Ontgiften: de lente vraagt om actie!

Ontgiften: de lente vraagt om actie!

15. 03. 2015

In de lente begint alles opnieuw. Planten gaan weer groeien. Na de winter komt er weer kleur in de wereld. De lente brengt een uitgelezen mogelijkheid om ons lichaam te herstarten, de bovenkamer op te ruimen en weer op zoek te gaan naar de avonturen van het leven. Behalve met bijvoorbeeld lange wandelingen, sporten en het eten van gezonde voeding kunnen we ons lichaam versterken en opschonen met goedgekozen producten. Maar laten we bij het begin beginnen.

Spirulina, Chlorella en Gerstegras: Ontgiftende Superfoods

In de lente begint alles opnieuw. Planten gaan weer groeien. Na de winter komt er weer kleur in de wereld. De lente brengt een uitgelezen mogelijkheid om ons lichaam te herstarten, de bovenkamer op te ruimen en weer op zoek te gaan naar de avonturen van het leven. Behalve met bijvoorbeeld lange wandelingen, sporten en het eten van gezonde voeding kunnen we ons lichaam versterken en opschonen met goedgekozen producten. Maar laten we bij het begin beginnen.

Wat is een “ontgifting” eigenlijk?

Ontgifting is een natuurlijk fysiologisch proces dat ons lichaam in staat stelt gifstoffen die we hebben binnengekregen eerst te neutraliseren en daarna te verwijderen. Dit is met name van groot belang voor het verwijderen van de resten van farmaceutische producten.
Als ons lichaam aan grote hoeveelheden schadelijke stoffen is blootgesteld (zoals industrieel voedsel, farmaceutische producten, water- of luchtvervuiling, cosmetica, alcohol of cafeïne), dan raakt het ontgiftingsproces overbelast en beginnen de giffen zich op te hopen, voornamelijk in het lichaamsvet. Een slaapgebrek in combinatie met constante vermoeidheid kunnen de situatie verergeren.
Het woord ‘detox’ ofwel ontgiften is de alomvattende term voor alle pogingen om het lichaam weer te reinigen, ofwel met regelmaat als onderdeel van een gezonde levensstijl, ofwel om voedingsintolerantie te genezen. Het is een ideale manier om tot een nieuwe en betere levensstijl te komen.

Het idee is om de belasting van het darmkanaal en de lever (die essentieel zijn voor zowel de spijsvertering als het ontgiften) te verlichten door voedsel van lage kwaliteit of moeilijk te tolereren voedingsmiddelen (industrieel gekweekt, verwerkt, niet-biologisch voedsel, zuivel, of voedingsmiddelen met gluten) te vervangen door verse, rauwe en natuurlijke voeding, bij voorkeur in de vorm van soepen en sappen.
Slechte spijsvertering belemmert het lichaam bij het opnemen van de noodzakelijke voedingstoffen, zorgt voor een laag energieniveau en beperkt het vermogen om gewicht te verliezen. Ook kan het pijn, slaapproblemen, hoofdpijn, diarree of constipatie en verhoogde gevoeligheid voor infecties veroorzaken.

De rol van chlorofyl

detox

Tijdens het ontgiften is niets beter voor je dan chlorofyl, dat overdadig aanwezig is in groenten en in nog grotere hoeveelheden in groene algen zoals spirulina en chlorella of in het sap van graangrassen.
De helende kracht van groene planten is al sinds de oudheid bekend. Wat groene planten overeenkomstig hebben is chlorofyl, het groene pigment dat ze hun kleur geeft. Alle planten, en zelfs citrusvruchten, bevatten chlorofyl; en hoe meer chlorofyl, des te groener de plant.

In kleurentherapie wordt aan groen de kracht toegeschreven om allerlei onbalans te corrigeren. Het wordt geassocieerd met de lente en de kracht van nieuw leven. In de Chinese geneeskunde geldt groen als goed voor de lever. En in Ayurveda wordt het chakra van het hart vertegenwoordigd door een groene straal.
Groenten spelen een ontspannende, verfrissende en energie gevende rol in onze voeding, vanwege de grote mogelijkheden van chlorofyl om te zuiveren (het stoppen van de groei van bacillen, het neutraliseren van geurtjes en gifstoffen), ontstekingen te remmen (keel, huid, spijsverteringskanaal, gewrichten) en te revitaliseren (darmflora, lever).

Bovendien is de chlorofyl die in algen en tarwe-/gerstegras sap zit zeer effectief voor de lever en de nieren en voor het ontgiften van het bloed van zeer actieve mensen, waaronder topsporters.

Micro-algen en gerstegras: gezonde concentraties van voedingsstoffen

Microalgen hebben niet alleen reinigende eigenschappen maar zijn daarnaast de planten met de hoogste concentratie proteïnes, bètacaroteen, essentiële vetzuren en nucleïnezuren.

chlorela

Chlorella

Chlorella bevat minder eiwit en veel minder bètacaroteen dan Spirulina, maar tweemaal de hoeveelheid DNA, chlorofyl en omega 3.

Naar de winkel...

 

spirulina

Spirulina 

revitaliseert en helpt het lichaam tekorten weer aan te vullen. De voedingstoffen kunnen gemakkelijk worden opgenomen en zijn daarom zeer geschikt voor een verzwakt lichaam met deficiënties. Spirulina bevat ook een blauw pigment, phycocyanine genaamd, dat de groei van kankercellen tegengaat.

Naar de winkel...

 

šťáva z mladého ječmene

Gerstegras

Gerstegrassen zijn ook rijk aan chlorofyl. Hun voedingsdensiteit is hoog, vooral wat betreft spijsverteringsenzymen. Deze enzymencocktail versnelt de afbraak van niet opgenomen of giftige stoffen. Grassap bevat ook de antioxidant SOD (superoxide dismutase), dat bekend staat om zijn beschermende werking tegen veroudering en cel verval. De suikers zijn overwegend glycosaminoglycanen, die niet alleen weefsels beschermen( waaronder die van het hart, aderen en slagaders) maar ook het vetgehalte in het bloed verlagen en ontstekingen verminderen.

Naar de winkel...

 

Kortom, iedereen heeft baat bij een detox-programma

Een paar dagen groene sappen of smoothies drinken, aangevuld met spirulina, chlorella, of gerstegras is een uitstekende manier om de winter achter je te laten en je voor te bereiden op de lente.

 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Tip!

lifebar plus s mladým ječmenemLifebar Plus Chia Young Barley