Heb jij onlangs COVID-19 gehad? Dit helpt je om er weer helemaal bovenop te komen.

Heb jij onlangs COVID-19 gehad? Dit helpt je om er weer helemaal bovenop te komen.

Traditionele Chinese Geneeskunde en COVID-19 – met Eva Zimmelová. Verwaarloos de nazorg bij COVID-19 niet!

Ondanks alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, verspreidt COVID-19 zich steeds sneller onder de bevolking. Er zijn steeds meer mensen die het virus al hebben opgelopen. Al jij één van hen bent, is het mogelijk dat je onaangename gevolgen ervan ondervindt. Net zoals de ziekte een verschillend verloop heeft bij verschillende mensen, kunnen ook de na-effecten allerlei vormen aannemen. Laten we eens kijken naar degenen die het vaakst voorkomen en hoe TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) je kan helpen om er weer helemaal bovenop te komen. Hier zijn een aantal tips. 

Vul de Yin-energie weer aan, die uitgeput is door de ziekte en longinfectie.

Als het virus voornamelijk in je longen aanwezig was en je had hoge koorts en een aanhoudende hoest, en als deze droge hoest nog steeds aanhoudt, zelfs nadat je een negatieve test hebt gehad, dan kan witte moerbei je helpen. Waarom? Vanwege zijn aard en specifieke tropisme vult het de Yin in de longen aan na de ontstekingsprocessen. Witte moerbei lijkt qua uiterlijk op een langwerpige braam, behalve zijn kleur. Het smaakt verbazingwekkend zoet en doet denken aan watermeloen. Je vindt het meestal in de vorm van gedroogde bessen - bijvoorbeeld in de Lifefood webshop. Week ze, laat ze zacht worden en voeg ze toe aan je ochtendpap, of eet ze gewoon zo als tussendoortje.

 

Hje last van een droge hoest en kortademigheid?

Heb je het virus gehad en inmiddels een negatieve test, maar nog steeds last van kortademigheid, droge hoest of moeheid? Probeer dan eens sneeuwschimmel uit (Tremella fuciformis).

Sneeuwschimmel helpt om de yin-energie weer aan te vullen in je longen. Het versterkt en ondersteunt de slijmvliezen van de luchtwegen, behandelt droge hoest, keelpijn en helpt bij het herstel na koortsstoornissen van de luchtwegen. Het is een parasitaire paddenstoel die je in een aantal Aziatische supermarkten kunt kopen. De paddenstoel moet van tevoren grondig worden geweekt. Door het te laten weken verdrievoudigt het in volume.

Snijd het na het weken fijn en voeg het toe aan andere ingrediënten bij het bereiden van groentegerechten of stevige, voedzame soepen. Het duurt ongeveer 10 minuten om te koken. Omdat het op zichzelf geen smaak heeft en altijd een beetje "al dente" zal zijn, zal het qua structuur een beetje lijken op kraakbeen. Probeer het te verstoppen tussen je favoriete groenten in gerechten en je merkt het niet eens.

Aanhoudende vermoeidheid en zwakte

Als vermoeidheid en zwakte aanhouden als gevolg van een COVID-19-infectie, probeer er dan op te letten dat je regelmatige en vullende warme maaltijden eet. Groente-salades en vers tropisch fruit zijn op dit moment niet geschikt. Ga eerder voor je favoriete gerst-recepten of korte-graan-rijst uit de slow-cooker. Gekookte pinda’s kunnen ook heel goed voor je zijn. 

In Oosterse winkels kun je onbewerkte pinda’s in grootverpakking vinden, waarvan alleen de buitenste dop verwijderd is. Deze pinda’s hebben nog een bruin velletje. En ze zijn makkelijk klaar te maken. Doe ze in een pan met koud water en kook ze ongeveer 20 minuten samen met steranijs of totdat ze zacht zijn, en je hebt een perfecte snack voor bij de TV. Je kunt ze ook toevoegen aan gekookte rijst. In deze vorm ondersteunen pinda’s de middelste warmer (ook wel bekend als Zhong Jiao) en helpen om echte Qi te creëren.

Aanhoudende hoest

Als je na de infectie nog last houdt van hoest, gebruik dan tijm. Het kan helpen om de geirriteerde Qi van de longen te verzachten. Een warme en geurige thee verlicht je luchtwegen, en zorgt ook voor een beter humeur. 

Chinese geneeskunde staat bekend om de nauwkeurige en preciese diagnose. Compleet verschillende werkwijzen, strategieën en middelen worden gebruikt voor de verschillende fases van ziekten. Houd er daarom rekening mee dat wat we hier geschreven hebben alleen geldt voor de na-effecten als gevolg van het doormaken van een COVID-19-infectie. We zullen het de volgende keer over preventie hebben.

Zorg goed voor jezelf.

Met hartelijke groet,

Eva Zimmelová

Eva Zimmelová

Eva Zimmelová is een TCM therapeute en diagnoste met 25 jaar ervaring. Ze gebruikt en onderwijst al 20 jaar Tai Chi en Qi-gong. Als Taj-Chi lerares en fysio-fitness trainster heeft ze gewerkt in het Prof. Pavel Kolář's Center of Physical Medicine. Op dit moment heeft ze haar eigen praktijk in Praag.

Op het Lifefood blog deelt ze haar ervaringen en kennis wat betreft traditionele Chinese geneeskunde en hoe het ons kan helpen om beter voor onszelf te zorgen. 

 .