk. We markeren de afzonderlijke pagina's in het werkboek van mijn dochter, zodat ze weet wat ze de volgende dag zelf moet doen. Voordat we dit systeem uitgevogeld hadden, was het behoorlijk frustrerend , omdat ze meestal per ongeluk aan een andere opdracht zou werken of omdat ze het opgedragen huiswerk niet kon vinden, dus stopte ze er gewoon mee. Dan werd ik boos en moest ik het 's avonds samen met haar doen. Na 2 weken waren we er achter wat de beste manier is, en daar ben ik blij mee.

Mijn oudste dochter volgt lessen via Google Classroom. Ze heeft haar eigen tablet waarop ze haar huiswerk maakt en deze rechtstreeks naar de leraren stuurt. Voor sommige leraren maakt ze foto's van haar aantekeningen in notitieboekjes en deze verstuurt ze online. Ze gaat naar een atletiekschool, dus dit is een groot probleem. Ze mist de fysieke activiteit en haar vrienden. Ze wil niet alleen gaan trainen. Ze kan de motivatie niet opbrengen om te trainen voor wedstrijden. Ze wacht meestal tot ik thuiskom en dan moet ik haar overtuigen om in ieder geval naar buiten te gaan om een wandeling te maken. Haar laten trainen kan ik wel vergeten, het is gewoon te saai om alleen te trainen. Mijn kinderen zijn overdag alleen thuis want zowel ik als mijn man zijn aan het werk. Ik moet 's avonds eten maken, de kinderen slagen erin om zelf te ontbijten. De oudste warmt de lunch voor beiden op. Ik controleer ze overdag niet en ik laat ze met rust. 'S avonds controleer ik het huiswerk met de jongste en de oudere komt meestal zelf naar me toe als ze ergens hulp bij nodig heeft.

Martina, marketing

Challenges verzinnen is een favoriete bezigheid in mijn gezin. Gelukkig zijn beide kinderen 8 en 10 jaar oud, vergelijkbaar qua leeftijd en interesses. Ik bedenk verschillende oefeningen - zoals yoga-balanshoudingen of touwspringen, of iets waarmee ze elkaar kunnen uitdagen en ze genieten er echt van. Ze verzamelen „punten“, ook al doen we daar uiteindelijk niets mee. Ook verzin ik wat meer "intellectuele" uitdagingen, waarbij ik ze probeer verschillende muziekstukken of schilderijen, geschiedenisfeiten en dingen uit de natuur te laten herkennen en te benoemen, gewoon een mix van allerlei algemene dingen. Soms maak ik me zorgen wanneer ik merk dat ze bepaalde basisdingen niet kennen, maar soms verrassen ze me juist aangenaam. Ze vinden het ook leuk om spelletjes en taken voor anderen voor te bereiden, bordspellen te spelen en samen spelletjes te bedenken - bijvoorbeeld liggend op hun rug geven ze hun knuffeldieren aan elkaar door alleen hun voeten te gebruiken en ze vervolgens in een mand te doen. Denk je eens in hoe grappig dit is om naar te kijken!

En tot slot een tip van Petra. Als al het andere je in de steek laat en je iets nodig hebt om je zenuwen te kalmeren, heb ik een speciale keramische kom met een balletje van mijn dochter Terka. Als ik me angstig of gestrest voel, draai ik de bal rond in de kom en het kalmeert me. Het werkt echt!

Hoe je je kinderen kunt vermaken tijdens de lockdown