7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

.... oftewel: hoe stem je je morgen af en ga je iedere dag achter je dromen aan. Volgens Ayurveda betekent gezondheid niet alleen lichamelijke gezondheid en de afwezigheid van ziektes, maar ook onze algemene levenshouding, hoe we erin slagen onze dromen te vervullen en een bevredigend en vreugdevol leven te leiden. Als we echter 's ochtends met het linkerbeen uit bed komen en in de war aan onze dagelijkse taken beginnen, strompelen we vaak van taak naar taak zonder overdag een moment van rust te nemen. En 's avonds ontdekken we dat we geen centimeter zijn opgeschoten op weg naar onze dromen. Dit is het verschil tussen een reactieve en proactieve instelling. In plaats van te reageren op situaties, neem je actief de regie in handen en creëer je ze zelf. Een goed georganiseerde ochtend helpt je daarbij.

Ontwaken - een klap op het hoofd of een moment waar je naar uitkijkt?

Wordt je opgeladen wakker en met zin in de dag? Of maakt de wekker je gestrest, druk je een paar keer op snooze en moet je een behoorlijke diplomatieke inspanning leveren om je ene voet uit bed te krijgen (laat staan de andere?) Op die manier begint de dag al met uitstelgedrag, een slecht gevoel van falen en dat is heel erg jammer. Dus hoe kun je opstaan met plezier en ideaal gezien bijvoorbeeld al voordat de wekker afgaat? Misschien dat je hier niet meteen blij van wordt, maar de ochtend begint eigenlijk al de avond ervoor.

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

Het beste is om voor middernacht naar bed te gaan, wanneer de slaap het meest bevredigend is en het lichaam zich oplaadt met energie. Het is moeilijk om op tijd naar bed te gaan: 's avonds kun je je in alle rust op je werk concentreren, collega's vallen je niet lastig met vragen en zelfs je kinderen zijn rustig omdat ze slapen. We kennen het allemaal. De beste tijd om eindelijk iets gedaan te krijgen - en dan moet ik naar bed? Er is niets aan te doen, en de waarheid is wreed: het antwoord is ja. De vicieuze cirkel van niet slapen, het uitstellen van de tijd om naar bed te gaan en de malaise van de daaropvolgende hele dag gaat onopvallend maar zonder compromis door, en begint hiermee.

Simpel gezegd: doe je best om op tijd naar bed te gaan. Dat wil zeggen, voor middernacht. Hopelijk hoeven we je er niet meer aan te herinneren dat het goed is om jezelf een uur of twee voor het slapengaan niet meer bloot te stellen aan elektrische straling. Slaap lekker!

Het tussenliggende moment - voordat je ziel terugkeert naar je lichaam

Neem na de wekker de tijd om rond te kijken. Als voor jou elke minuut kostbaar is, zet je wekker dan een paar minuten eerder, het is het waard. Blijf gewoon even liggen en voel hoe je ziel terugkeert naar je lichaam, je zintuigen de wereld weer beginnen waar te nemen en een nieuwe dag begint. Zo´n moment is geen tijdverspilling. Je ontwikkelt je vermogen om opmerkzaam te zijn en vrede in je ziel op te slaan. Je zult zien hoe je zenuwen sterker worden na zo'n rustige start. En nee, we bedoelen hier niet mee dat je in alle rust door de feed op Instagram moet gaan (als je Lifefood ten minste niet volgt - grapje).

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

Tip: Nog voordat je gedachten alles overnemen, raden yogi's je aan om een mantra of een voornemen voor de dag te formuleren. Bijvoorbeeld: vandaag ben ik vol vriendelijkheid. Of: vandaag waardeer ik alles wat er op mijn pad komt. Je zult zien dat deze ingevoegde stukjes van positieve woorden de rest van de dag een mooie steun voor je zullen zijn. Ze helpen je om over te schakelen van een reactieve naar een proactieve modus. Je zult zien dat de vervelende collega die naast je zit op kantoor ineens best een aardige vent is.

Oefeningen – pump it up!

Dit is hét moment om overeind te springen en je lichaam wakker te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos – een online yoga video volgen, je eigen reeks te maken of gewoon op het ritme van je favoriete muziek te bewegen. 

Tip: Slackline-instructrice, fysiotherapeut en onze ambassadrice Tereza Panochová raadt aan om altijd de volgende yoga-asana's te doen vanwege hun veelzijdige effect: de neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana) en de positie van de krijger (Virabhadrasana). (I deleted the sentence with the link to the article with an interview with her, since it does not exist yet – I still need to translate it.

