Rawfood en kinderen? 7 tips om kinderen pure smaken te leren waarderen

Rawfood en kinderen? 7 tips om kinderen pure smaken te leren waarderen

Lollies, snoepjes, patat – mierzoete en superzoute producten staan op elke hoek op de loer om je kinderen te lokken.

Het is dan ook niet gek dat een “normale” appel en iets groens niet populair is. Hoe help je kinderen om pure smaken van natuurlijk eten waar te nemen en te waarderen?


Als ouders wensen we onszelf niets anders toe dan dat onze kinderen een gezond en waardevol leven leiden. Wat is voor ons lichaam het beste? En vooral in de kindertijd?

Voorstanders van een rawfood dieet gaan uit van wetenschappelijk kennis dat het menselijk lichaam vooral baat heeft bij rauwe producten van plantaardige oorsprong. In rawfood eten, wat geen chemische bewerking ondergaat en bereid wordt onder lage temperaturen (tot maximaal 45°C), blijven veel waardevolle voedingsstoffen bewaard in hun natuurlijke vorm. Dit eetpatroon zit bomvol vitaminen en mineralen, zoals beta-caroteen, ijzer, e.d., die het immuunsysteem versterken. Het bevat een groot gehalte aan vezels en enzymen die de spijsvertering bevorderen. Bovendien is het rijk aan eiwitten, waarmee het lichaam energie opwekt en die gebruikt worden om lichaamscellen te bouwen. 

ALLEEN MAAR RAWFOOD LEKKERS!

Vooral moeders van jonge kinderen waarderen het feit dat raw vegan producten, die gemaakt zijn van de allerbeste ingrediënten, inherent natuurlijk en schoon zijn. Rawfood producten bevatten geen gluten, lactose, E-nummers of andere vullingsmiddelen. In plaats van geraffineerde suikers worden dadels, andere gedroogde vruchten, agavesiroop of yaconsiroop (met prebiotica) gebruikt. Het is goed om te checken of gedroogde vruchten écht van rawfood en biologische kwaliteit zijn, want het overgrote deel van normale, gedroogde vruchten worden op hoge temperaturen gedroogd en hebben niets gemeen met rawfood kwaliteit. Bekijk ook een deze video over dit onderwerp.

 

PURE SMAAK VS. CHEMISCHE VOEDING

Het gebeurt vaak dat kinderen een gezond dieet weigeren. Hoe kun je het menu op zo’n manier met gezond voedsel verrijken, dat het hele gezin tevreden is? Probeer vooral geduldig te blijven: een kind met gezonde eetgewoontes is dat in de toekomst meer dan waard en zal je er ongetwijfeld voor bedanken.

Snídaně life breakfast

HOE KRIJG IK MIJN KIND ENTHOUSIAST VOOR VERS EN GEZOND VOEDSEL?

  1. Zoete groente om mee te beginnen: probeer in het huidige menu zoveel mogelijk producten die een gebalanceerd rawfood dieet biedt in te passen. Bijvoorbeeld gesneden, zoete groente, die je kind lekker vindt. Kleine kinderen hebben vaak liever losse stukjes groente dan een gemengde salade. Geef ze komkommer, wortel, erwtjes of andere seizoensgroente.

  2. Soep maar dan anders: als je kind van gekookte soep houdt, serveer er dan gekiemde mungoboontjes of linzen bij. Je kunt de soep ook “versieren” met een handvol geweekte zonnebloempitten, of een paar walnoten aan de rand van het bord neerleggen. Voeg langzamerhand meer en meer dingen toe uit de rawfood keuken.

  3. Vrolijk en fruitig: geef je kind elke dag fruit, het liefst op zichzelf en op een speelse manier. Kinderen wennen snel aan vrolijk gesneden stukjes fruit in de vorm van bloemen of andere afbeeldingen, die ze zelf kunnnen maken, bijvoorbeeld met behulp van vormpjes voor koekjes. 

  4. Gezamelijk eten: probeer om je kinderen te betrekken bij het bereiden van de maaltijd. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met het dekken van de tafel, opscheppen, versieren van een fruitig toetje of het mixen van een smoothie. Het bereiden van een gezonde maaltijd voor mama, papa of bezoek is voor hen een verleidelijke uitdaging. Ze vinden het gemakkelijker om een relatie met voedsel te vinden die ze associëren met een aangenaam familieritueel.

  5. Mix!: veel kinderen houden van gepureerd fruit of fruitige pudding. We hebben het over smoothies. Aan dit soort “mixen” kun je een paar groene bladeren toevoegen (zoals bijv. spinazie, veldsla, peterselie of het groen van wortelen), die een waardevolle voedingswaarde hebben en een geschikte combinatie vormen met fruit. Sommige kinderen houden niet van de groene kleur, dus begin met een klein beetje groen en voeg langzamerhand meer toe. En maak het onderwerp van gesprek, zodat je kind van kleins af aan gezond voedsel ziet als een natuurlijk onderdeel van het menu. 

  6. De kracht van chiazaden: het wonder van chiazaden was al lang bekend bij de Maya’s en Azteken, zo’n duizend jaar geleden. Niet voor niets wordt er over chiazaden gesproken als superfood: ze zijn enorm rijk aan antioxidanten, vezels, eiwitten en omega-3 vetzuren. Probeer ze toe te voegen aan een aantal favoriete kinderhapjes, zoals een dikke fruit-pudding of een drankje van geweekte chiazaden en fruit uit de blender. 

  7. Geef ze alleen het beste: sommige kinderen kunnen simpelweg niet zonder zoetigheid. Leer ze daarom dat ook snoep gezond kan zijn. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze dol worden op raw toetjes en snacks van fruit, noten en zaden van goede kwaliteit. Lifebars en lijnzaadrollen horen bijvoorbeeld bij de favorieten onder kinderen. 

zdravé jídlo je důležité pro budoucnost každého dítěte

LAATSTE TIPS

Wees geduldig. Het is echt waar dat geduld over een tijd vruchten afwerpt. Ga niet over op radicale maatregelen en elimineer plotseling alles wat gekookt en gebakken is, zodat je kind hongerig naar een kom salade staart wat het niet gewend is. Neem geleidelijk kleine veranderingen en nieuwe voedingsmiddelen op. Ontdek nieuwe smaken met je kinderen, geef ze tijd. Je moet plezier hebben in rawfood, want alleen op deze manier kunnen we alle lekkere dingen ontdekken die dit dieet te bieden heeft!