Pure chocolade eten heeft veel voordelen voor de gezondheid, zeggen experts

Pure chocolade eten heeft veel voordelen voor de gezondheid, zeggen experts

Kleinere kans op hart- en vaatziekten en hartfalen, voorkomen van hoge bloeddruk, lagere LDL cholesterol waarden en verminderde kans op een beroerte – dat zijn de potentiële voordelen van het eten van hoge kwaliteit pure chocolade.

Kleinere kans op hart- en vaatziekten en hartfalen, voorkomen van hoge bloeddruk, lagere LDL cholesterol waarden, betere doorbloeding van de hersenen en verminderde kans op een beroerte – dat zijn de potentiële voordelen van het eten van goede kwaliteit pure chocolade met een hoog percentage cacao, volgens verschillende internationale studies.


De resultaten wijzen uit dat de positieve effecten van cacao op het menselijk lichaam te danken zijn aan het grote aantal goede nutriënten dat erin zit – zoals flavonoïden, die een anti-oxidatieve werking hebben. Rauwe cacaobonen, de zaden van de cacaoboom, zijn een uitstekende bron van flavonoïden, wanneer ze niet verhit of chemisch behandeld zijn. Lifefood gebruikt alleen de beste ongeroosterde rauwe cacao voor haar chocolades.

Een bijzondere plant

http://www.lifefood.eu/tl_files/data/nl/blog/2015/Chocolade artikel/cacao-beans-e015663f.jpgLange tijd werd chocolade gezien als iets dat slecht was voor de gezondheid en het liefst vermeden moest worden, omdat je er dik van werd, en er allergieën en acne van zou krijgen. Diverse studies die onderzoek doen naar actieve flavonoïden in cacao wijzen nu echter uit dat dat beeld zeer achterhaald is.

Sinds de onderzoeken naar flavonoïden is er een aantal andere interessante studies gestart, dat o.a. onderzoek doet naar het effect van chocolade op het hart, de bloeddruk en andere delen van het lichaam en de gezondheid. Chocolade wordt tegenwoordig veelvuldig geprezen om zijn anti-oxidatieve werking, mede dankzij een studie die uitwijst dat cacao en pure chocolade veel meer antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden bevatten dan andere vruchten, waaronder acaibessen en bosbessen.


Volgens een ander onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Nutrition, zou het eten van chocolade leiden tot een verlaagd LDL cholesterol. Volgens de schrijvers kan de regelmatige consumptie van donkere chocolade die plantensterolen en cacaoflavonoïden bevatten de cardiovasculaire gezondheid bevorderen door de cholesterol te verlagen en de bloeddruk te verbeteren.  Een andere recente studie, gepubliceerd in het internationale BMJ Heart Journal, onderzocht de link tussen het eten van chocolade en het optreden van een hartstilstand. Wetenschappers volgden de gezondheid van 21,000 volwassenen in Engeland en kwamen tot de conclusie dat degenen die chocolade aten (tot 100g per dag) 11% minder kans hadden op een hartstilstand en 25% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan individuen die helemaal geen chocolade aten. Een andere studie gepubliceerd door BJM laat vergelijkbare resultaten zien, waaronder dat het eten van chocolade het risico op hart- en vaatziekten tot een derde vermindert.

Het Universiteitsziekenhuis in Keulen heeft onderzoek gedaan dat laat http://www.lifefood.eu/tl_files/data/nl/blog/2015/Chocolade artikel/chocolade-2.jpgzien dat cacao mogelijkerwijs een positief effect heeft op het verlagen van de bloeddruk. Een ander veld waarin onderzoek gedaan is op dit gebied, is de connectie tussen het eten van pure chocolade en het voorkomen van beroerten. Een Canadese studie, bijvoorbeeld, met 45,000 deelnemers, laat zien dat deelnemers die chocolade eten 22% minder kans hebben op een beroerte vergeleken met deelnemers die geen chocolade eten.


Natuurlijk beweren deze wetenschappers niet dat chocolade een medicijn is. De genoemde studies moeten nog aangevuld worden met meer definitieve data en harde bewijzen, maar het lijkt erop dat het consumeren van rauwe cacao positieve effecten heeft op het hart- en vaatsysteem en hersenfuncties verbetert (door middel van verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen). Daarbij heeft het eten van cacao nog meer positieve effecten op het lichaam, zoals het verbeteren van de conditie van het haar en de huid.

De eigenaresse van Lifefood, Tereza Havrlandová, dierauwe biologische chocolade van hoge kwaliteit produceert, is overtuigd van de “grote kracht” van rauwe cacao. “Het is zeker niet te adviseren om je de hele dag vol te stoppen met chocolade. Maar, als je van chocolade houdt, zou ik je adviseren om chocolade te eten van een hoge kwaliteit en gemaakt van rauwe cacao. Onze chocolades worden uitsluitend gemaakt van ingrediënten die geen chemische of thermische bewerking hebben ondergaan. Dankzij het ongeroosterd cacaopoeder dat we gebruiken, uit de jungle van Ecuador en het ambachtelijke bereidingsproces, blijven alle belangrijke mineralen, vitaminen en andere levende nutriënten behouden”, zegt Tereza. Daar voegt ze nog aan toe dat “Onze Lifefood chocolade bewijst dat chocolade met een zeer hoog percentage cacao ook heel erg lekker kan zijn.”


Lifefood maakt rauwe chocolade in dertien verschillende smaken en drie verschillende formaten. Volgens Tereza is chocolade een van de best verkochte producten. De chocolade met 80% cacao heeft het grootste succes op zowel de Tsjechische als de internationale markt. Hiervan zijn twee varianten verkrijgbaar, één gezoet met dadels (35g) en één gezoet met ongefilterde agavesiroop (70g). De onweerstaanbare 95% chocolade met een vleugje kaneel is de beste keuze bij uitstek voor de echte cacaoliefhebbers. Voor kinderen zijn er repen met mildere smaken zoals citroen-baobab en carobe-lucuma.

Lifefood raw chocolate E-SHOP LIFEFOOD RAUWE BIO CHOCOLADE