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

Een yoga-bijdrage aan de mensheid en onze stralende gezondheid

Ochtendhygiëne - over het poetsen van onze tanden zullen we het maar niet hebben, maar wel over nieuwigheden uit het Oosten, die de moeite waard zijn om toe te voegen aan de klassieke ochtendroutine. Yogi's en Ayurveda-fans weten het al lang: een tongschraper. Je kunt het kopen bij de drogist en het wordt gebruikt om een laag van je tong te verwijderen, die na een hele nacht vol bacteriën zit. Wat een opluchting! De tweede yoga-tip is om "je neus te spoelen" – met een netipot. Bij een drogist of apotheek kun je deze „neusdouche“ kopen, die je vult met zout, warm water en afwisselend over beide neusgaten giet. Het reinigt op bijna wonderbaarlijke wijze je holtes, schedel en geest.

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

Masseer je hele lichaam onder de douche grondig met bijvoorbeeld een luffa, laat het echt rood en goed doorbloed worden. Je kunt daar een koude douche aan toevoegen die endorfine opwekt. Ja, en zing luidkeels! Niet alleen omdat het op dit moment niet zo veel in het openbaar zal gebeuren vanwege COVID, maar vooral omdat zingen volgens onderzoek een positief effect heeft op ons zenuwstelsel. 

Ontbijt – nemen we een beetje lucht?

Jouw schone en aangemoedigde lichaam kijkt nu letterlijk uit naar nieuwe energie in de vorm van voedsel. En ja, lucht is echt een vorm van voeding voor het hele lichaam, waar je vanaf nu bewust mee omgaat. Niet alleen bij yogalessen, maar 's ochtends loop je naar het open raam, het balkon of stap je de tuin in en concentreer je je op je ademhaling. Zoals jij wilt en wat bij je past. Sommige mensen genieten gewoon van de ochtend, anderen doen bijv. Kapalabhati vuurademhaling, Wim Hof ademhalingsoefeningen of Buteyka etc. Experimenteer en kijk wat bij je past. Neem het niet zo serieus en speel ermee. Het belangrijkste is dat je bewuster gaat ademen.

7 tips voor een goede morgen en een nog betere dag

En laten we nu écht ontbijten

Hoe krijg je alle noodzakelijke voedingsstoffen in één maaltijd? Hoe vergeet je niets? En waar haal je nog inspiratie uit? Het is niet verrassend dat Lifefood wat dat betreft voor jou de oplossing heeft. We hebben een ontbijtmix bedacht die je wakker maakt en je alles geeft wat je nodig hebt voor een goede start van de dag. Het bevat al het nodige: fruit (voeding en antioxidanten), noten (goede vetten, voeding voor de hersenen), zaden (vaatstelsel, botten, huid en haar) en een flinke dosis superfoods (voor een kickstart van jouw vaardigheden!).

EN LATEN WE NU ÉCHT ONTBIJTEN

Het is belangrijk om op de kwaliteit te letten en wij zorgen voor écht rauwe en biologische producten. Kwaliteit is belangrijk en dient niet onderschat te worden, simpelweg omdat junkfood het lichaam niet genoeg verzadigt en je daardoor constant trek hebt - en de kilo's omhoog vliegen. Om te voorkomen dat je erio uitgekeken raakt, hebben we 4 varianten van ons ontbijt: twee soorten „pap“ en twee soorten granola (deze zijn knapperiger en kun je ook op zichzelf eten). Goed eten in de ochtend doet wonderen. Voor je lijn, huidconditie en scherpte van geest.

Wees proactief – een planning is nuttig

Veel mensen verzetten zich op de een of andere manier onbewust tegen de woorden plan en discipline. We hebben het gevoel we daarmee onze „flow“ indammen. En intuïtie. En inspiratie ... Maar het tegenovergestelde is waar! Is het je opgevallen dat jouw huidige agenda je uitput? Dit kopen, daarheen bellen, dat beantwoorden. De dag speelt zich af en jij ... reageert alleen maar. Op de eisen die anderen aan jou stellen. Als we ´s ochtends even stilstaan voordat we aan onze dag beginnen, kunnen we onze gedachten op orde brengen en helder krijgen waar we deze dag aandacht aan willen besteden. Tijd is ons meest waardevolle goed. Ga er spaarzaam mee om.

Schrijf een plan voor je dag met wat je graag zou willen doen en met wat je te wachten staat. Let op, het moet geen takenlijst worden, want dat werkt niet . Voor iedereen werkt iets anders het beste, maar er moet altijd een balans zijn tussen de activiteiten die je gewoon moet doen en de activiteiten waarvan we meestal denken 'het kan nog wachten', maar die je ziel voeden - een eigen bedrijf starten, vrienden bellen, eindelijk dat leuke speeltje voor je baby kopen ... Het is vervolgens veel gemakkelijker om je aan je eigen planning te houden. En geloof me, je hebt een lichter hoofd en voelt je daarom meer in je „flow“.